Ale kwitną ....w Pl później chyba maj???
Rano chłodno, ale ok południa słońce grzało podobnie jak w minionym tygodniu. Godzinny spacer z babcią zaliczony.Pół godziny w jedną stronę, tyle zajmuje nam dreptanie do babci córki,i pół godziny droga powrotna. Zięć hucznej imprezy urodzinowej nie robił. Tylko dwoje dzieci ze swoimi drugimi połówkami i ja z podopieczną. Babci córka to super wypiekaczka, podobnie jak nasza Damessa. Dzisiaj był pyszny biszkopt z masą serkowo-śmietanową i ananasem i rolada ,przełożona najpierw czymś mocno cytrynowym, taką gęstą żelową masą i na to krem. No i białe wino mozelskie. Tak mi smakowało, że aż wstyd?. Na szczęście wszyscy chętnie sobie dolewali, nawet babcia, na równi ze mną, dwie lampki machnęła ?. Nie pytałam co to za wino, bo mam dostać butelkę w prezencie, to sobie flaszkę obejrzę dokładnie. Jak nie zapomną o obiecanym prezencie :lol1:
Smutno mi za każdym razem kiedy spaceruję z podopieczną. Tak pięknie wokół, a Ona tego nie może zobaczyć :-(
Podziwiałam magnolie i też mi smutno zawsze, że tak krótko pokazują się nam w pełnej krasie.
Ja to szukam sobie smutków,ale z tymi magnoliami to mam tak co roku?
Przyjemnego niedzielnego wieczoru :angel3:
O tym czymś mocno cytrynowym właśnie wczoraj słyszałam. Koleżanka która wczoraj była u nas w odwiedzinach piecze tort cytrynowy.Ten produkt a'la mus cytrynowy kupuje tu w Ch.Znajdę go....:-)
O tym czymś mocno cytrynowym właśnie wczoraj słyszałam. Koleżanka która wczoraj była u nas w odwiedzinach piecze tort cytrynowy.Ten produkt a'la mus cytrynowy kupuje tu w Ch.Znajdę go....:-)
Może Twoja koleżanka mówiła o lemon curd? Bardzo lubię do ciast i ciasteczek. Sama robię, w ubiegłym roku nawet przepis na Forum wstawiałam. W Polsce też można kupić w większych supermarketach. To coś w dzisiejszej roladzie bardzo mi ten curd przypominało,tylko mój wychodzi mi żółty, a to coś było takie prawie przezroczyste.
Nie wiem....stoją na regale w sklepie Coop,obok miodów itp.Taką topografię otrzymałam:-)
To pewnie ten lemon curd :-)
W DE i w Polsce też obok miodów i dżemow stoją ?
Może Twoja koleżanka mówiła o lemon curd? Bardzo lubię do ciast i ciasteczek. Sama robię, w ubiegłym roku nawet przepis na Forum wstawiałam. W Polsce też można kupić w większych supermarketach. To coś w dzisiejszej roladzie bardzo mi ten curd przypominało,tylko mój wychodzi mi żółty, a to coś było takie prawie przezroczyste.
Też dziś coś podobnego jadłam.
Możesz przypomnieć ten przepis?:aniolki:
Też dziś coś podobnego jadłam.
Możesz przypomnieć ten przepis?:aniolki:
Malgi, przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam "Na wyjeździe " ciasteczka jajeczka przekładane lemon curd.
Chyba z przepisu w necie na Domowe wypieki. Wtedy robiłam ten curd z przepisu na Youtube, na kanale sugarlady.
Zajrzyj, na pewno znajdziesz?
Sugarlady sprawdzony przeze mnie kanał. Pawlową zawsze robię wg ich przepisu i zawsze piękna beza mi wychodzi