Powitajki przy kawie 78

25 stycznia 2025 21:11 / 3 osobom podoba się ten post
Anetaaa

Ja trafiłam na nagrania dziewczyn, które opowiadały, że ta mgła, która była u nas ,była też w różnych częściach świata. Na tiktoku o tym mówili. Niektórzy twierdzą, żę mgła powoduje różnego rodzaju zapalenia górnych dróg oddechowych. Nie zastanawiałam się na tym bo dowodów brak.

To zależy z czym ta mgła była  
Nadmienię, że nebulizatory z przepisu lekarza są bezpieczne, byleby czegos samemu tam nie dosypać :) 
26 stycznia 2025 06:45 / 5 osobom podoba się ten post
Witam niedzielnie
Wczoraj wieczorem wsadziłam zmienniczkę do busa i dopiero mogłam trochę odpocząć.
Rozpakowanie manatków zostawiłam na dziś, bo jeszcze nie czuję dobrze
Miłego dnia wszystkim
26 stycznia 2025 09:38 / 5 osobom podoba się ten post
Witam w niedzielny poranek. Już najbrudniejszą robotę mam za sobą 
Niedziela zaczęła się od mycia ,przebierania ,zmiany pościeli i prania .A dopiero w piątek zmienialam nam obu pościel . Siedze sobie w salonie,odsłoniłem żaluzje a za oknem smutno i szaro. Dobrze że kawa aromatyczna trochę energii wnosi. Mam nadzieję że nie będzie lało i przejdziemy się gdzieś . W taki dzień najchętniej zakopałabym się w betach i jeszcze pospała,niestety piątek ,świątek czy niedziela,obowiązki te same . Jeszcze sobie chwilę posiedzę i zabiorę się za przygotowanie śniadania. Po porannych pierepałkach pdp na pewno jeszcze sobie conajmniej godzinę pośpi . 
Spokojnej i pogodnej niedzieli życzę 
26 stycznia 2025 12:04 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry i tak szybciutko parę słów. Jestem indywidualistką, miewam kij w d..... i niczego innego tam się nie da wcisnąc, nie z każdym się bawię w piasku tak też i nie odczuwam pędu przynależnosci do żadnej partii czy podzielania ich poglądów. Szefów toleruję- niektórych. Ogólnie cięzka baba ze mnie do prowadzenia. Ale niezyjący ks. Jan Kaczkowski jest dla mnie autorytetem. Na orkiestrę co roku wpłacam i wpłacać będę. Kto nie ma możliwości wziąc udzialu fizycznie, może to zrobić online na stronie fundacji. I co jeszcze....Ostatnio chodzi mi po glowie "Proces" Kafki, czyli to co system z zapędami totalitarnymi robi z tymi najsłabszymi - czy to z lewa czy z prawa. Kto czytał, polecam odświezyć, kto nie , niech przeczyta. 
A tu zostawiam artykuł do poczytania, dyskusji...
https://deon.pl/wiara/duchowosc/ks-kaczkowski-dlatego-bronie-wosp-i-owsiaka,373903

26 stycznia 2025 13:12 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dzień dobry i tak szybciutko parę słów. Jestem indywidualistką, miewam kij w d..... i niczego innego tam się nie da wcisnąc, nie z każdym się bawię w piasku tak też i nie odczuwam pędu przynależnosci do żadnej partii czy podzielania ich poglądów. Szefów toleruję- niektórych. Ogólnie cięzka baba ze mnie do prowadzenia. Ale niezyjący ks. Jan Kaczkowski jest dla mnie autorytetem. Na orkiestrę co roku wpłacam i wpłacać będę. Kto nie ma możliwości wziąc udzialu fizycznie, może to zrobić online na stronie fundacji. I co jeszcze....Ostatnio chodzi mi po glowie "Proces" Kafki, czyli to co system z zapędami totalitarnymi robi z tymi najsłabszymi - czy to z lewa czy z prawa. Kto czytał, polecam odświezyć, kto nie , niech przeczyta. 
https://deon.pl/wiara/duchowosc/ks-kaczkowski-dlatego-bronie-wosp-i-owsiaka,373903

Fajnie,że wspomniałaś ks Jana. Uwielbiałam Go słuchać i czytać. Nadal słucham od czasu do czasu na YouTube. Mam w swojej biblioteczce Jego "Szału nie ma ,jest rak" i "Życie na pełnej petardzie". Pożyczyłam od przyjaciółki i przeczytałam "Ekskluzywnego żebraka ". Czasem zdejmuję z półki i wracam do tych książek. Czytam na "chybił-trafił", tam ,gdzie się otworzy. Myślę,że obok Jurka Owsiaka,ksiądz Jan wiedział najlepiej,ile dobra czyni WOŚP. Wspieram od lat,w jednej z pierwszych edycji kwestowałam ,ubrana w kurtkę,czapkę z Logo Commercial Union i wyhaftowanymi serduszkami,zaopatrzona w puszkę . To było naprawdę przeżycie . Ludzie chętnie wrzucali do puszek mniejsze lub większe kwoty,zdarzało się jednak,że księża przeganiali spod kościołów kwestujących . Od początku wspieram WOŚP,jak jestem w Polsce wrzucam do puszek i biorę udział w licytacjach. Warto wejść na stronę licytacji w swoim mieście czy okolicy. Wiele przychodni lekarskich,fizjoterapeuci,fryzjerzy,kosmetyczki czy fitness studia wystawiają swoje usługi. W ub roku wylicytowałam masaż wodny na kręgosłup ,kilka niepotrzebnych rzeczy,jak np kubki malowane przez dzieci . Niepotrzebne,ale myśl,że dziecko bierze udział w takiej akcji,z wypiekami na twarzy zadaje sobie trud,żeby też mieć swój wkład w zbiórce ,to naprawdę daje dużo satysfakcji. Dzisiaj też biorę udział w kilku licytacjach. Nie interesuje mnie,czy i ile Owsiak "zgarnie dla siebie",ale uważam,że za to ,co robi,ilu chorych udało się uratować dzięki zakupionemu ze zbiórek sprzętowi medycznemu,z jaką pasją to robi i ,mimo że zawsze ma pod górkę i wiatr wieje mu w oczy,robi to już po raz 33!!!
Te wille,apartamenty i inne luksusy,w których rzekomo się pławi ,to my,społeczeństwo moglibyśmy Jemu podarować ,w podziękowaniu za Jego pracę . Myślę,że przekazałby je na WOŚP. Ma prawo być zamożnym człowiekiem . Nie wiem skąd oczekiwania,że miałby żyć jak asceta.
26 stycznia 2025 14:49 / 5 osobom podoba się ten post
Nie wiem skąd takie przeswiadczenia u ludzi. Moze na zasadzie "powiedzial/a co wiedzial/a", albo wizja , ze kazdy powinien miec tak samo? Byłoby swietnie i cudownie oraz wszystkie problemy by zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, ale tak nie ma.
Sama pewnie widzialas niektóre komentarze pod artykułem i część bierze sie z niewiedzy. I małe fundacje muszą miec statut i się rozliczac. Fachowcy juz nie pracują jako wolontariusze i trzeba ich oplacić. Samorządy chętnie by spiły śmietankę i popozowały do zdjęc. Tylko tyle . Wiem coś o tym. A juz duzym organizacjom jak WOSP, Caritas czy Czerwony Krzyz potrzebny jest sztab ludzi. Część pracuje w wolontariacie , ale sporo ludzi nie. Sama kiedys rozglądałam się za pracą w szwajcarskim Caritasie. Normalny, dobrze płatny etat. 
A rozgłos żeby zebrac fundusze jest potrzebny- takie czasy. Te małe organizacje jezeli by tez nie próbowały jakos zaistniec- nic by nie zrobiły.
Co do WOSP - na stronie w zakladce rozliczenia - mozna podejrzec co na co zostalo wydane. Wystarczy odrobina dobrej woli aby zanim się zacznie krzyczec- zajrzeć tam. 
26 stycznia 2025 15:16 / 4 osobom podoba się ten post
Niestety,ci którzy hejtują,raczej tego typu artykułów nie czytają . Najlepiej oczerniać,powtarzać to "co jedna osoba mi powiedziała ,ale nie powiem ci kto". Nikt nie bierze pod uwagę kosztów,jakie te organizacje ponoszą . Caritas cz CK mają o wiele większe koszty niż WOŚP i jakoś nikt o tym nie myśli . Tutaj łatwo sprawdzić do kogo pieniądze trafiają i na co zostały wydane . Ale po co,łatwiej powiedzieć,że "się nachapał "
26 stycznia 2025 16:28 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Niestety,ci którzy hejtują,raczej tego typu artykułów nie czytają . Najlepiej oczerniać,powtarzać to "co jedna osoba mi powiedziała ,ale nie powiem ci kto":-(. Nikt nie bierze pod uwagę kosztów,jakie te organizacje ponoszą . Caritas cz CK mają o wiele większe koszty niż WOŚP i jakoś nikt o tym nie myśli . Tutaj łatwo sprawdzić do kogo pieniądze trafiają i na co zostały wydane . Ale po co,łatwiej powiedzieć,że "się nachapał ":-(

Potrafię sobie wyobrazić, że hejtujący to karuzela trolli w rozciągniętych gaciach, ale może jest jakieś światełko w tunelu 
27 stycznia 2025 05:46 / 5 osobom podoba się ten post
Witam poniedziałkowo
Dziś seniorka ma ergoterapię, więc ja w międzyczasie skoczę na małe zakupy.
Miłego dnia
27 stycznia 2025 08:53 / 4 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie całe forum, miłego i spokojnego poniedziałku.  Jaki poniedziałek taki cały tydzień więc niech będzie dobry.
27 stycznia 2025 09:01 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Chętnie przeczytam. Z tego co się orientuję to tutaj można wesprzeć zbórkę https://www.wosp.org.pl/fundacja/jak-wspierac-wosp/wesprzyj-online W tym roku zbierają na wsparcie onkologii i hematologii dziecięcej.
27 stycznia 2025 09:08 / 4 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Dzień dobry :chaplin: w sobotę. Dziś mija tydzień jak jestem na nowym miejscu. Codziennie się coś dzieje. 😀 Seniorka codziennie wyjazd na chemię ( rak kości z przerzutami ☹️) i kolejny tydzień też ma wyjazdy. Później myślę że przerwa i znowu seria. Senior samoobsługowy wie spokój mam. Dziś ma nas odwiedzić niemiecki koordynator. Znam go bo już był u innych seniorów kiedyś . Tutaj koordynatorzy jeżdżą po domach i sprawdzają. Póki co nam być do końca lutego +/- tydzień zależy od tego ile zwolnienia lekarskiego będzie miał mój mąż jeszcze po operacji oka. Kontrolna wizytę ma 12 lutego i się dowie ile jeszcze będzie siedzieć w Pl . Ja też tylko na krótki urlop pojadę i spowrotem bo niestety operację robił priv i około 10 tys nadszarpnęło nasz budżet a tu w czerwcu wesele chrześniaka mojego męża. Ja mam dzis po obiedzie już wolne aż do wieczora jak co sobota i niedziela ale córka prosiła żebym kolację dziś zrobiła bo oni jada z mężem do teatru. Ok. Nie ma problemu. 
Miłej soboty i całego weekendu opiekunowo. 

Dobrze, że mieliście na tę operację oka. W Polsce teraz coraz dłuższe kolejki na różne zabiegi. Strach chorować.
Dusiu zdrowia dla męża.
27 stycznia 2025 09:14 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Niestety,ci którzy hejtują,raczej tego typu artykułów nie czytają . Najlepiej oczerniać,powtarzać to "co jedna osoba mi powiedziała ,ale nie powiem ci kto":-(. Nikt nie bierze pod uwagę kosztów,jakie te organizacje ponoszą . Caritas cz CK mają o wiele większe koszty niż WOŚP i jakoś nikt o tym nie myśli . Tutaj łatwo sprawdzić do kogo pieniądze trafiają i na co zostały wydane . Ale po co,łatwiej powiedzieć,że "się nachapał ":-(

Polska cecha wciskania nosa w nie swoje sprawy przeniosła się na salony. Nasz Jurek prawdopodobnie podpadł komuś i postanowili poszczuć go psami. Takie ich zagrywki polityczne, tylko w tym przypadku cierpią na tym dzieci.. chore dzieci..
27 stycznia 2025 09:19 / 3 osobom podoba się ten post
Magdalenka

Dobrze, że mieliście na tę operację oka. W Polsce teraz coraz dłuższe kolejki na różne zabiegi. Strach chorować.
Dusiu zdrowia dla męża.

Dziękuje za zyczenia. Już mu lepiej. Za dwa tygodnie kontrola i się dowie ile będzie w domu siedział jeszcze. Chyba jakbyśmy nie mieli to mąż musiałby cRjac a z drugiej strony z takim okiem nie mógłby tyle być bez pracy. Trudno. Wróci do pracy weźmie kilka dodatkowych sobót i odrobi to a szef już się nie może doczekać kiedy wróci . 
27 stycznia 2025 09:42 / 2 osobom podoba się ten post
Witam w nowym tygodniu. Moja ulubiona pora dnia . Jeszcze cisza i spokój,leżę sobie pod kołderką,coś przeglądam czy czytam,planuję dzień. Może sobie wiać i lać a mnie dobrze jest 
Teraz już zwarta i gotowa do codziennych bojów,popijam kawkę i cieszę się spokojem. Podopieczna wymaga większej uwagi niż w czasie mojego ostatniego pobytu. Pauzy nie zawsze możliwe ,tzn po za domem. Teoretycznie mogę sobie wyjść i zostawić Ją samą,ale nie mam wolnej głowy,bo nie wiem,co zastanę po powrocie. Moja pdp pali w salonie,nie zauważa,że czasami papieros wypadnie Jej z ręki,a jak zauważy to stara się podnieść i może być katastrofa,zakończona upadkiem. Potrzebna jest już pomoc w toalecie,czasamii też w dojściu do niej. Trzeba mieć Pedepcię cały czas na oku. Oczywiście burzy się ,kiedy mówię że nie mogę Jej samej zostawić dla Jej bezpieczeństwa ,bo przecież Ona jest unabhängig i selbstending i ze wszystkim sama sobie świetnie radzi.  W ciągu dnia mogłabym,ale nie muszę nic robić,tylko zerkać na pdp. Posiaduję albo poleguję na kanapie za Jej plecami,a to też przecież pauza,zerkam tylko na Pedepcię,czy wszystko ok i czy czegoś nie potrzebuje . A jak mnie coś najdzie,to zasuwam jak mały robot,sprzątam w szufladach,szafkach,pucuję kąty,do których Agnieszka nie dotarła  i dzień mija nie wiadomo kiedy. Ale to tak raz w tygodniu mnie nachodzi,żeby sobie ktos nie pomyślał ,że nadgorliwa jestem . Co to,to nie Dobrze,że mam wsparcie córki która rozumie sytuację. Po dwóch dniach pobytu z mamą,mówi że jest wykończona i żebym przekazała Jej chociaż ułamek mojej cierpliwości . A ja naprawdę nie wiem,skąd jej tyle w sobie mam,bo raczej niespokojny duch we mnie siedzi . Jak córka przyjeżdża na dwa- trzy dni,to hurtowo odbieram sobie wolne ,mogę nawet gdzieś wyjechać i wrócić po tych 2 czy 3 dniach. Szkoda że do domu daleko,bo mogłabym sobie wyskoczyć .Poranki traktuję jako pauzę,jak wstanę o ósmej ,to mam 2-2,5 godziny tylko dla siebie,gdyby chciało mi się wcześniej wstać,miałabym tego czasu więcej. Ranny ptaszek ze mnie,niestety,latem i piękną jesienią . Zimą lubię spać .
Przyjemnego,spokojnego poniedziałku życzę . No i słońca też bo u mnie szaro i buro prawie cały czas