Wielkanocne przepisy

15 marca 2013 22:59
A dla mnie juz nic nie jest szokiem, faceci chodza do kosmetyczek, robia operacje plastyczne, depiluja sie, targaja tony bizuteri, wlasciwie to mogliby jesze rodzic, dzieci, karmic piersia i miec okres.
15 marca 2013 23:03
Margolcia, tego nam nie zabiorą, ale do ginekologa niech se taki jeden z drugim idzie, jak już się wszedzie pchają. Niech tam pan dochtór zajrzy gdzie trza.
15 marca 2013 23:12
tina 100%

Margolcia, tego nam nie zabiorą, ale do ginekologa niech se taki jeden z drugim idzie, jak już się wszedzie pchają. Niech tam pan dochtór zajrzy gdzie trza.

Jasne, raz w roku na przeglad techniczny panowie, do dolnego okulisty.

16 marca 2013 12:44
margolcia!tina!A sio!Sio stąd! Zadnych ginekologów!Tu o żarełku wielkanocnym się rozmawia!
16 marca 2013 13:08
To dawaj jakies przepisy Diakonko !!! Wszak, to Twoj temat !!!! Nie?
16 marca 2013 14:35
Ale ja właśnie dlatego ten temat założyłam,żeby się czegoś od Was,koleżanki nauczyć.Bo u nas,na Górnym Sląsku,jakiś wyjątkowo ciekawych,orginalnych przepisów na wielkanocny stół nie było.Tylko te jajca w formie wszelakiej,a głównie,gotowane.No i szynka,a przecież - szynka to dzisiaj żaden rarytas!
16 marca 2013 16:13
Diakonka -zajrzyj tutaj -przepisy na śląskie potrawy wielkanocne:)

http://kobieta.interia.pl/regionalna/news-wielkanocne-potrawy-ze-slaska,nId,595005
16 marca 2013 16:30
Diakonka

Ale ja właśnie dlatego ten temat założyłam,żeby się czegoś od Was,koleżanki nauczyć.Bo u nas,na Górnym Sląsku,jakiś wyjątkowo ciekawych,orginalnych przepisów na wielkanocny stół nie było.Tylko te jajca w formie wszelakiej,a głównie,gotowane.No i szynka,a przecież - szynka to dzisiaj żaden rarytas!

Diakonko, ja tam jestem gorolka,  czy jak tam na nas mowia,  ale kuchni slaskiej bede bronic do upadlego,  bylam, jadlam, wszystko bylo pyszne, takie inne jak u nas. 

16 marca 2013 16:34
Margolcia a kiedy Ty byłaś na Śląskiej Ziemi ?? Tam mieszkają same Gorole !! Ślązacy w większości są tutaj w DE. Hahaha. To tak jak z Niemcami, coraz mniej ich jest.






















16 marca 2013 16:38 / 2 osobom podoba się ten post
KARKÓWKA Z PIEKARNIKA
Składniki
1 kg. karkówka bez kości
5 ząbków czosnku
2-3 łyżki oliwy
przyprawa do miesa wieprzowego (wg.uznania)
przyprawa do karkówki (wg.uznania)
papryka w proszku czerwona
sól
pieprz
nici do związania
Soczyste ,wspaniałe mięsko.Polecam

Etapy przygotowania

Ja zrobiłam tak:

Karkówke umyłam,osuszyłam recznikiem papierowym.
Obrałam czosnek pokroiłam go w słupki.
W mięsku porobiłam dziurki nożem i w te otwory powkładałam czosnek.
Potem w miseczce zrobiłam z oliwy i przypraw taką papkę ;)
Następnie tą papkę wtarłam porządnie w karkówkę,związałam nićmi,zawinełam w złotko i wstawiłam do lodówki na 2 dni.
Po tym czasie ja wyjełam przełożyłam do naczynia żaroodpornego (na spód dałam 1 łyzkę oleju,rozsmarowałam) Rozgrzałam piekarnik do 180*C i piekłam karkówkę na środkowej półce bez przykrycia 1 godzinę ,od czasu do czasu przekrecając ją. Po godzinie włączyłam termoobieg i podpiekałam ją jeszcze 15 minut.I gotowa.
Idealna Soczysta Karkóweczka do obiadu jak i również na zimno do pieczywa ;)
Smacznego. . . . .
16 marca 2013 16:45
Joasia, ja upieklam ciasto z Twojego przepisu na babci urodziny, poszlo jako pierwsze, tak smakowalo, bylo na prawde pyszne, dziekuje Ci, jestes bardzo fajna szczera osoba, Jeszcze Dorothei, chcialabym podziekowac.
16 marca 2013 16:45 / 2 osobom podoba się ten post
SZYNKA PIECZONA Z SOSEM CHRZANOWO- CZOSNKOWYM
Składniki
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
opakowanie gotowej marynaty do wieprzowiny (ja użyłam marynaty Knorr)
papryka słodka mielona
curry
olej
4 łyżki chrzanu
4 ząbki czosnku
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól morska
pieprz
Szynka pieczona - doskonała potrawa na wielkanocny stół.

Etapy przygotowania

Szynka pieczona to danie bez którego żadne Święta się raczej nie odbędą :) Przynajmniej u mnie. Także oto szynka pieczona - pyszny przepis.

Szynkę myjemy, osuszamy. Do oleju wsypujemy marynatę, paprykę czerwoną i curry. Nacieramy przygotowaną marynatą mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.

Na drugi dzień rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa, dokładnie związujemy z dwóch stron a od góry robimy kilka małych dziurek nożem co zapobiega pęknięciu worka w trakcie pieczenia. Mięso pieczemy 2 godziny.

Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Mieszamy i mamy gotowy, aromatyczny sos do szynki pieczonej.
16 marca 2013 17:09
Mycha

Margolcia a kiedy Ty byłaś na Śląskiej Ziemi ?? Tam mieszkają same Gorole !! Ślązacy w większości są tutaj w DE. Hahaha. To tak jak z Niemcami, coraz mniej ich jest.






















Jezdzilam, Myszo, jezdzilam, mialam rodzine w Chmielowicach, dziadziowie juz nie zyja, a dzieci tak jak piszesz, osiedlily sie w DE. Lata 80, pieknie je wspominam, a kuchnie w szczegolnosci.

16 marca 2013 17:15
ja te mięska zawsze piekę są smaczne na ciepło i na zimno... idealne jako zakąska do wódeczki hihihihi
16 marca 2013 17:22 / 1 osobie podoba się ten post

Pieczony królik składniki: królik - 1 sztuka, Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 2 łyżki; sok z cytryny - 0.3 szklanki; olej - 0.5 szklanki;3  ząbki czosku - 2 łyżki mąki -2 łyżeczki majeranku -  zielona pietruszka - 1 pęczek ,Sposób przygotowania: Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Naturalną Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 1 godzinę. Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Królika włożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piec aż się zarumieni. Zmniejszyć temp do 180 stopni, polać mięso aromatycznym sosem. Piec około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć, z naczynia zlać kilka łyżek sosu, wymieszać go z mąką, wlać do reszty sosu. Zagotować. Mięso podawać pokrojone na porcje, polane sosem. To jest ulubione jedzonko mojego Miśka ....