Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

17 lutego 2023 12:31 / 4 osobom podoba się ten post
Dojadam.reszte twarogu. Makaron ze skwarkami i twarogiem. 
17 lutego 2023 19:51 / 3 osobom podoba się ten post
dorotee

Dzień upy:gotowanie:
 Z białych warzyw :gotowanie: plus paczek upity :-):wino2:

Dorotee, co gotujesz? Może zrobię własnie to  Jutro znaczy się . 
17 lutego 2023 20:15 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Dorotee, co gotujesz? Może zrobię własnie to :-) Jutro znaczy się . 

Zupę pietruszkowa selerowo ziemniaczana z odrobiną marchewki plus zielona pietruszka 
18 lutego 2023 13:00 / 3 osobom podoba się ten post
Dzisiaj się nie napracowałam. Sałata na przystawkę z sosem jogurtowo-musztardowo-miodowym,wczorajsza zupa, jogurt straciatella z kleksem bromberowego. Ta sama co zawsze mieszanka soków-burak, jabłko-mineralka. Dziewczynom smakuje, mnie też się jeszcze nie znudziło  
18 lutego 2023 13:09 / 2 osobom podoba się ten post
Naszła mnie ochota na risotto. Jutro zrobię. Nie wiem jeszcze  tylko z czym. Może groszek, może seler naciowy albo zielone szparagi. Jakaś podpowiedź, co do tego w wersji wege?
Normalnie robię do tego pierś z kurczaka albo, na bardziej wykwintnie, saltimbocca,które uwielbiam. Nie jem cielęciny wiec robię je z polędwicy lub ligawy wołowej. Też pyszne
18 lutego 2023 13:13 / 4 osobom podoba się ten post
Na razie choruję , potem pomyślę ci zjemy 
18 lutego 2023 13:21 / 4 osobom podoba się ten post
dorotee

Na razie choruję , potem pomyślę ci zjemy :chaplin:

Rosołku już nic nie zostało?☹
18 lutego 2023 15:10 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

:aniolki:
Rosołku już nic nie zostało?☹

Nawet na pomidorową nie ostało 
18 lutego 2023 15:21 / 3 osobom podoba się ten post
Dziś zupa. Zupa z warzyw świeżych, kawałeczek kiełbasy cienkiej pokrojonej, trzy małe gotowe fileciki z kurczaka, też pokrojone, ziemniak, dużo papryki spiczastej.Przyprawy. Pdp tradycyjnie nie był głodny, a ona mi powiedziała, że trochę za cienka, haha, chociaż nie jadła. Ta zupa. Fakt, dziś nie zagęszczałem mąką i śmietanką. To im powiedziałem, że to zupa z Andaluzji, z Hiszpanii. Że oni takie cienkie jedzą, haha. Ściema podziałała, bo powiedziała, aha
Znawcy Hiszpanii. Jak mnie pamięć nie myli, to faktycznie, w krajach śródziemnomorskich nie znają zagęszczania zup, tak jak w PL, w Czechach, w DE. Bazą są tylko świeże warzywa. Ale może jestem w błędzie... Jak cuś, to przyjmę słowa krytyki. 
18 lutego 2023 15:52 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Dziś zupa. Zupa z warzyw świeżych, kawałeczek kiełbasy cienkiej pokrojonej, trzy małe gotowe fileciki z kurczaka, też pokrojone, ziemniak, dużo papryki spiczastej.Przyprawy. Pdp tradycyjnie nie był głodny, a ona mi powiedziała, że trochę za cienka, haha, chociaż nie jadła. Ta zupa. Fakt, dziś nie zagęszczałem mąką i śmietanką. To im powiedziałem, że to zupa z Andaluzji, z Hiszpanii. Że oni takie cienkie jedzą, haha. Ściema podziałała, bo powiedziała, aha:smiech3:
Znawcy Hiszpanii. Jak mnie pamięć nie myli, to faktycznie, w krajach śródziemnomorskich nie znają zagęszczania zup, tak jak w PL, w Czechach, w DE. Bazą są tylko świeże warzywa. Ale może jestem w błędzie... Jak cuś, to przyjmę słowa krytyki. 

Ale to jest przykre jak człek ugotuje a oni nie chcą jeść. Masakra. Ja tak miałam ostatnio. 
18 lutego 2023 16:08 / 2 osobom podoba się ten post
Dusia1978

Ale to jest przykre jak człek ugotuje a oni nie chcą jeść. Masakra. Ja tak miałam ostatnio. :-(

Ale ja to i tak pod swoim kątem robiłem, też muszę jeść. Trochę więcej zrobiłem, by pdp miał na jedną porcję. Bo ona w ogóle nie je, nawet sama nie zrobi sobie jeść. A reszta tej zupy wystarczy mi jeszcze na kolację. Ute kupiła ostatnio kg tej czerwonej spiczastej papryki. Za dużo. Więc  szkoda mi jej wyrzucać. Jutro do sznycla też zrobię, wraz z zieloną i żółtą podsmażę plus czerwona cebulka. Takie warzywa z patelni. 
18 lutego 2023 18:30 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia mnie zainspirowała. Ugotowałam risotto , Margatetka. Z zielonym groszkiem i szynką , ja z brązowymi pieczarkami 
Sałata lodowa z owocami granatu 
19 lutego 2023 11:52 / 3 osobom podoba się ten post
Bitki z polędwicy i kluski z dziurką 
Do tego buraczki ( właśnie skończyłam doprawiać ) 
19 lutego 2023 12:10 / 4 osobom podoba się ten post
Rodzina zrobiła mi wczoraj małe zakupy. Jutro kupię pod siebie  . Jest pizza, ryba, marchewką z groszkiem i kupili 2 opakowania zupy ze sklepu mięsnego. Coś tam sobie zapodam. Z tego co synowa mówi to babcia też nie wiele je więc jak to będzie z tym gotowaniem to wielka niewiadoma. Zobaczymy jak wróci że szpitala. 
19 lutego 2023 12:51 / 3 osobom podoba się ten post

To mój talerz, a Peter ma fajny kwadratowy głęboki. Sznycel po wiedeńsku, ale bez jajka. O 12 pokazałem mu sznycla, to od razu był głodny, haha. A Ute... Jak przed 8 poszła do małego pokoju na górę z kawą, tak do tej pory się nie pokazała. Dziwoląg jakiś...

Zapomniałem dodać... Z eisMANNa. Panierki fajna, tylko, że słony ten sznycelek. Ale smaczny