Pszczólki jak ta lala :)
Pszczólki jak ta lala :)
I już wiem, jakie ciasto zrobię zaraz po powrocie, na urodziny mojej siostry :-)
Wygląda smakowicie:mniam:, skład pasuje mi bardzo, tylko roboty trochę przy nim, co nie bardzo lubię. Ale takiego ciasta w mojej rodzinie jeszcze nie było. Zaskoczę wszystkich, co bardzo lubię :lol1:
Ciasto z coca-colą .
Potrzebować będziemy:
Na ciasto: Na masę herbatnikowo-orzechową
-6 jaj -150 gram herbatników
-6 łyżek cukru -150 gram zmielonych orzechów włoskich
-6 łyżek mąki -150 gram masła
-łyżeczka proszku do pieczenia -150 gram cukru pudru( można dac mniej)
-2 łyżki coca-coli -200 ml cocacoli
-2 łyżki oleju -kilka kropel aromatu rumowego.
-3 łyżki kakao
Oraz dodatkowo kilka łyżek cocacoli do nasączenia ciasta,
Na masę śmietanową :
-1/2 litra śmietany kremówki
-2 łyżki cukru pudru
-2 śmietan-fixy.
Biszkopt - białka oddzielic od żótłtek, ubić na sztywną pianę , ale nie przesadzić, aby się białko nie zwarzyło :)
Dodać cukier, żółtka-połączyć. Następnie dodac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszać. Dodać olej i cocacolę- połączyć. Piec w temp. 180 st, na blaszce o wymiarach około 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia 25 min. Po upieczeniu można dodatkowo nasączyć kilkoma łyżkami coli.
Masa herbatnikowo-orzechowa
Herbatniki drobno pokruszyć, dodac zmielone orzechy, wymieszac z colą i aromatem rumowym. Odstawić.
Masło utrzec mikserem z cukrem pudrem, dodawac po łyżce masę herbatnikowo-orzechową.
Ucierac mikserem aż będzie jednolita.
Wyłożyc masę na wystudzony i jesli ktoś chce-dodatkowo nasączony colą biszkopt.
Masa smietanowa
Smietanę ubic na sztywno, tez bez przesady, dodając pod koniec cukier puder i śmietan-fixy.
Masę smietanową wyłożyć na biszkopt pokryty masą herbatnikowo -orzechową. Mozna posypac startą czekoladą. Potem do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
Myślisz, że coś zostanie na jutro? Sądzę że nie ?Torta bym zjadła z wisienką:mniam:
Pysznie u Ciebie .
Przyjmujesz może już zamówienia na wielkanocne wypieki?:-)
Prawdziwa konditorajka z Ciebie ?
Ja to taka ryzykantka..uda się albo nie:-)Wyszło bardzo smaczne ale dekoracja torta to nie bardzo...jak przedszkolak:smiech3:Kremy,konfitura zrobione własnoręcznie. Rolada to super proste ciasto . Zamówień nie przyjmuje ale chętnie podam dalej przepis na roladę jabłkowa. :piecze ciasteczka:
6 dużych jabłek ścieram natarce o dużych oczkach.Wyciskam nadmiar soku,dodaje ok.2 łyżki cukru .Na dużą blachę /wyposażenie piekarnika/ kładę papier ,natłuszczam masłem i rozkładam jabłka.Nagrzewam piekarnik do 170st.Ciasto : Białko z 5 jaj ubijam z 1/2 szklanki cukru na beze.Stopniowo dodaje żółtka, następnie 250/ szklankę/ mąki z łyżeczką proszku do pieczenia/delikatnie łyżką/Wylewam na jabłka,piec ok.30 minut./góra-dół/Po upieczeniu lekko posypujemy cukrem pudrem,kładziemy papier ,deskę i odwracamy.Jabłka muszą być na wierzchu.Gorącą zwijamy. Smacznego :-)