Mam pytanko jestemu pierwszy raz na zleceniu z nową firma już drugi mc i dlateczego nie mam karty ekuz a ani druku a1
Mam pytanko jestemu pierwszy raz na zleceniu z nową firma już drugi mc i dlateczego nie mam karty ekuz a ani druku a1
Czy ktoś może wie? Na ile jest ważna karta EKUZ?(mam datę od kiedy)i jak z okresem przestoju tzn.w pl.?jak to się ma do ZUS-u?
To zależy jaką masz umowę. U mnie jest tak, że jestem ubezpieczona cały czas. Niezależnie od tego czy jestem w Niemczech czy w Polsce. A z kartą EKUZ hmmm... no cóż. Raz poprosiłam o kartę jak byłam na długim zleceniu. Niestety wysłali mi ją po ponad miesiącu i to do domu. Ważna była na trzy miesiące. Nawet pofatygowałam się do zusu, żeby zapytać dlaczego to tak długo trwało. I się okazało, że karta była wydana od razu po wpłynięciu wniosku, tylko pani z firmy nie wysłała... Tłumaczyła to tym, że zus nie chciał wydać. Także drogie panie i panowie cierpliwość to my musimy mieć także do naszych kochanych firm :czysci okulary:
Jakbyś napisała, że masz to byłby hit :-) Zadzwoń do firmy i poproś, żeby Ci wysłali.
A właśnie czy musi być druk A 1 czy sama EKUZ starczy? Ja musiałam z moją moją ostro(zerwaniem umowy postraszyć)żeby była odp.sztela, kasa i karta.Teraz bacznie obserwuje i zmienniczka tak samo.Sztame trzymamy:aniolki: