Kurde! no właśnie podpisuja! wysyłaja i kase od Rodzin niemieckich zgarniaja !! Tak, jak wspomniałam - wystarczy starac się o karte NFZ albo jakis inny papiórek z ZUS i już sie nami interesują i dopiero informują, nici z emerytury.......:(
Ania13 może masz złe doświadczenia bo na taką agencję trafiłaś. Czasami jest tak, że za miłymi paniami z biura i innymi pierdółkami kryje się drugie dno, które wychodzi później.
15 września 2012 12:20 / 1 osobie podoba się ten post
Ania - masz prawo prosić o każdy papier w swojej agencji, jeśli agencja ma obowiązek Ci go wydać. Na wstępie lepiej dokładnie czytać umowy, bo tam jest często istny slalom omijający przepisy. Na początku się trudno w tym połapać. Ja sama wiem, ze nadal niewiele wiem, mimo ze od jakiegoś czasu śledzę forum i czytam wszelkie nowinki prawne, które podsyłają dziewczyny.
A jak ja prowadzilam wlasna dzialalnosc w Polsce,mialam sklep i poplynelam jak wielu przez markety to co?Mam zaleglosci w Zusie jakies 5tys.przerwane ubezpieczenie,zadne Urzedy Pracy.Przyjechalam do Niemiec do pracy jako opiekunka,zeby splacic to zadluzenie tez.....i co ?Mam kombinowac na czarno,bo nie przeskocze procedur?Mieszkam u syna narazie,on ma staly pobyt i prace od 7 lat.Jest ktos madry i doradzi jak rozwiazac moj problem?
Bajeczka ale o co Ci chodzi? Możesz dokładniej opisać co się stało?
Konto Usunięte (Usunięty)
20 września 2012 12:33
Szkoda, że po tym, jak splajtował twój sklep nie zarejestrowałaś się w Urzędzie pracy. Byłabyś bez prawa do zasiłku, ale z ubezpieczeniem... Wiem, że za późno na takie rady, ale masz to trochę na własne zyczenie... Nie wiem co Ci poradzić...
Rorumiem, ze mieszkasz w DE. Wiec najlatwiej - syn daje Ci zameldowanie, zglaszasz sie do odpowiednich urzedow i starasz sie o prace bezposrednio przez niemieckie agencje - jesli chcesz pracowac, jako opiekunka, agencje, ktore maja siedzibe w PL nie zatrudnia Ciebie - bo nie moga. Inne wyjscie - zaloz gewerbe i szukaj zlecen przez niemiecka prase miejscowa.
Bajeczka, praca na czarno hmm, niektore dziewczyny pracuja latami i maja sie dobrze, ale sa tez takie przypadki ze po miesiacu "wpadaja" , bo np. sklócony sasiad doniosl do Zoll . Oczywiscie , ryzyko , ze akurat Ciebie zlapia jest male, ale zawsze jest a wtedy to wiecej klopotow bedziesz miala i strat niz teraz.... Takze odradzam. A nie mozesz zglosic sie gdzies w PL do pracy, jakiejkolwiek chocby do McDonald´s ??
Witam ! Mam pytanie ? , czy moja firma powinna wydać mi kartę EKUZ , do tej pory pomimo moich żądań nie wydali mi tej karty , na zadane przeze mnie pytanie co w przypadku gdy będę potrzebowała udać się do lekarza ? w firmie poinformowano mnie że oni zadzwonią do rodziny niemieckiej żeby za mnie zapłaciła a firma potrąci tą kwotę z faktury za usługę , coś mi tu "śmierdzi" więc proszę o odpowiedź
Kuleczka: smierdzi na kilometr ! Ale najpierw wazne: jak dlugo czekasz na karte, czyli jak dlugo pracujesz na tym kontrakcie? Na karte EKUZ czeka sie dosc dlugo, ale tego nie napisalas:
Kuleczka - każda firma wydaje kartę EKUZ, ale z powodów urzędowych, otrzymaniae takiej karty trwa około miesiąca czasu. Większość firm teraz oferuje dodatkowe ubezpieczenie opiekunkom, a karty EKUZ dosyłają pocztą już na miejsce gdzie pracują, jeśli opiekunkca chce już wyjechać.
Kuleczka dziewczyny dobrze Ci piszą. Agencja ma obowiązek wydać na żądanie opiekunki kartę EKUZ, ale ta najpierw do agencji wydaje urząd, a to chwilę trwa (jak to w polskich urzędach).
Witam dzisiaj na portalu wirtualnej polsce przeczytalam artyku"l Polak pracujacy za granica nie podlega ubezpieczeniu Zus" zrozumialam ze to tez sie tyczy naszych firm mozecie zerknac na ten artykul i powiedzcieco myslicie ?a nie umiem przenosic artykulow ... pisza tez o kartachEKUZ i A1