chce zalozyc wlasna dzialalnosc,ale nie mam pojecia od czego zaczac? i czy zakladac przez firme czy samodzielnie?
chce zalozyc wlasna dzialalnosc,ale nie mam pojecia od czego zaczac? i czy zakladac przez firme czy samodzielnie?
Jestem:)Miałam 2 lata ,zamknełam,znów otworzyłam teraz już z dużym Zus,niestety:(BOLI,AUĆ:)ale sobie chwaliłam i chwalę,2x pojechalm przez agencję i mam nadzieję ze to ostatnie 2x były:)
Kasia.Co więcej zmieniło się w działalności założonej w Polsce ,na co zwrócić uwagę,jak wyglądają faktury dla rodziny,czy może w innej formie ma to być?Umówiłam się z księgową za dwa tygodnie.Jak znajdziesz chwilę napisz,bo wiem że jutro wracasz do domu.
W zasadzie nic poza kwotą ZUS,he he.Ja mam druczek "rachunek uproszczony",bo VATowcami nie jesteśmy/oni maja faktury/.Jesteśmy z Andreą na książce podatkowej,któa jest o tyle korzystniejsza od ryczałtu,że można się z mężem roliczyć,mozna niektóre zakupy ,w tym np.bilet do D kupowac na fakture i to juz idzie w koszta.Ja chyab mam Twój polski nr komórki,jesli sie kończy na 75:)Jak wróce i sie ogarnę z grubsza to zadzwonię,ok?
Mam pytanie odnosnie dzialalnosci gospodarczej-czy macie kase fiskalna?
Mnie ostatnio poinformowala ksiegowa,ze przekroczylam dochod 20000 zl w roku podatkowym i od teraz jestem zmuszona posiadac kase fiskalna.
Nie wiem jak to mozna obejsc.Prosze o jakas dobra rade.
Zmień ksiegową:)
http://samozatrudnienie.kalkulator-plac.eu/kasa-fiskalna-kto-musi-ja-miec
Nas ,opiekunek,nawet jeśli przekroczymy 20000zł w roku, ten obowiazek nie dotyczy, dlatego,że nie jesteśmu płatnikami VAT-tzn,za swoje usługi wystawiamy jedynie "RACHUNEK UPROSZCZONY a nie FAKTURĘ VAT-chyba ,ze Ty wystawiasz właśnie faktury,wtedy niestety tak,masz obowiazek ,ale to znaczy również ,że zostałaś wprowadzona w błąd.Działalność gospodarcza polska, w zakresie usług opiekunczych powinna byc prowadzona albo na tzw.ryczałcie albo na podstawie książki podatkowej.Takie mam informacje na dziś.
We wtorek wybieram sie do ksiegowej,poprosze o wyjasnienie tej kwestii.Przy naszych dochodach ,to każda opiekunka musiałaby miec kase fiskalną:)Prawdę powiedziawszy, to pierwszy raz słyszę.Oczywiście napiszę co sie dowiedziałam.