Powitajki przy kawie 74

12 kwietnia 2023 10:54 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ah, te komisję .Po co ten stres i biurokracja ?Ktoś zasiadający w komisji musi extra dorobić do pensji .

Akurat to nie jest tak, jak myślisz 
To jest komisja orzekająca o stopniu niepełnosprawności, czy to u dorosłych, czy u dzieci. Tak musi być, żeby ocenić, czy ktoś jest i w jakim stopniu niepełnosprawny, by móc otrzymywać świadczenie. To jest inny rodzaj komisji, niż ZUS-wska ?
12 kwietnia 2023 10:55 / 4 osobom podoba się ten post
Konwalia08

:oklaski:
A tak po prawdzie to z tym zrozumieniem to nie taka łatwa sprawa.O ile w realu mogę czegoś dociekać( jak mam taką chwilową potrzebę) to na forach może być  problem.Ale jeśli ktoś pisze to pisze dla zgromadzonych i musi się liczyć z reakcją na post .A że jesteśmy różni, mamy kiepski dzień,kiepski humor albo nam PDP.owsianke wylał na głowę to różnie to może być.
Nie wchodzę tu statnio często, czasem czytam i muszę się cofnąć do tyłu, jak nerwowo  bywa nie ma sensu wchodzić, bo po co. Za chwilę będzie dobrze ,no..  może za dłuższą chwilę ?
Dzień dobry Wam?
Słońce wyłazi,będzie spacer.Bedziemy rzucać monetą kto dzisiaj kogo pod górę będzie pchać.

Też masz języczek  .Lubię ostre babki a dow-cipne jeszcze bardziej .Pisz ,pisz , my murem za Tobą .
12 kwietnia 2023 10:59 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Też masz języczek :-) .Lubię ostre babki a dow-cipne jeszcze bardziej .Pisz ,pisz , my murem za Tobą .

Wczoraj miałam ostry bo mi się na nim sos pierońsko ostry osadził( z pizzy)Ostrzegał zalotniś w pizzerii ale co ja tam będę chłopa słuchać ?
12 kwietnia 2023 11:00 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Akurat to nie jest tak, jak myślisz :-)
To jest komisja orzekająca o stopniu niepełnosprawności, czy to u dorosłych, czy u dzieci. Tak musi być, żeby ocenić, czy ktoś jest i w jakim stopniu niepełnosprawny, by móc otrzymywać świadczenie. To jest inny rodzaj komisji, niż ZUS-wska ?

A po co ciągle ? Nie można raz orzec i koniec . Ja też mam orzeczenie o niepełnosprawności, po operacji barku .A na komisji mało się nie posikalam ze śmiechu jak lekarz- orzecznik powiedział że pierwszy raz w swojej praktyce zdrowej osobie daje grupę . Wymyśliłam, bo naiwnie myślałam że będę królowa parkingów .A tu figa nie wyszło , nie ta grupa .
12 kwietnia 2023 11:58 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

A po co ciągle ? Nie można raz orzec i koniec . Ja też mam orzeczenie o niepełnosprawności, po operacji barku .A na komisji mało się nie posikalam ze śmiechu jak lekarz- orzecznik powiedział że pierwszy raz w swojej praktyce zdrowej osobie daje grupę . Wymyśliłam, bo naiwnie myślałam że będę królowa parkingów .A tu figa nie wyszło , nie ta grupa .:lol3:

U dzieci tak jest, do 16go roku życia. Później występuje się o kontynuację. Nawet gdy ja miałem orzeczenie w stopniu umiarkowanym, to też co dwa lata musiałem stawać na komisję, żeby sprawdzić, czy aby mój stan zdrowia się nie poprawił. Mógłbym dalej mieć ... ale do niczego mi w tej chwili to nie jest potrzebne. Zwłaszcza, że nic za to nie płacą. Chyba tylko przy stopniu znacznym, ale nie jestem pewien. 
Takie są procedury, nic na to nie poradzimy 

12 kwietnia 2023 12:43 / 6 osobom podoba się ten post
Co tu robić... Wyglądać na zmianę nie muszę, nikt nie przyjedzie. Rodzina chce spróbować, czy dadzą sobie radę bez opiekuna... Dają sobie dwa tygodnie próby. Później zobaczą... Ale.. Ale Bodo będzie wcześniej czy później skazany na opiekę, czy to w domu, czy gdzie indziej. Ze stopami ma coraz gorzej, coraz bardziej miażdżyca postępuje. Za niedługo to może być pacjent leżący. Tak uważam, obserwując jego pogarszający się stan zdrowia i ból, z jakim się zmaga. Jeśli będzie potrzeba, to mogę tu wrócić od 16 maja. Niebawem się wiele rozstrzygnie.
Zaraz do sklepu, busa mam mieć wstępnie o 7, wieczorem kierowca poda precyzyjny czas. 

12 kwietnia 2023 13:51 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Co tu robić... Wyglądać na zmianę nie muszę, nikt nie przyjedzie. Rodzina chce spróbować, czy dadzą sobie radę bez opiekuna... Dają sobie dwa tygodnie próby. Później zobaczą... Ale.. Ale Bodo będzie wcześniej czy później skazany na opiekę, czy to w domu, czy gdzie indziej. Ze stopami ma coraz gorzej, coraz bardziej miażdżyca postępuje. Za niedługo to może być pacjent leżący. Tak uważam, obserwując jego pogarszający się stan zdrowia i ból, z jakim się zmaga. Jeśli będzie potrzeba, to mogę tu wrócić od 16 maja. Niebawem się wiele rozstrzygnie.
Zaraz do sklepu, busa mam mieć wstępnie o 7, wieczorem kierowca poda precyzyjny czas. 

No tak bo oni jeszcze dostaną Pflegegeld, a tak muszą płacić(tylko z grupy inwalidzkiej maja dodatek) ile zależy od Pflegegrad ?
12 kwietnia 2023 14:41 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

U dzieci tak jest, do 16go roku życia. Później występuje się o kontynuację. Nawet gdy ja miałem orzeczenie w stopniu umiarkowanym, to też co dwa lata musiałem stawać na komisję, żeby sprawdzić, czy aby mój stan zdrowia się nie poprawił. Mógłbym dalej mieć ... ale do niczego mi w tej chwili to nie jest potrzebne. Zwłaszcza, że nic za to nie płacą. Chyba tylko przy stopniu znacznym, ale nie jestem pewien. 
Takie są procedury, nic na to nie poradzimy :-)

Przy stopniu umiarkowanym możesz korzystać ze zniżek, odpisów od podatku i innych profitów. A jakie w Twoim MOPS przysługują to już musisz osobiście dopytać.
12 kwietnia 2023 15:44 / 5 osobom podoba się ten post
i poszłooo... 
12 kwietnia 2023 15:48 / 3 osobom podoba się ten post
Jak na ringu
12 kwietnia 2023 16:08 / 4 osobom podoba się ten post
Już wszystko załatwiłam,  koty obrażone  z obroża siedzą  nadęte .Może im kolor nie odpowiada , jakies ciemne aż za ciemne . Teraz idę ulice zamiatać, bo jutro deszcz i nic nie zrobię . Coś  mne nosi i widzę w oddali placki ziemniaczane .Może ? Tylko żebym nie przytyła ,lato idzie . 

12 kwietnia 2023 18:18 / 6 osobom podoba się ten post
Mleczko

Już wszystko załatwiłam,  koty obrażone  z obroża siedzą  nadęte .Może im kolor nie odpowiada , jakies ciemne aż za ciemne . Teraz idę ulice zamiatać, bo jutro deszcz i nic nie zrobię . Coś  mne nosi i widzę w oddali placki ziemniaczane .Może ? Tylko żebym nie przytyła ,lato idzie . 

No i teraz mam smaka na placki  jutro sobie nasmażę a co 
12 kwietnia 2023 18:31 / 3 osobom podoba się ten post
Zakręcona Mamuela

I dlatego nawet nie ma się ochoty tu zaglądać nie mówiąc być aktywnym

Mnie to zmartwiło, że Malgi tak "zwężyło" nagle 
12 kwietnia 2023 18:37 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

A ja bojaźliwa nie jestem,to czasem muszę wziąć coś na wstrzymanie,bo też,bez zamierzenia,narażam się czasami?. Ale też nieraz muszę,bo się uduszę :lol1: i niewywołani imiennie,mówią mi,co o mnie myślą. I dobrze,każdy kto chce i co chce,pisać może. Mam jednak wrażenie,że w niektórych przedszkolne nawyki pozostały☹️. Ooo,znowu jędzowata Gusia się pokazała :lol1:

Mam tak przepisowo odkąd teściową zostałam :) Mało tego, lubię wygrzewać się w ciepełku i dobrze mi z tym :) 
12 kwietnia 2023 20:15 / 5 osobom podoba się ten post
mariakoc

No i teraz mam smaka na placki :-) jutro sobie nasmażę a co 

Smaczne, chrupiące wyszły .Że śmietanka zjadłam .