Koronawirus

24 marca 2020 12:00 / 3 osobom podoba się ten post
Kika67

Co ma być uruchomione? 

Np. środki z pakietu Tarczy Antykryzysowej Ale to dopiero po przyjęciu ustawy przez Sejm
24 marca 2020 12:04
Kika67

Co ma być uruchomione? 

Czytac nie umiesz czy co ?
24 marca 2020 12:09 / 4 osobom podoba się ten post
Czy kupujecie  sobie maski profesjonalne ? Przeciez to jeszcze potrwa .
Sa takie z wymiennymi  filtrami . W Czechach zakaz wychodzenia bez maski . Trzeba sie przygotowac, takie szmaciane mam .

24 marca 2020 12:15 / 5 osobom podoba się ten post
Mleczko

Czy kupujecie  sobie maski profesjonalne ? Przeciez to jeszcze potrwa .
Sa takie z wymiennymi  filtrami . W Czechach zakaz wychodzenia bez maski . Trzeba sie przygotowac, takie szmaciane mam .

A ja postanowiłam że nie wchodzę już do sklepu bez maseczki
24 marca 2020 12:21 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Np. środki z pakietu Tarczy Antykryzysowej:-) Ale to dopiero po przyjęciu ustawy przez Sejm

Dziękuję 
Możesz jeszcze napisać na co te środki bo mają być na różne cele. 
24 marca 2020 12:25 / 4 osobom podoba się ten post
Mleczko

Potrafię czytać 
Tylko zapytałam może nie do końca precyzyjnie ale Luke mi już odpowiedział kulturalnie bardzo 
24 marca 2020 12:29 / 3 osobom podoba się ten post
Anka1

Nie chcę tu wywoływać dyskusji politycznej. Bazujemy na tym co powiedzą nam na danym kanale telewizyjnym. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Mam tylko swoje zdanie na podstawie informacji że że swiata. Ale z uporem maniaka będę powtarzać że testy to jest broń przed wirusem i pozwoliłyby uchronić resztę społeczeństwa. Mam na myśli służbę zdrowia w szczególności
Ale daleka jestem do bicia brawa naszym rządzącym. Parę złotych rzuca dla ludzi jako tarcza. Jak się to okaże w praktyce, zobaczymy niedługo

Nic innego nam chyba nie pozostaje tylko poczekać i uzbroić się w cierpliwość. Słyszałam, że jest laboratorium w którym wykonują testy dla pracowników slyzby zdrowia. Wyniki są w miarę szybko. Też bazuje na tym co słyszę w mediach 
24 marca 2020 12:32 / 1 osobie podoba się ten post
Luke

Jednak potwierdzają się i inne symptomy choroby

https://teleshow.wp.pl/aaron-tveit-ma-koronawirusa-aktor-opisal-nietypowe-objawy-6492298809301121a

... A w kraju też... 

Zakażony koronawirusem 17-latek miał nietypowe objawy - zaburzenia zmysłów smaku i węchu - poinformował podczas wtorkowej telekonferencji dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ostrowie Wielkopolskim Andrzej Biliński. (Interia.pl)

To są typowe objawy grypy. Przynajmniej ja takie mam przy grypie. 
24 marca 2020 12:34 / 4 osobom podoba się ten post
A tak sobie radzą Czesi... (wieści.pl)

Tak działa prawdziwa tarcza antykryzysowa w Czechach:
– firmy, które nie mogą przydzielić pracy ludziom z powodu kryzysu (zamknięte sklepy, usługi itp.) otrzymają 80 procent wynagrodzenia wypłacanego przez państwo. Pracodawca zapłaciłby zatem jedynie pozostałe 20 procent. W takich przypadkach ludzie mają prawo do pełnego wynagrodzenia.
– jeśli pracodawca ma pracownika poddanego kwarantannie, wypłaci mu wynagrodzenie w wysokości 60% średniej podstawy wymiaru i otrzyma od rządu pełny zwrot kosztów.
– poważne zmiany dotyczą również zasiłku pielęgnacyjnego dla pracowników, który będzie wypłacany przez cały okres obowiązywania środków nadzwyczajnych i będzie dotyczyć dzieci poniżej 13 roku życia.
– działalnośći jednoosobowe są zwolnione z płacenia składek emerytalnych i socjalnych przez pół roku.
Dodatkowo czeski rząd przewidział ulgi podatkowe i odroczenia płatności dla firm, których bezpośrednio dotknął kryzys wywołany pandemią:
– PODATEK DOCHODOWY – odroczenie o 3 miesiace.
– VAT- możliwe odroczenie, nie będą naliczone kary za zwłokę, przy odpowiedniej argumentacji przy złożonym wniosku istnieje możliwość umorzenia.
– WSZYSTKIE INNE PODATKI, ZALICZKI – aby zostały, umorzone, odroczone bądź rozdzielone na raty należy złożyć odpowiedniego wniosku w którym firma opisuje sytuację.
W Czechach przychylnie rozpatrują takiego typu wnioski. Tym bardziej w zaistniałej sytuacji. Zatem warto skonsultować to ze swoją księgową i złożyć stosowne dokumenty. Oczywiście wszystko zmienia się bardzo dynamicznie. To są informacje na dzień dzisiejszy.
Dostawcy energii, usług telefonicznych oferują możliwość odroczenia płatności.
na przykład miasto w którym mieszkam – OSTRAVA, już zorganizowała pomoc prawną, doradztwo dla przedsiębiorców z miasta. Pomagają w napisaniu wniosków o umorzenie płatności za media, lokale, podatki itd. Jest to bardzo istotne dla małych firm!
24 marca 2020 12:39 / 2 osobom podoba się ten post
Kika67

Dziękuję :-)
Możesz jeszcze napisać na co te środki bo mają być na różne cele. 

24 marca 2020 12:45 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Tu masz wszystko o tym pakiecie

https://strefainwestorow.pl/artykuly/gospodarka/20200323/pakiet-dla-przedsiebiorcow

Tylko mnie to nie interesuje. Oczywiście cieszę się, że państwo chce pomoc i jest to bardzo ważne i istotne bo przecież będzie jakieś potem. Tylko ja w tej chwili skupiam się na zdrowiu swoim i mojej rodziny. Oczywiście chciałabym jak i wszyscy żeby jak najmniej osób zachorowało a Ci co zachorują żeby wszyscy wrócili do zdrowia. W tej chwili nie mogę się na niczym innym skupić. Może to egoistyczne podejście ale tak jest. 
24 marca 2020 12:46 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

Własnoręcznie uszyta, obok oryginalna z DE

24 marca 2020 12:48 / 2 osobom podoba się ten post
Mleczko, 
pod niewłaściwym postem odpisałem. Miało być pod postem o Twoje pytanie o maseczki
24 marca 2020 12:57 / 3 osobom podoba się ten post
Mleczko

W Nowo Targskim szpitalu  zwolniono w trybie natychmiastowym  pielegniarke-polozna za umieszczenie wpisu w necie  .Pokazala dlonie zniszczone od srodkow dezynfekujach i wlasnorecznie zrobiona maseczke w ktorej musi pracowac . Paranoja .

Czytałam dzisiaj wywiad z tą pielęgniarką. Wstyd dla dyrektora. 
24 marca 2020 12:57 / 2 osobom podoba się ten post
Luke

Mleczko, 
pod niewłaściwym postem odpisałem. Miało być pod postem o Twoje pytanie o maseczki

Jak sie wybierasz do lekarza to wstap do okulisty