Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

21 sierpnia 2023 09:26 / 2 osobom podoba się ten post
Sos kurkowy , ziemniaczki i kefir .
Wystarczy jak na poniedziałek .
21 sierpnia 2023 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Schaboszczak, ziemniaki, kalafior gotowany i polany sosem holenderskim. Bułki prażonej Helmut nie lubi, by polać np kalafior. Deser... Arbuz i lody waniliowe. Och to wyciąganie pestek z arbuza, kupiłem ostatnio BIO arbuz, myśląc, że będzie bez pestek ? Mieliście podobnie, że wyciągaliaście pestki z arbuza? 

Tak,jak trafi mi się z pestkami,to zawsze wydłubuję. Ale tylko dla siebie 
21 sierpnia 2023 11:11 / 2 osobom podoba się ten post
Nie gotuję. Mam leczo w słoiku . Otworzę i podgrzeję. A może nawet nie,bo na zimno też lubię, a na dworze goronc. I zjem sobie jeszcze lody bakaliowe. Zaraz teraz i później po obiedzie jeszcze raz  
21 sierpnia 2023 11:14 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Tak,jak trafi mi się z pestkami,to zawsze wydłubuję. Ale tylko dla siebie :-)

Oj ?ok. Ale przecież jest tak wodnisty, że nawet nie gryzę go i zaraz ląduje w przełyku i w przewodzie. 
Często tutaj i w domu też, jedliśmy arbuza i nie widziałem, żeby ktoś dziubał, tylko do buzi i ok. 

21 sierpnia 2023 11:24 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Oj ?ok. Ale przecież jest tak wodnisty, że nawet nie gryzę go i zaraz ląduje w przełyku i w przewodzie. 
Często tutaj i w domu też, jedliśmy arbuza i nie widziałem, żeby ktoś dziubał, tylko do buzi i ok. 

Ja też nie widziałam ,żeby inni dłubali.? Chyba tylko mamy dla małych dzieci. Jak widać,ja jak dziecko 
21 sierpnia 2023 13:27 / 2 osobom podoba się ten post
Gusia29

Nie gotuję. Mam leczo w słoiku . Otworzę i podgrzeję. A może nawet nie,bo na zimno też lubię, a na dworze goronc. I zjem sobie jeszcze lody bakaliowe. Zaraz teraz i później po obiedzie jeszcze raz  :-)

Też mam zapasy leczo na czarną godzinę i pudło lodów dla ochłody  ale leczo wolę jednak na ciepło
21 sierpnia 2023 13:42 / 2 osobom podoba się ten post
Ziemniaki, udka z kuraka w ostrej marynacie i sałatka z pomidorów i cebuli
22 sierpnia 2023 11:52 / 1 osobie podoba się ten post
Na obiad nie mam pomysłu, robie skyrnik póki co ;) 
22 sierpnia 2023 12:53 / 1 osobie podoba się ten post
Zapiekanka warzywna  .
Parę ziemniaków , cukinia , marchewka , kalafior , kalarepa , pomidory posypane serem i zapieczone .Sos zrobiłam wg własnego widzi - mi - się
  Czosnek pachnie cudownie .
26 sierpnia 2023 14:53 / 2 osobom podoba się ten post
Wczoraj kupiłem 1/2 mieszanego mielonego, 400 g gulaszu wołowego i podudzia. Mogłem więc porządzić ?
Dziś z masy usmażyłam 4 mielone, z reszty później zrobię małe klopsiki, które wrzucę do pomidorówki. Do tego były ziemniaki i sałatka z buraka, czerw.cebuli i czerw.papryki.
Jutro gulasz, ziemniaki dla niego i czerwona kapusta. Sobie polską kaszę zrobię. W poniedziałek pomidorowa, ale jutro wieczorem ją zrobię na udkach. A udka we wtorek do potrawki. Ot, takie ze mnie pomysłowy.. Dobromir ?
26 sierpnia 2023 15:03 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Wczoraj kupiłem 1/2 mieszanego mielonego, 400 g gulaszu wołowego i podudzia. Mogłem więc porządzić ?
Dziś z masy usmażyłam 4 mielone, z reszty później zrobię małe klopsiki, które wrzucę do pomidorówki. Do tego były ziemniaki i sałatka z buraka, czerw.cebuli i czerw.papryki.
Jutro gulasz, ziemniaki dla niego i czerwona kapusta. Sobie polską kaszę zrobię. W poniedziałek pomidorowa, ale jutro wieczorem ją zrobię na udkach. A udka we wtorek do potrawki. Ot, takie ze mnie pomysłowy.. Dobromir ?

Kilka pieczeni na jednym ogniu. ??
27 sierpnia 2023 09:05 / 1 osobie podoba się ten post
Zupa krem z różnych warzyw. Przeważać będzie papryką i pomidory . Zupa będzie z pulpetami. 
27 sierpnia 2023 13:21 / 2 osobom podoba się ten post
Rosół pyrka domowy  makaron  dochodzi w garnku . Do wody dodałam odrobinę kurkumy .Kolor wyszedł przepiękny a i trochę makaron  podostrzyłam 
28 sierpnia 2023 11:42 / 3 osobom podoba się ten post
Rybka  zapiekana i dużo surówki z białej kapusty .

28 sierpnia 2023 21:08 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie dzisiaj makaron z pesto z bazylii i szpinakiem na szybko