Wiesz Tinóś, kompleksów u mnie niet. Głupoty trochę każdy powinien sobie pozostawić, tak dla zdrowia psychicznego :lol1: Ale nie lubię zaawansowanej demencji. Początki to ok ale dalej to już nie.
Wiesz Tinóś, kompleksów u mnie niet. Głupoty trochę każdy powinien sobie pozostawić, tak dla zdrowia psychicznego :lol1: Ale nie lubię zaawansowanej demencji. Początki to ok ale dalej to już nie.
Jednak mam zbyt małe doświadczenie żeby się wypowiadać na temat pracy w opiece.
No wszyscy wokol mi wciaz mowia ze jestem jakas taka "inna" :gwizdanie::lol3:
Tyż mi mom :-)erfarunga dużego więc ino cytom:-)
Było niedawno na forum zapytanie, jak rozróżnić złośliwość pdp od choroby?
Pora na kawkę i ciasto więc opiszę Wam sytuację, która mną zagotowała przed chwilą. Babcia czeka na Besuch. Wyjęła ciastka, srebrną cukiernicę, i dwie srebrne łyzeczki do kawy (dla siebie i gościa) dla mnie wyjęła zwykłą codzienną z kuchni. No w tej sytuacji to dałam do zrozumienia, że nie będziemy razem piły kawy. Nie jestem kopciuch, by Ubermensch (jak jej się wydaje), tak mnie traktował. Babka mówi uparcie, że zawsze z nią powinnam pic kawę. Nie, przygotować to ja muszę, a wspólne wypicie to jest tylko moja dobra wola i serce. Ale, jak mnie tak traktujesz to nic z tego.
Może to drobiazg, ale jeśli codziennie z takim świadomie czynionymi przykrościami się spotykamy, to już naprawdę ciężko nie stracić cierpliwości. Musiałam Wam się wyżalić.
Przeniesione.
Pora na kawkę i ciasto więc opiszę Wam sytuację, która mną zagotowała przed chwilą. Babcia czeka na Besuch. Wyjęła ciastka, srebrną cukiernicę, i dwie srebrne łyzeczki do kawy (dla siebie i gościa) dla mnie wyjęła zwykłą codzienną z kuchni. No w tej sytuacji to dałam do zrozumienia, że nie będziemy razem piły kawy. Nie jestem kopciuch, by Ubermensch (jak jej się wydaje), tak mnie traktował. Babka mówi uparcie, że zawsze z nią powinnam pic kawę. Nie, przygotować to ja muszę, a wspólne wypicie to jest tylko moja dobra wola i serce. Ale, jak mnie tak traktujesz to nic z tego.
Może to drobiazg, ale jeśli codziennie z takim świadomie czynionymi przykrościami się spotykamy, to już naprawdę ciężko nie stracić cierpliwości. Musiałam Wam się wyżalić.
Przeniesione.
Przeniesione.
Iwonia, ja jak tylko zauważam u pdp takie "ciągotki" jakie ma Twoja podopieczna, to obcinam kontakty do koniecznych. Tzn. robię to co należy do moich obowiązków, najlepiej jak potrafię i odcinam się od przebywania z pdp. Czyli robię śniadanie a potem idę do siebie. Nie przesiaduję z babciami, ja generalnie nie przesiaduję z pdp. Nigdy nie siedzę z pdp jak przychodzą znajomi albo rodzina. Nie jestem członkiem rodziny ani znajomą. Jestem pracownikiem wynajętym na określony czas, do wykonania pewnych zadań. I z takim podejściem jest mi bardzo dobrze. Dobrze jest mówić prosto w oczy kiedy coś ci nie pasuje. Babcia potraktowała cię jak służbę domową i to gorszego gatunku. Bardzo czesto tak bywa.
A może ona tylko dwie srebrne łyżeczki ma :rozmysla:
Moze dla ciebie szykowala złotą tylko zapomniala gdzie ma :gwizdanie: :eureka:
Babcia ma w komplecie więcej srebrnych łyżeczek.
Mycha dzięki za Twe słowa. Tak zrobiłam - nalałam do filiżanek kawy, do kieliszków (też szt. 2 było przygotowane) wina zamknęłam drzwi i niech się damy "goszczą".