Powitajki przy kawie 73

02 kwietnia 2023 11:27 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

I dzięki Bogu, że wegetarianka, nie ortodoksyjna, agresywna  wege ( od weganów) , coby najchętniej jakies tabsy musujące tylko wcinała :)
Co do sytuacji z firmą...no przykre i wszystko opada .Ale tak to bywa z korpo. 

No,ja też flecie wegetarianka  ale się chyba wyspecjalizowałam w tym temacie. W piątek nagotowałam zupy z soczewicy ,"po mojemu"? taką porcję,żeby dziewczyny miały jeszcze w sobotę . I zmienniczka nie mogła się jej nachwalić .
Przy okazji,pamiętam onprzepisie na jagły ?,na pewno wkrótce napiszę 
02 kwietnia 2023 11:29 / 3 osobom podoba się ten post
Obiadek się pyrkoli . Po poludniu pewnie wyjdziemy na spacer. Ubiorę wiosenny plaszczyk. Fajny, ale "podszywka" do doopy.  Kupilam taniej 
02 kwietnia 2023 11:32 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

No,ja też flecie wegetarianka :-) ale się chyba wyspecjalizowałam w tym temacie. W piątek nagotowałam zupy z soczewicy ,"po mojemu"? taką porcję,żeby dziewczyny miały jeszcze w sobotę . I zmienniczka nie mogła się jej nachwalić :lol1:.
Przy okazji,pamiętam onprzepisie na jagły ?,na pewno wkrótce napiszę :aniolki:

Bardzo lubię zupę z soczewicy , a do mięsa czasem robię bajlagi z Kirscherbsen zamiast np .ziemniaków. Smakuje wszystkim, choć płec męska z gory ocenila ,że nie będzie jadła, ale zmienili zdanie zaraz po sprobowaniu. Prosili o dokładkę. 
02 kwietnia 2023 11:35 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Bardzo lubię zupę z soczewicy , a do mięsa czasem robię bajlagi z Kirscherbsen zamiast np .ziemniaków. Smakuje wszystkim, choć płec męska z gory ocenila ,że nie będzie jadła, ale zmienili zdanie zaraz po sprobowaniu. Prosili o dokładkę. 

Bardzo lubię Kirscherbsen,a po polsku,już sama nazwa cieciorka bardzo mi smakuje .
A zupa z soczewicy z pomidorami i mlekiem kokosowym to czysta poezja 
02 kwietnia 2023 11:43 / 5 osobom podoba się ten post
tina 100%

Też uwielbiam, jutro z Bofrostu będzie 
02 kwietnia 2023 12:09 / 4 osobom podoba się ten post
Tamara

Też uwielbiam, jutro z Bofrostu będzie :glodny:

Sama zrób,to dopiero będzie wyżerka ,Bofrost niech się schowas
02 kwietnia 2023 12:35 / 3 osobom podoba się ten post
Gusia29

No,ja też flecie wegetarianka :-) ale się chyba wyspecjalizowałam w tym temacie. W piątek nagotowałam zupy z soczewicy ,"po mojemu"? taką porcję,żeby dziewczyny miały jeszcze w sobotę . I zmienniczka nie mogła się jej nachwalić :lol1:.
Przy okazji,pamiętam onprzepisie na jagły ?,na pewno wkrótce napiszę :aniolki:

O własnie. Te pulpeciki jaglane chętnie zrobię. Moja mama robiła wegetarianskie potrawy i w tym gołąbki i tak mi te pulpety zapachniały. 
A so. Jeśli pozwolisz to się wieczorem na polską karte przełączę i przesle ci coś. Ktos szuka w CH, wygląda na to że są dość wymagający. Sama zresztą zobaczysz i nawet bedziesz mogła unterlagi sobie przesłac do nich czy pogadać. Nr tel, wszystko jest podane. 
02 kwietnia 2023 13:31 / 4 osobom podoba się ten post
Gusia29

Sama zrób,to dopiero będzie wyżerka :mniam:,Bofrost niech się schowa:lol1:s

To by dziadek miał temat..tyle kasy a w zamrazarce gotowe(do gara i na talerz)
02 kwietnia 2023 13:50 / 5 osobom podoba się ten post
Gusia29

Sama zrób,to dopiero będzie wyżerka :mniam:,Bofrost niech się schowa:lol1:s

Z Bofrostu są dobre mrożone surowe warzywa z których mozna korzystac w okresie zimowym. A tak to staram się gotować świeże. Nawet i dla pdp z Essen, tej bez ząbków i nie chcącej nosic protezy zawsze obiad był przeze mnie ugotowany. 
02 kwietnia 2023 15:06 / 5 osobom podoba się ten post
Pogoda kapryśna, a ja na górę na godzinną pauzę (szlafen ).
Tutaj codziennie mam dużo pauzy, więc nie ma powodu do narzekań. Jutro jeszcze muszę podzwonić w różnych sprawach, by potem odpocząć od urzędowo-lekarskich spraw.
Czytam, co dzieje się dziś w kraju, ale nie komentuję. Tak jak każdy z nas ma swój punkt widzenia na to. Skoki już się zakończyły, trzeba czekać do listopada, piłkarze grają, jak grają. Ale co mi tam.
Gusia zdziwiona cenami... Ostatnio myślałem, że jakiś haker wszedł mi na konto bankowe, a tu się okazało, że żona z synem poczynili większe zakupy I kilku stówek już nie ma ?
Za niedługo będą wymieniać windę, a to zajmie im 6 tygodni czasu... to porobili zapasy trwałych produktów, żeby nie "tachać" tego już na 6.piętro piechotką.

02 kwietnia 2023 16:33 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Z Bofrostu są dobre mrożone surowe warzywa z których mozna korzystac w okresie zimowym. A tak to staram się gotować świeże. Nawet i dla pdp z Essen, tej bez ząbków i nie chcącej nosic protezy zawsze obiad był przeze mnie ugotowany. 

Ja już nie będę się kopać z koniem toż to 2tyg.i wyjazd
02 kwietnia 2023 19:15 / 4 osobom podoba się ten post
Tamara

Ja już nie będę się kopać z koniem toż to 2tyg.i wyjazd:flaga Polski:

Racja. I ja się nie kopię z koniem, ani nie wołam na puszczy po to, żeby jak w jednej z powiesci Sthendala nie szukać straconego czasu. Oględniej-jak coś nie współgra i wspólgrac nie chce to .........kłade i dalej jadę. Szkoda zdrowia i czasu. 
02 kwietnia 2023 19:19 / 3 osobom podoba się ten post
Luke

Pogoda kapryśna, a ja na górę na godzinną pauzę (szlafen :smiech3:).
Tutaj codziennie mam dużo pauzy, więc nie ma powodu do narzekań. Jutro jeszcze muszę podzwonić w różnych sprawach, by potem odpocząć od urzędowo-lekarskich spraw.
Czytam, co dzieje się dziś w kraju, ale nie komentuję. Tak jak każdy z nas ma swój punkt widzenia na to. Skoki już się zakończyły, trzeba czekać do listopada, piłkarze grają, jak grają. Ale co mi tam.
Gusia zdziwiona cenami... Ostatnio myślałem, że jakiś haker wszedł mi na konto bankowe:placze2:, a tu się okazało, że żona z synem poczynili większe zakupy:smiech2: I kilku stówek już nie ma :-(?
Za niedługo będą wymieniać windę, a to zajmie im 6 tygodni czasu... to porobili zapasy trwałych produktów, żeby nie "tachać" tego już na 6.piętro piechotką.

Czasem im się udaje, ale raczej obserwują rekiny. Czasem od ludka się na 50 zł połaszczą. Były przekręty przy terminalach platniczych przy platosciach w kwotach nie wymagających potwierdzenia PIN-em czy jakoś tak :)
Poki co to jak  sobie konta nie uszczuplę to nikt tego nie zrobi :) Czasem aż się sama sobie dziwię 
02 kwietnia 2023 19:33 / 6 osobom podoba się ten post
tina 100%

Racja. I ja się nie kopię z koniem, ani nie wołam na puszczy po to, żeby jak w jednej z powiesci Sthendala nie szukać straconego czasu. Oględniej-jak coś nie współgra i wspólgrac nie chce to .........kłade i dalej jadę. Szkoda zdrowia i czasu. 

Dokładnie, to są ich przyzwyczajenia(müsli z jogurcikiem na śniadanie i myślą że inni też powinni..Bofrost to to ma być coś ekstra bo nie trzeba stać "godzinami" przy garach, puszki wędlin zjedzone nieraz po dacie, bo sparen..)Potem chorzy i Aphoteke.. Z 2 strony My mamy prace
02 kwietnia 2023 19:57 / 3 osobom podoba się ten post
Tamara

Dokładnie, to są ich przyzwyczajenia(müsli z jogurcikiem na śniadanie i myślą że inni też powinni..Bofrost to to ma być coś ekstra bo nie trzeba stać "godzinami" przy garach, puszki wędlin zjedzone nieraz po dacie, bo sparen..)Potem chorzy i Aphoteke.. Z 2 strony My mamy prace:cola:

Pracę można znaleźć z dobrymi warunkami. Czy w opiece , czy gdzie indziej, tylko wymaga to trochę zaangażowania. Co do 24 godz opieki, to jest specyficzne zajęcie, bo się mieszka z pdp i trzeba nie będąc u siebie się choć w jakimś stopniu dostosować, Ale druga strona, czy to rodzina czy pdp, jeśli faktycznie chcą , żeby opiekunka się czuła jak w domu to powinni to poprzec czynami, żeby tylko na hasłach się nie konczyło. Własnie w tej pracy trzeba szczegolnie uważac na to aby czuć się szanowanym. docenianym, nie lekceważonym, gdyz nie mozna zamknąć drzwi i sobie pojechac do domu.