Co dzisiaj gotujesz na obiad? 19

18 lutego 2024 11:07 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

http://megs-88.blogspot.com/2024/02/najlepsza-marynata-do-kurczaka.html

ze wczoraj :)

Dzisiaj będą udka z kurczaka z piekarnika. Wymiętolę je w Twojej marynacie. Daj znać,proszę,czy ta marynata będzie pasowała do warzyw różnych,które chcę razem upiec,żeby mniej zmywania było 
18 lutego 2024 11:20 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Znajdziesz Gusiu , byle nie olewatorke :-( ,
Jak chcesz, to popytam .

Dziękuję i chcę . Co prawda agencja ma jakąś potencjalną zmienniczkę na oku,ale profilu jeszcze nie przysłała. Jakoś bronią się też przed podaniem jej moich namiarów. Może się boją że za dużo powiem?. Miejsce takie nietypowe trochę,np pdp dzisiaj jeszcze pochrapuje. W szczegóły na Forum nie chciałabym się wdawać,mogę powiedzieć,że potrzebny jest ktoś,kto nie trzyma się kurczowo umowy,kto ma głowę i oczy otwarte,cierpliwy,towarzyski ,nie komentujący czy pouczający,akceptujący styl życia seniorki j jej dzieci. A jeśli z prawem jazdy,to byłoby super!
Jak coś,to mój mail jest w profilu 
18 lutego 2024 11:24 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Dziękuję i chcę :-). Co prawda agencja ma jakąś potencjalną zmienniczkę na oku,ale profilu jeszcze nie przysłała. Jakoś bronią się też przed podaniem jej moich namiarów. Może się boją że za dużo powiem?:oczko:. Miejsce takie nietypowe trochę,np pdp dzisiaj jeszcze pochrapuje. W szczegóły na Forum nie chciałabym się wdawać,mogę powiedzieć,że potrzebny jest ktoś,kto nie trzyma się kurczowo umowy,kto ma głowę i oczy otwarte,cierpliwy,towarzyski :-),nie komentujący czy pouczający,akceptujący styl życia seniorki j jej dzieci. A jeśli z prawem jazdy,to byłoby super!
Jak coś,to mój mail jest w profilu :aniolki:

I powiedz Gusiu czy agencje robiąc takie objazdy, nie podkładają się same? 
18 lutego 2024 11:25 / 1 osobie podoba się ten post
Polędwiczki pieczone, sos śliwkowy, kluski śląskie i surówka z marynowanej papryki . 
18 lutego 2024 12:00 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

I powiedz Gusiu czy agencje robiąc takie objazdy, nie podkładają się same? 

Też tego nie rozumiem . Robią krzywdę wszystkim-podopiecznym,opiekunkom i sobie też . No ale przerwy we wpływach na konto nie ma i to się liczy najbardziej
18 lutego 2024 12:02 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Polędwiczki pieczone, sos śliwkowy, kluski śląskie i surówka z marynowanej papryki . 

Jak robisz te polędwiczki i sos ? Możesz zdradzić czy to ściśle skrywany przepis rodzinny ?
18 lutego 2024 13:22 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Dziękuję i chcę :-). Co prawda agencja ma jakąś potencjalną zmienniczkę na oku,ale profilu jeszcze nie przysłała. Jakoś bronią się też przed podaniem jej moich namiarów. Może się boją że za dużo powiem?:oczko:. Miejsce takie nietypowe trochę,np pdp dzisiaj jeszcze pochrapuje. W szczegóły na Forum nie chciałabym się wdawać,mogę powiedzieć,że potrzebny jest ktoś,kto nie trzyma się kurczowo umowy,kto ma głowę i oczy otwarte,cierpliwy,towarzyski :-),nie komentujący czy pouczający,akceptujący styl życia seniorki j jej dzieci. A jeśli z prawem jazdy,to byłoby super!
Jak coś,to mój mail jest w profilu :aniolki:

Przypomniał mi się stary dowcip 

Walczak kupił żonie zegarek , wodoszczelny antywstrząsowy,antymagnetyczny, z kompasem i samonakręcający się  i w srebrnym kolorze .Jak już nie mogła z nim nic zrobić , to go wzięła i zgubiła 

Tyle zalet 
18 lutego 2024 13:24 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Przypomniał mi się stary dowcip :-)

Walczak kupił żonie zegarek , wodoszczelny antywstrząsowy,antymagnetyczny, z kompasem i samonakręcający się  i w srebrnym kolorze .Jak już nie mogła z nim nic zrobić , to go wzięła i zgubiła 

Tyle zalet :-):-)

Rozkminiam jak ma się zegarek Walczakowej do mojego przedstawienia oferty pracy 
18 lutego 2024 13:28 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Rozkminiam jak ma się zegarek Walczakowej do mojego przedstawienia oferty pracy :lol1:

Tak jak napisałam  żartobliwie .   W jednej osobie tyle pozytywnych cech co w zegarku Walczakowej .
18 lutego 2024 13:40 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko

Tak jak napisałam  żartobliwie .   W jednej osobie tyle pozytywnych cech co w zegarku Walczakowej .

O matulu,muszę powiedzieć podopiecznej i rodzinie że muszą mocno uważać. Żeby mnie nie zgubić . A mnie się wydawało,że całkiem normalna a nie jakaś nadzwyczajna jestem,oprócz tego,że nie jeżdżę autem,to wszystko inne się zgadza 
18 lutego 2024 14:52 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Też tego nie rozumiem :-(. Robią krzywdę wszystkim-podopiecznym,opiekunkom i sobie też . No ale przerwy we wpływach na konto nie ma i to się liczy najbardziej:-(

Jak się czyta, to tak się obniżyła poprzeczka, że uważane jest za coś ekstra jak opiekunka przerw we wpływach na konto nie ma 
18 lutego 2024 15:03 / 1 osobie podoba się ten post
Gusia29

Jak robisz te polędwiczki i sos ? Możesz zdradzić czy to ściśle skrywany przepis rodzinny ?:-)

Nie nie  Polędwiczek -jak to z dobrym mięsem robić się powinno, nie męczę. Wieczorem umieszczam w woreczku foliowym, tam wsypuję przyprawy ( sól, pieprz, rozmaryn, trochę octu balsamicznego i oliwę z oliwek), trochę ugniatam przez woreczek, aby marynata się równo rozprowadziła i na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażam, ale nie tak aby wysuszyc-szybciutko i niezbyt mocno, potem do piekarnika nagrzanego do ok 200 st. na pół godziny. O to chodzi, aby mięso się ścieło i bylo soczyste, choc nie krwiste. Polędwiczki łatwo jest zepsuć podczas obróbki termicznej.
Sos też prosty. Trochę na gruzinską modłę. W sezonie zrobiłam parę słoików ze swiezych śliwek i mirabelek takich powideł na ostro. Można na zimno jeść, a mozna i wywarem mięsno-warzywnym rozcienczyć, doprawic, dodać parę kropel śmietanki. 
Jeżeli ktoś chce ugotowac taki gruzinski śliwkowy sos ze swiezych sliwek, to na koncu podam linka do inspiracji, a jeżeli nie to powidła, ale bez cukru i dodatków się świetnie sprawdzą. Można i z suszonych śliwek-tak też robiłam. Przepis mogę podac pózniej.
https://www.polakogruzin.pl/przepis-na-tkemali-gruzinski-sos-sliwkowy/

18 lutego 2024 16:21
tina 100%

Nie nie :-) Polędwiczek -jak to z dobrym mięsem robić się powinno, nie męczę. Wieczorem umieszczam w woreczku foliowym, tam wsypuję przyprawy ( sól, pieprz, rozmaryn, trochę octu balsamicznego i oliwę z oliwek), trochę ugniatam przez woreczek, aby marynata się równo rozprowadziła i na noc do lodówki. Następnego dnia obsmażam, ale nie tak aby wysuszyc-szybciutko i niezbyt mocno, potem do piekarnika nagrzanego do ok 200 st. na pół godziny. O to chodzi, aby mięso się ścieło i bylo soczyste, choc nie krwiste. Polędwiczki łatwo jest zepsuć podczas obróbki termicznej.
Sos też prosty. Trochę na gruzinską modłę. W sezonie zrobiłam parę słoików ze swiezych śliwek i mirabelek takich powideł na ostro. Można na zimno jeść, a mozna i wywarem mięsno-warzywnym rozcienczyć, doprawic, dodać parę kropel śmietanki. 
Jeżeli ktoś chce ugotowac taki gruzinski śliwkowy sos ze swiezych sliwek, to na koncu podam linka do inspiracji, a jeżeli nie to powidła, ale bez cukru i dodatków się świetnie sprawdzą. Można i z suszonych śliwek-tak też robiłam. Przepis mogę podac pózniej.
https://www.polakogruzin.pl/przepis-na-tkemali-gruzinski-sos-sliwkowy/

Dziękuję,od samego czytania smakowicie się zrobiło 
18 lutego 2024 17:58
Gotowe do piekarnika 
18 lutego 2024 19:14 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jak się czyta, to tak się obniżyła poprzeczka, że uważane jest za coś ekstra jak opiekunka przerw we wpływach na konto nie ma :-(

Nie,nie o to mi chodziło. Ważne żeby do agentury kasa bez przerw płynęła 
Niechby spróbowała na moje konto nie wpłynąć terminowo. Oj, upomnilabym się, i  po polsku,i po niemiecku