Powitajki przy kawie 77

23 grudnia 2024 10:06 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry przedświątecznie  
23 grudnia 2024 12:11 / 5 osobom podoba się ten post
Dzień dobry.  Siadłam na chwilkę bo ciągle coś robię. Wywar na barszcz się gotuje, grzyby i kapusta też już na gazie pyrka. Zaraz jadę po uszka a później wezmę się za ciasto bo z tym to ja daleko w ....🫢🙈 Bez szaleństwa. Sernik Isaura i miodownik z kaszą manna. Makowiec robi tesciowa a że nie przepadam to tak tylko symbolicznie każdy zlapie. Stroik muszę zrobić bo z racji, że choinka przed domem ubrana w domu nie ubieram. Ciasno. W nowym domu  za rok jak dożyjemy będzie duża zywa. Śledzie zrobione . Stoją i nabierają mocy . 🤪🤣Galareta też zrobiona . U nas zrobiło się biało. ❄️☃️
Spokojnego  dnia opiekunowo. 🌲🎁☃️❄️
23 grudnia 2024 16:26 / 2 osobom podoba się ten post
Dzień dobry, korzystając z chwilki czasu wpadłam wam nieco hałasu narobić   , ale z umiarem bo wiem , że pieczecie, a ciasto rumoru nie lubi, bombki na choince też nie :) . Poza tym zaraz sama zacznę w kuchni coś mieszać,jednak  coś zostawię synowej, bo przybywa z synem i dziećmi już jak był od nich sygnał - za jakąś godzinkę, a że ma już plana i pomysła, to ja terytorialna nie jestem- bardzo proszek :) . Z tego powodu, że pracuję, to częśc potraw zamawiałam u Polek, które się tu trudnią garmażerką a pitraszą pyszności. Choinka obowiązkowo w domu, bombki raczej trwałe, bo dzieciaki ciekawskie i nie byłoby co zbierać. Prezenty ogarnięte . Po grudniowych zawirowaniach nadszedł dobry czas. Przyjaciółka szczęsliwie się wybudzila po raz drugi i jako, że nie ma jakichś znaczących deficytów neurologicznych - rehabilitacja ruszyła, że tak napiszę - z kopyta. Niestety swięta spędzi w szpitalu - jutro pogadamy przez kamerkę , kiedy jej córka ją odwiedzi. 
Wam życzę przede wszystkim spokojnych świąt i pogody ducha 
23 grudnia 2024 16:53 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzień dobry Opiekunkowo :odpoczynek_kominek::ubieranie_choinki::prezenty_swiateczne:
Ja nadal się kuruje , coraz lepiej, jeszcze trochę zanim wrócę do pracy. 
Pozdrawiam serdecznie 😊 

Szybkiego powrotu do zdrowia :) I skrobnij coś czasem :) 
24 grudnia 2024 06:35 / 5 osobom podoba się ten post
Witam w Wigilię.  Jaka Wigilia taki cały rok? Tak jest podobno więc niech mnie nikt dzys nie wkurzy. 🤣🤪😏 Bo będę zła i zacznę grysc. Kawa już pachnie ☕ i zaraz wezmę się za resztę gotowania. Muszę polewy na ciasto zrobić i paszteciki upiec. Barszcz prawie gotowy i kapustę doprawić bo nie mam smaka. Mąż mówi, żeby dolać magi to podkrece smak bo wczoraj mi nie smakowała. Ryby smaży mąż . Ja po grecku zrobię i tyle. 
Wszystkim życzę Wesołych Świąt Bożego Narodzenia. 
24 grudnia 2024 07:36 / 6 osobom podoba się ten post
Witam wigilijnie.Nawet wstać mi się nie chce.Tutaj praktycznie dzień jak co dzień. Wieczorem obiadokolacja u Coco,jakieś Raclette serwuje.Potem emigruję do siebie i włączę kolędy.Ot I takie święta,ale za kilka dni do domku. Wszystkim życzę spokojnych,radosnych Świąt Bożego Narodzenia. 
24 grudnia 2024 10:24 / 5 osobom podoba się ten post
Maluda

Witam wigilijnie.Nawet wstać mi się nie chce.Tutaj praktycznie dzień jak co dzień. Wieczorem obiadokolacja u Coco,jakieś Raclette serwuje.Potem emigruję do siebie i włączę kolędy.Ot I takie święta,ale za kilka dni do domku. Wszystkim życzę spokojnych,radosnych Świąt Bożego Narodzenia. 

Wiem co to Wigilia na szteli, mimo szczerych chęci nic nie cieszy - i tak spokojnych świąt. W domku sobie odbijesz. 
24 grudnia 2024 10:58 / 6 osobom podoba się ten post
24 grudnia 2024 12:52 / 5 osobom podoba się ten post
Radosnych świąt Bożego Narodzenia pracującym i urlopujacym 
Ja w domu , czuje się trochę jak kruche ciasteczko , stary piernik i pstrąg w galarecie 😊
Gdybym pracowała w Duesseldorf ie to też bym ciasteczka upiekła , pstrąg byłby także . Mieszkanie udekorowane, piękne gwiazdy betlejemskie . Inne święta  ale też święta . W domu wiadomo wszystko świętuje z nami . Nawet psisko Paco dostanie misia na okazje w czerwonej czapeczce . 
Smacznego karpia ale też Raclett może być pyszne w serdecznym towarzystwie . Maluda uszy do góry 😊może mogłaś coś zamówić? Pisałaś że rodzina ok 

24 grudnia 2024 13:34 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Radosnych świąt Bożego Narodzenia pracującym i urlopujacym :ubieranie_choinki:
Ja w domu , czuje się trochę jak kruche ciasteczko , stary piernik i pstrąg w galarecie 😊
Gdybym pracowała w Duesseldorf ie to też bym ciasteczka upiekła , pstrąg byłby także . Mieszkanie udekorowane, piękne gwiazdy betlejemskie . Inne święta  ale też święta . W domu wiadomo wszystko świętuje z nami . Nawet psisko Paco dostanie misia na okazje w czerwonej czapeczce . 
Smacznego karpia ale też Raclett może być pyszne w serdecznym towarzystwie . Maluda uszy do góry 😊może mogłaś coś zamówić? Pisałaś że rodzina ok 

Tak,niby rodzina ok.Coco jednak bardziej skupiła się na zakupie wina na drugi dzień Świąt,gdy dołączy Jej Brat.Zerknęłam z czym to Raclett się  jada-no,nie moje gusta.Położyłam już zasłonę na tegoroczne święta I rozmyślam o Sylwestrze i Nowym roku. Zleci.
24 grudnia 2024 16:01 / 4 osobom podoba się ten post
Witam serdecznie. Posprzątałam, rodzina już się krząta, podjadając makowca.  Koleżankom i kolegom forumowym życzę wesołych świąt. Koleżance Tiny i Mleczko życzę powrotu do zdrowia.
24 grudnia 2024 16:06 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzień dobry Opiekunkowo :odpoczynek_kominek::ubieranie_choinki::prezenty_swiateczne:
Ja nadal się kuruje , coraz lepiej, jeszcze trochę zanim wrócę do pracy. 
Pozdrawiam serdecznie 😊 

Dorotko wracaj do zdrowia.
25 grudnia 2024 06:09 / 4 osobom podoba się ten post
Witam w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Uff,Wigilia minęła-przy kawałku ciasta i wodzie mineralnej.To Raclette to chyba na jutro,gdy dołączy brat Coco.Prezent był-koperta z życzeniami po polsku i 50 Euro.Seniorka dostała wagę i kalendarz ze zdjęciami Wnuków,fajny.Kolacja normalnie o 18 tej a potem błogie nicnierobienie
Wpadła też zaprzyjaźnioną sąsiadka i podarowała mi pralinki z Lindta.A dzisiaj zobaczymy ,co przyniesie dzień. 
25 grudnia 2024 09:09 / 4 osobom podoba się ten post

Witam 🙂

Boję się, że popadnę w anoreksję 🙁😂
Wczoraj rano skromniutkie śniadanie i następny posiłek o 16. Dwa "talerze" grzybowej i barszczu z uszkami, dwa dzwonka karpia, tłuczone ziemniaki i kapusta kiszona. I to wszystko. Nie brałem się już za inne potrawy.Byłem najedzony. Też tak macie, że odchudzacie się w święta i żołądek mówi...mam już dość ? 🤔🤣
Tradycyjnie u nas nic dziś nie gotujemy, powoli będziemy kontynuować Wigilię 😂

Życzę dalszego spokojnego świętowania , a dla tych , co na szteli, dobra wiadomość....Pojutrze o tej porze Święta będą wspomnieniem.
25 grudnia 2024 09:37 / 3 osobom podoba się ten post
Witam . U nas też dziś ciąg dalszy jedzenia z.potraw z wigilii.  Przed chwilą wypiliśmy po kubku barszczu i odgrazalam paszteciki drożdżowe. Sałatkę jarzynowa  zaraz skroje bo zabieramy ja do teściów . Tam pewnie rosół lub flaki będą i też to co teściowa wystawi na stół. 
Wszystkim spokojnego dnia . U nas słoneczny już poranek z 4 stopniowym mrozem. Za śniegiem dużym to ja nie tęsknię ale mróz mógłby zostać na dłużej. Będzie zdrowiej dla ciała i ducha. 
🌲☃️❄️🎁