Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

28 sierpnia 2023 21:19
GrazynaM55

U mnie dzisiaj makaron z pesto z bazylii i szpinakiem na szybko 

U mnie też makaron. Z sosem z pomidorów pieczonych z czosnkiem,cebulą i świeżymi ziołami-tymianek,bazylia,rozmaryn. Robiłam w słoiki i trochę sobie zostawiłam. Posypałam szczodrze parmezanem . Pychota 
01 września 2023 07:51 / 2 osobom podoba się ten post
Też jestem miłośniczka wszelkich makaronów , nawet rosół u mnie na talerzu wygląda jak drugie danie . To nie jest rosół z makaronem ale makaron z rosołem .

Wczoraj odwiedziłam sklep rybny , zaopatrzony we wszelkiej maści ryby .Kupiłam dorsza, płaty grube tak jak lubię . Cena też gruba , za dwa płaty zapłaciłam 79 zł. Ale cóż tam,  czternastka na koncie to można zaszaleć  

Ryba smażona i ziemniaczki tłuczone do tego kapusta kiszona ( sama ukisilam w słoju) z porządną porcja marchewki .
01 września 2023 16:09 / 2 osobom podoba się ten post
O matko jaka nuda na Forum. Wygląda na to,że tylko u mnie i Mleczko coś się dzieje. Pewnie dlatego,że w domu siedzimy i "nic nie robimy".
Nie robię już zakupów jedzeniowych,tylko podstawowe. Zjadłam jajka sadzone na bekonie,do tego świeża bułeczka i sałatka z cukinii,którą robiłam do słoików. I jestem najedzona. Muszę powiedzieć,że cukinia wyszła knakig,świetnie smakuje z cebulą,czosnkiem i papryką w zalewie octowej. Pewnie tylko dla niektórych członków mojej rodziny,może być za mało słona. Ale ja lubię taką łagodniejszą. Odpoczynek od garów aż do wyjazdu. Jutro i w niedzielę idę na obiad do rodziny. Chyba tylko cukinii dokupię i dorobię tej sałatki,bo naprawdę . I do obiadu,i do kanapek czy czegoś tam innego.
01 września 2023 17:52 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

O matko jaka nuda na Forum. Wygląda na to,że tylko u mnie i Mleczko coś się dzieje. Pewnie dlatego,że w domu siedzimy i "nic nie robimy":lol1:.
Nie robię już zakupów jedzeniowych,tylko podstawowe. Zjadłam jajka sadzone na bekonie,do tego świeża bułeczka i sałatka z cukinii,którą robiłam do słoików. I jestem najedzona. Muszę powiedzieć,że cukinia wyszła knakig,świetnie smakuje z cebulą,czosnkiem i papryką w zalewie octowej. Pewnie tylko dla niektórych członków mojej rodziny,może być za mało słona. Ale ja lubię taką łagodniejszą. Odpoczynek od garów aż do wyjazdu. Jutro i w niedzielę idę na obiad do rodziny. Chyba tylko cukinii dokupię i dorobię tej sałatki,bo naprawdę :mniam:. I do obiadu,i do kanapek czy czegoś tam innego.

Ja tylko odnośnie soli .Jem prawie nie słone...... ale od czasu do czasu soli mi się chce . Robię wtedy. kromkę chleba ze smalcem i posypuję solą .Mam spokój na jakiś czas .

Robiłam ostatnio badania jestem w normie .Cholesterol ? już nie wiem co to .A trójglicerydy zawsze miałam w  normie   .    "Ich bin gesund und fit .'" .
01 września 2023 18:00 / 1 osobie podoba się ten post
Ja z kolei dziś jadłem Kaiserschmarrn z powidłami śliwkowymi, rodem z Austrii, a on tradycyjnie rybę z tą hamburską sałatką. 
Jutro Helmut kotlet schabowy, a ja udko lub skrzydełka z piekarnika. Juz przyprawione. 
Ziemniaki i Spitzkohl z boczkiem. 
W niedzielę chce wykorzystać zaczęte warzywa i zupkę zrobić, zmiksowaną. 
01 września 2023 18:21 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Ja tylko odnośnie soli .Jem prawie nie słone...... ale od czasu do czasu soli mi się chce . Robię wtedy. kromkę chleba ze smalcem i posypuję solą .Mam spokój na jakiś czas .

Robiłam ostatnio badania jestem w normie .Cholesterol ? już nie wiem co to .A trójglicerydy zawsze miałam w  normie   .    "Ich bin gesund und fit .'" .

Mnie ostatnio nocne skurcze łydek dokuczają. A i w ciągu dnia się zdarza. Zrobiłam sobie badania na witaminy i minerały,wszystko w normie,niemal wzorcowo . Na podstawie wyników niczego mi nie brakuje,a od czasu do czasu coś dokucza. Chyba ten PESEL winny 
02 września 2023 06:46 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Mnie ostatnio nocne skurcze łydek dokuczają. A i w ciągu dnia się zdarza. Zrobiłam sobie badania na witaminy i minerały,wszystko w normie,niemal wzorcowo . Na podstawie wyników niczego mi nie brakuje,a od czasu do czasu coś dokucza. Chyba ten PESEL winny :lol1:

Nieprzyjemna i bolesna sprawa te skurcze .Też mnie łapie od czasu do czasu magnez czy potas , czegoś brak .Z pożywienia minerałów się nie uzupełni , zwlasza ja , bo móje menu ograniczone .Nie jem tego co powinnam a jem to na co mam ochotę .Teraz pomidorami się opycham to się trochę podmineralizuje   , Chociaż mam swoje zdanie odnośnie suplementów, to robie okresowe wyjątki dla pewnych składników mineralnych .

02 września 2023 06:53 / 3 osobom podoba się ten post
Ostatnio gotowałam rosół 
Taki prawdziwy z dokładka wołowiny , kaczki i wiejskiej kury . Uwarzylo mi się ciut za dużo 
Zamrozilam w pojemniczku . To pierwszy raz tak zrobiłam z rosołem .Dzisiaj rozmroze i zobaczę na własne oczy jaki będzie .Smak pewnie się nie zmieni, a klarowność ? zobaczę . Parę naleśników uklepie i to będzie obiad .Robiłam dżem z mirabelek to go użyje .
Wszystkim smacznego obiadu życzę .
02 września 2023 07:41 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko

Nieprzyjemna i bolesna sprawa te skurcze .Też mnie łapie od czasu do czasu magnez czy potas , czegoś brak .Z pożywienia minerałów się nie uzupełni , zwlasza ja , bo móje menu ograniczone .Nie jem tego co powinnam a jem to na co mam ochotę .Teraz pomidorami się opycham to się trochę podmineralizuje :-)  , Chociaż mam swoje zdanie odnośnie suplementów, to robie okresowe wyjątki dla pewnych składników mineralnych .

Też jem to,na co mam ochotę. Czasem mam "napady" i pilnuję się,żeby było nie tylko smacznie,a przede wszystkim zdrowo,a czasem nie zwracam uwagi ile i jakich dobrodziejstw prozdrowotnych moje jedzenie ma. Magnez suplementuję przez cały rok. Podobnie jak witaminę D. I to tę 4000 jednostek czegoś tam. I nie jestem przewitaminowana . Mam tyle,ile zdrowy człowiek powinien mieć.
02 września 2023 11:22 / 2 osobom podoba się ten post
A ja w myśl zasady co masz zjeść jutro zjedz dzisiaj zabieram się za rosołek .I zrobię ciast na naleśniki .Musi dostać swoje żeby dobrze się smażyły, były miękkie.
03 września 2023 11:41 / 4 osobom podoba się ten post
Wczoraj po południu ugotowałem jarzynową, taki miszung ze wszystkiego.
Dziś doprawiłem jeszcze do smaku i zmiksowałem. Dodam na talerzu osobnym grzanki gotowe z cebulką i pulpeciki, które kiedyś zrobiłem. Sobie jeszcze sosu piri-piri 
Jak jadł normalne zupki, to teraz polubił zmiksowane, żeby zupa była "dick" 
Cały mój Helmucik. 
03 września 2023 22:02 / 1 osobie podoba się ten post
U nas dzisiaj była carbonara 
03 września 2023 22:09
Pomidorowa,pyszna,ze świeżych pomidorów. Własnych. Tzn nie moich tylko ze szklarenki mojego brata i bratowej. I grubaśna,bardzo smaczna babka ziemniaczana w wykonaniu mojej bratowej. Na gotowe dzisiaj pojechałam?
04 września 2023 06:58 / 2 osobom podoba się ten post
Zupa ogórkowa i placki ziemniaczane z maczanką na żeberkach .

Jeszcze lody mam w zamrażarce to je dzisiaj spożytkuje .
06 września 2023 11:33 / 2 osobom podoba się ten post
Pomidorówka z makaronem i naleśniki z serem i piczarkami