Druki A1

18 listopada 2013 16:50
Czytam i czytam i, nadal jestem zamotana, prawdziwy mętlik i mnóstwo supełków do rozwiązania.
18 listopada 2013 16:53 / 1 osobie podoba się ten post
Ja juz piernicze szukanie i czytanie linkow,pojde do Polskiego US.i tam zasiegne informacji.Tak bedzie najlepiej,bo inaczej zwarjuje bedac tutaj i myslac.
26 sierpnia 2014 20:44
Proszę o info -czy druk A1 wydawany jest na daną rodznę,firmę ,jak to działa .
Pracowałem na zasadzie oddelegowania do Niemiec ,teraz przechodzę na wyjazdy na własną rękę .Prosze o info czy ponownie muszę sie ubiegać o druk A1 ?
26 sierpnia 2014 21:43
Kornelius

Proszę o info -czy druk A1 wydawany jest na daną rodznę,firmę ,jak to działa .
Pracowałem na zasadzie oddelegowania do Niemiec ,teraz przechodzę na wyjazdy na własną rękę .Prosze o info czy ponownie muszę sie ubiegać o druk A1 ?

Tak,musisz sie znowu o ten druk ubiegać.Najdokładniejsze informacje dostaniesz dzwoniąc na infolinię ZUS-u.Też się informowałam w tej sprawie,i urzędniczka udzieliła mi dokładnych informacji.
26 sierpnia 2014 21:52
Tina dzieki:)

Własnie wygrzebałem ten druk -faktycznie jest na konkretną firmę.....
26 sierpnia 2014 22:00 / 3 osobom podoba się ten post
Aby otrzymać druk A1 nalezy pójść do ZUS wypełnić odpowiednie druki, załączyć umowę z kontrahentem, czyli z podopiecznym, bądź członkiem rodziny podopiecznego, załączyć rachunki z ostatnich dwóch miesięcy , jako dowód, że działalność wykonuje się również w Polsce, oczywiście w tym samym zakresie, czyli zakresie opieki nad starszymi i najdalej po 7 dniach odbiera się dokument A1. Nie ma mozliwości otrzymania druku A1 przed upływem 2 miesięcy od rozpoczecia działalnosci i bez rachunków na usługę opiekunczą w Polsce, czyli w kraju pod którego ustawodawstwo chcemy podlegać. A1 wystawiony jest na okres obowiązywania umowy z kontrahentem i mozna go dostać maksymalnie na 2 lata, pod warunkiem, że umowa opiewa na 2 lata. Po tym czasie potrzebna jest 2 miesięczna przerwa i znów mozna sie ubiegac o A1 na dwa lata, mając rzecz jasna kontrakt na tak długi czas. Po odebraniu druku A1, udajemy się do NFZ , wypełniamy druk na kartę EKUZ dla osób pracujących za granicą i od ręki tę kartę dostajemy. Druk A1 jest w trzech egzemplarzach, gdzie jeden jest wysyłany do Niemiec, drugi zostawiamy w NFZ a trzeci zabieramy ze sobą do pracy.
26 sierpnia 2014 22:20 / 3 osobom podoba się ten post
Jeszcze jedno, chcąć świadczyć usługi transgraniczne, podlegając pod polskie ustawodawstwo, czego poswiadczeniem jest druk A1, nalezy minimum 25% działalnosci prowadzić w kraju zamieszkania , czyli świadczyć usługi opiekuncze w Polsce, czego dowodem sa własnie wystawione na te usługi rachunki.
26 sierpnia 2014 23:02
doda -wszystko by sie po czesci zgadzało gdybyś dodała "zus może ,ale nie musi -zażyczyc sobie aby przedsiębiorca przedłożył rachunki ,czy tez umowe z rodziną.W praktyce ,raczej z tego nie korzysta ,a kazdy wniosek rozpatrywany jest indywidualnie .

26 sierpnia 2014 23:14 / 1 osobie podoba się ten post
Kornelius, na druku A1 jest adres rodziny niemieckiej, u której opiekun świadczy usługi i gdzie faktycznie przebywa. Możesz mi powiedzieć zatem, na jakiej podstawie ma to ZUS umieścić? Złóż wniosek o A1 a wtedy zobaczymy w której cześci moja wypowiedź się nie zgadza. Z własnego doświadczenia wiem, że ZUS zawsze z tego korzysta, bo taki jest warunek uzyskania druku A1. Powodzenia :):)

A tak na marginesie, to po co pytać jak wie się lepiej?
26 sierpnia 2014 23:26
doda-zawsze jestes tak niemilasta?

jest tu osoba ktora sama się zatrudniła i wystepowala o taki druk?
26 sierpnia 2014 23:32 / 1 osobie podoba się ten post
Kornelius

doda-zawsze jestes tak niemilasta?

jest tu osoba ktora sama się zatrudniła i wystepowala o taki druk?

Kornelius, a Ty chcesz się czegoś dowiedzieć, czy wpadłeś tu towarzysko?
Owszem, ja mam swoją dzialalność i występowałam wielokrotnie o taki druk, stąd moja, jak sądzę wyczerpująca odpowiedz, na zadane przez Ciebie pytanie!
Chciałam pomóc a dostałam w podzięce epitet ,,niemilasta,,
Oj kariery to Ty chłopcze nie zrobisz z takim podejsciem. Bez odbioru prosze!
26 sierpnia 2014 23:51
Dziewczyny,jak tylko otrzymam Druk A1,podziele sie z Wami ,jak to było w praktyce:)
27 sierpnia 2014 19:41
doda1961

Aby otrzymać druk A1 nalezy pójść do ZUS wypełnić odpowiednie druki, załączyć umowę z kontrahentem, czyli z podopiecznym, bądź członkiem rodziny podopiecznego, załączyć rachunki z ostatnich dwóch miesięcy , jako dowód, że działalność wykonuje się również w Polsce, oczywiście w tym samym zakresie, czyli zakresie opieki nad starszymi i najdalej po 7 dniach odbiera się dokument A1. Nie ma mozliwości otrzymania druku A1 przed upływem 2 miesięcy od rozpoczecia działalnosci i bez rachunków na usługę opiekunczą w Polsce, czyli w kraju pod którego ustawodawstwo chcemy podlegać. A1 wystawiony jest na okres obowiązywania umowy z kontrahentem i mozna go dostać maksymalnie na 2 lata, pod warunkiem, że umowa opiewa na 2 lata. Po tym czasie potrzebna jest 2 miesięczna przerwa i znów mozna sie ubiegac o A1 na dwa lata, mając rzecz jasna kontrakt na tak długi czas. Po odebraniu druku A1, udajemy się do NFZ , wypełniamy druk na kartę EKUZ dla osób pracujących za granicą i od ręki tę kartę dostajemy. Druk A1 jest w trzech egzemplarzach, gdzie jeden jest wysyłany do Niemiec, drugi zostawiamy w NFZ a trzeci zabieramy ze sobą do pracy.

Wyglada na to ,że miałaś rację ....zwracam honor.

JEstem teraz w kropce .Moje usugi bede swiadczył w Niemczech ,a Polsce sporadycznie .
Orientujesz sie moze ,co sie dzieje w przypadku przedsiębircy ktory ma dochody tylko w De ?
I czym skutkuje brak druku A1 -w przypadku wypadku place z własnej kieszeni ,ale moja praca mimo wszystko jest legalna?
JEsli cos wiesz na ten temam prosze o informacje
14 października 2014 10:33
Czy dostajecie przed wyjazdem albo w trakcie pobytu u PDP druk A1??
Ja ani razu na oczy takiego druku nie widziałam,ale firma płaci za mnie wszystkie składki bo sprawdzałam z ZUSie więc jak to w końcu jest??
Potrzebny jest nam ten papierek tutaj czy nie?
14 października 2014 10:36
kasiachodziez

Czy dostajecie przed wyjazdem albo w trakcie pobytu u PDP druk A1??
Ja ani razu na oczy takiego druku nie widziałam,ale firma płaci za mnie wszystkie składki bo sprawdzałam z ZUSie więc jak to w końcu jest??
Potrzebny jest nam ten papierek tutaj czy nie?

mi przysyłają ten druk +karta ekuz  poczta do domu pdp w ciągu miesiąca od podpisania umowy