Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

23 kwietnia 2023 14:33 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

To prawda,coraz częściej czytam o tym,jak inni te ziemniaki tłuką :-). Ja wolę tłuczone niż Kartoffelpüre :oczko:.
Dzisiaj "moja"zupa z czerwonej soczewicy.  Gęsta i aromatyczna, jeszcze pyrka sobie i pachnie. A na drugie,na życzenie wnuków,racuchy z jabłkami. Te już synowa z pomocą thermomixa robi. Obiad może mało niedzielny,ale taki,na jaki mamy ochotę :mniam:

Myślę ,że cwaniak wnet będzie na Twoich usługach .
23 kwietnia 2023 14:54 / 3 osobom podoba się ten post
Resztki z lodówki ziemniaki smażone sałatka z marchewki nugetssy,i budyn
23 kwietnia 2023 22:29 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Myślę ,że cwaniak wnet będzie na Twoich usługach .

Qrcze,nie mam na niego miejsca,szkoda mi jest pozbyć się mojego dobrego pomocnika Kenwooda. Ale kiedy dzisiaj synowa bez wysiłku i szybko upiekła piękne bułki,takie jak z prawdziwej piekarni, posypała jedne czarnuszką,inne słonecznikiem a jeszcze inne sezamem,jak zobaczyłam że nawet rosły w tym jednym garnku,to naprawdę zaczynam o nim myśleć. O tym cwaniaku oczywiście 
24 kwietnia 2023 07:48 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Qrcze,nie mam na niego miejsca,szkoda mi jest pozbyć się mojego dobrego pomocnika Kenwooda:-(. Ale kiedy dzisiaj synowa bez wysiłku i szybko upiekła piękne bułki,takie jak z prawdziwej piekarni, posypała jedne czarnuszką,inne słonecznikiem a jeszcze inne sezamem,jak zobaczyłam że nawet rosły w tym jednym garnku,to naprawdę zaczynam o nim myśleć. O tym cwaniaku oczywiście :oczko1:

Gusiu , dopiero w kuchni luz . Stoi jeden garnek do wszystkiego .Nie trzeba żadnych umiejętności kucharskich .Trzeba tylko czytać i spokojnie czekać na efekt .
24 kwietnia 2023 08:00 / 4 osobom podoba się ten post
Naleśniki z twarogiem i ciutke  bitej śmietany . Potrzeba mi trochę kalorii . Aha - rosołek   z kluskami z kaszy manny , szybko i smacznie .
24 kwietnia 2023 08:38 / 3 osobom podoba się ten post
Wczorajsza zupa z soczewicy. Znajomi dzieci przyjechali wczoraj z Polski i obdarowali nas kilogramem krupnioków. Będzie kaszana z piekarnika,z cebulką i jabłkami. Nie wiem jeszcze co do niej zrobię. Może jakaś podpowiedź? Tak rzadko jem kaszankę że nie mam pomysłu 
24 kwietnia 2023 09:38 / 3 osobom podoba się ten post
Pieczone ziemniaki mielony sosik i mizeria do tego budyń,dla mnie spagetti z cukinii z sos słodko kwaśnym z nerkowcow
24 kwietnia 2023 11:22 / 3 osobom podoba się ten post
Zupa pomidorowa z makaronem  moja ulubiona 
24 kwietnia 2023 12:11 / 3 osobom podoba się ten post
Zaglądam bo myślałam że ktoś coś podpowiedział, widzę jednak że amatorów kaszanki nie ma wśród Was ?.
Zrobię ziemniaki smażone,już ugotowałam i obrałam, do wyboru ogórki ze słoika od teściowej mojego syna lub surówka z pora i marchewki z jabłkiem. No i te,wcześniej wspomniane,krupnioki z piekarnika. U nas obiad dopiero ok 16tej,bo wszyscy wracają do domu ok 15:30. Na wyjeździe to o tej porze już kawę się sztkuje 
24 kwietnia 2023 12:17 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

Wczorajsza zupa z soczewicy. Znajomi dzieci przyjechali wczoraj z Polski i obdarowali nas kilogramem krupnioków. Będzie kaszana z piekarnika,z cebulką i jabłkami. Nie wiem jeszcze co do niej zrobię. Może jakaś podpowiedź? Tak rzadko jem kaszankę że nie mam pomysłu 

Ja do kaszanki zawsze podaję surówkę z kiszonej kapusty - taką prawdziwą swojską, polską. Ale kiszone ogórki też mogą być
A ja dziś na obiad wymyśliłam racuchy z jabłkami
24 kwietnia 2023 12:24 / 3 osobom podoba się ten post
Malgi

Ja do kaszanki zawsze podaję surówkę z kiszonej kapusty - taką prawdziwą swojską, polską. Ale kiszone ogórki też mogą być :aniolki:
A ja dziś na obiad wymyśliłam racuchy z jabłkami:gotuje:

Nie mamy kiszonej, zjedliśmy w ubiegłym tygodniu 
24 kwietnia 2023 14:10 / 5 osobom podoba się ten post
Z weekendu został rosół więc dodaję swojski przecier i mam pomidorówkę, do tego mielone i mizeria
24 kwietnia 2023 23:34 / 3 osobom podoba się ten post
No ,Kochani moi,obiad że palce lizać Nie wiedziałam,że moje wnuki choć na obczyźnie urodzone, wiedzą że co polskie,to dobre . Skandowanie było przy jedzeniu na dwa głosy,ka -  szan - ka,ka - szan - ka,ce -bul - ka,ce - bul - ka . Dzieci mądre są, wiedzą że im prościej,tym lepiej 
25 kwietnia 2023 08:00 / 3 osobom podoba się ten post
Ziemniaki tłuczone , czerwona kapustą i córka przywiozła grillowanego dorsza którego podgrzeje w piekarniku. 
Na deser budyń dla seniorów jak będą chcieli . 
25 kwietnia 2023 08:57 / 3 osobom podoba się ten post
Nie wiem jeszcze co,ale będzie to coś z piersi kurczaka,warzywami i mlekiem kokosowym. No i ryż do tego.