Kocinek - żeby dostawać to postojowe to trzeba chyba podpisać nie wiadomo jak długa umowę z agencją. A jak ktoś wpadnie tak jak Ty, to już nic nie poradzi i musi zrywać umowę o pracę co pewnie też nie jest fajne. UZ liczy się do stażu pracy. Należymy teraz do UE i prawo działa u nas inaczej niż kiedyś, więc nie ma co gdybać że rząd coś ustali wstecznie i nas pozbawi czegoś. Ja nie słyszałam żeby jakichś UBKÓW pozbawiali czegoś i nie wiem skąd masz takie informacje. Rząd pewnie najwyżej podniesie znowu wiek emerytalny do 90 lat Nie będę się spierała, co jest lepsze, ale mnie nie "nie lata" jak Januszowi jaką umowę podpiszę w pracy w opiece za granicą, bo ja umowy o pracę bym nie podpisała chociażby z tego powodu że jest to stosunek pracy. W tej kwestii sama się radziłam znajomych prawników przed moim pierwszym wyjazdem do Niemiec i wiem żeby umowy o pracę nie podpisywać. Nie jestem Ci w stanie powtórzyć wszystkiego, bo chyba musiałabym mieć tutaj ich ze sobą żeby wytłumaczyli i argumentowali, ale lista była bardzo długa i nie tylko oparta na przykładach, ale i na samej interpretacji przepisów. Jestem pewna że domu też nikomu nie podpalę niechcący, ani specjalnie.
Ola 55 jak masz płacone dwa dni za każdy miesiąc urlopu od kwoty 1500 brutto za miesiąc, to ile to jest? Bo ja kilkadziesiąt zł też dostawałam jak byłam w Pl, żeby mieć ciągłość podlegania pod ubezpieczenie. Teraz jestem zarejestrowana jako bezrobotna.