Usunięte na prośbę autorki. Moderator
Ostatnie ostrzeżenie. Kolejny raz naruszysz regulamin i żegnamy się. Moderator
Na jaki okres mozna zawiesic dzialalność bez konsekwencji.
Działalność gosp. zarejestrowaną w Polsce można zawiesić max. do 2 lat. Przed upływem tego okresu należy albo odwiesic, albo wyrejestrować.Jeśli przekroczy sie ten okres, to nie będzie można zarejestrowac nowej firmy przez najbliższe 5 lat.
Dobrze, że napisałaś, że nie można zawieszać działalności bo nie wiedziałam.
Witam wszystkich.mary46,dziękuję za radę.Rodzina u której pracuję,nie chce bawić się w papierkowe roboty.Poczekam trochę,może sytuacja się wyklaruje a będzie mi łatwiej się zdecydować- co wybrać?Pozdrawiam..
Ja tez mam dzialalnosc ale zalozona w PL -opłaty miesieczne /ZUS,US,ksiegowa - ok.700zł/,to moja pierwsza dz.gosp wiec mam mniejszy zus,jestem na tzw ryczałcie-bez ksiazki rozchodow i przychodow.Rozliczam sie też w PL.Dzialalnosci nie moge zawiesic na czas pobytu w domu bo stracilabym znizkowy zus.Ulga ta jest przyznawana rozpoczynajacym dz.gosp,na 2 lata pod rygorem urzymania ciglosci dzialalnosci przez rok.W tym czasie co jestem w domu skladki wszystkie musze normalnie oplacac,niestety.Załozenie jest b proste-w urzedzie miejskim sklada sie wniosek o dzialalnosc i otrzymuje regon/mozna to tez zrobic przez internet - polecam stronke http://www.mala-firma.pl/dla-poczatkujacych/zakladanie-firmy/139-zakladanie-firmy-krok-po-kroku.Natomiast z tego co sie orientuje to chyba bardziej sie oplaca zalozyc gewerbe w Niemczech/jest wysoki prog dochodow od ktorego nie placi sie podatku/ - ale to lepiej zeby sie wypowiedzial ktos kto ma gewerbe w D.
kasia prowadzisz jeszcze tą działalnosc?
Jesli jests gdzies na forum odezwij sie
ksiegowa poinformowała mnie dziś,że mogę spokojnie zawieszać firmę na czas pobytu w Polsce,bez względu na przez 2 lata zus mam zniżkowy.