kacha25tzn jak miałas?bo skoro jest to przepis unijny to dlaczego firmy róźnie do tego podchodza i róznie takze z tymi umowami jest
Miałam podobną sytuację jak opisywana (chyba w innym wątku).
Miejsce pod każdym względem oK, rodzina chciała mnie na stałe, agencja też w porządku. Wszystko było ugodnione, zjechałam na krótko do domu (wymienić odzież, pozałatwiać swoje sprawy). Po kilku dniach dostałam wiadomość z agencji, iż przegapili że ostatnio byłam cięgiem 9 mcy (z 2 krótkimi zjazdami) i w związku z tym przepisem (183 dni) nie jest możliwy mój jakikolwiek wyjazd w najbliższym czasie ....muszę "odpocząć" w PL.
Wiem, że firma intensywnie szukała jakiegoś rozwiązania (ja osobiscie też).....z różnych źródeł dostali odmienne odpowiedzi. W rezultacie nie wyjechałam ...agencja nie chciała mieć kłopotów z US.
Wiem też, że inne agencje nie zwracają uwagi na ten przepis -moja koleżanka pracowała prawie 2 lata cięgiem na 1 Stelli, ja też miałam taką propozycję z innej firmy (tylko miejsce mi nie odpowiadało i po 3 mcach zjechałam).
"bo skoro jest to przepis unijny to dlaczego firmy róźnie do tego podchodza i róznie takze z tymi umowami jest" -Kasiu, przepisy są często tak skontruowane, że w zasadzie można je interpretować na różne sposoby (nie da się w nich przewidzieć każdego konkretnego przypadku), jedne firmu interpretują na swoją korzyść, inne nie. Bywa też tak, że różne Urzędy Skarbowe interpretują je całkiem odmiennie. A ze skarbówką nikt nie chce zadzierać ....głośno było np. w TV jak wiele firm wykończyli.
Jak chcesz napisz na maila (w profilu), podam Ci bliższe info.