Proszę o info -czy druk A1 wydawany jest na daną rodznę,firmę ,jak to działa .
Pracowałem na zasadzie oddelegowania do Niemiec ,teraz przechodzę na wyjazdy na własną rękę .Prosze o info czy ponownie muszę sie ubiegać o druk A1 ?
Proszę o info -czy druk A1 wydawany jest na daną rodznę,firmę ,jak to działa .
Pracowałem na zasadzie oddelegowania do Niemiec ,teraz przechodzę na wyjazdy na własną rękę .Prosze o info czy ponownie muszę sie ubiegać o druk A1 ?
doda-zawsze jestes tak niemilasta?
jest tu osoba ktora sama się zatrudniła i wystepowala o taki druk?
Aby otrzymać druk A1 nalezy pójść do ZUS wypełnić odpowiednie druki, załączyć umowę z kontrahentem, czyli z podopiecznym, bądź członkiem rodziny podopiecznego, załączyć rachunki z ostatnich dwóch miesięcy , jako dowód, że działalność wykonuje się również w Polsce, oczywiście w tym samym zakresie, czyli zakresie opieki nad starszymi i najdalej po 7 dniach odbiera się dokument A1. Nie ma mozliwości otrzymania druku A1 przed upływem 2 miesięcy od rozpoczecia działalnosci i bez rachunków na usługę opiekunczą w Polsce, czyli w kraju pod którego ustawodawstwo chcemy podlegać. A1 wystawiony jest na okres obowiązywania umowy z kontrahentem i mozna go dostać maksymalnie na 2 lata, pod warunkiem, że umowa opiewa na 2 lata. Po tym czasie potrzebna jest 2 miesięczna przerwa i znów mozna sie ubiegac o A1 na dwa lata, mając rzecz jasna kontrakt na tak długi czas. Po odebraniu druku A1, udajemy się do NFZ , wypełniamy druk na kartę EKUZ dla osób pracujących za granicą i od ręki tę kartę dostajemy. Druk A1 jest w trzech egzemplarzach, gdzie jeden jest wysyłany do Niemiec, drugi zostawiamy w NFZ a trzeci zabieramy ze sobą do pracy.
Czy dostajecie przed wyjazdem albo w trakcie pobytu u PDP druk A1??
Ja ani razu na oczy takiego druku nie widziałam,ale firma płaci za mnie wszystkie składki bo sprawdzałam z ZUSie więc jak to w końcu jest??
Potrzebny jest nam ten papierek tutaj czy nie?