Trafiłam na jeszcze jeden artykuł https://opinie.wp.pl/wybor-pomiedzy-1500-zl-w-polsce-a-1500-euro-w-niemczech-dylemat-kilkuset-tysiecy-polek-6217738888447617a
Trafiłam na jeszcze jeden artykuł https://opinie.wp.pl/wybor-pomiedzy-1500-zl-w-polsce-a-1500-euro-w-niemczech-dylemat-kilkuset-tysiecy-polek-6217738888447617a
Wole nawet i 1300 ale euro niz byle co w PL. Niestety gdyby w PL bylo OK tyle ludzi nie wyjezdzaloby poza granice naszego kraju. :ferrari:
Zbieram się do kontaktu z Panem E.Saj z Expresu R...aby poruszyć temat naszej pracy i o tym jakie mentalne granice dzielą nas pl. od de.wiem że u nas reportaż pokażą, w de.np.Stern Tv już niekoniecznie(bo sami by sobie wstydu narobili) a potrzebują nas! Musiałyby być nagrane przez opiekunki extremalne sytuacje (jak się ktoś zwraca poniżając itp.)Uważam że trzeba naświetlić problem żeby Opiekunowie nie musieli cierpieć,np. bo ok 30%szteli nie powinno być obsadzanych z racji braku odp.warunków architektonicznych dla ciezko chorych Seniorow, pomocy rodzin opiekunom-wspierania, odciążania.Kazda bardzo ciężka sztela gdzie pdp.wymaga 24h.powinna mieć 2opiekunki na 2zmiany(dzień noc)inaczej przejmuje rodzina.Za uszczerbek na zdrowiu należy się Opiekunowi odszkodowanie od Firmy oraz rodziny.
Nawet pracując na polskiej umowie powinnyśmy mieć prawo do świadczeń np. na dzieci .Też wkładamy bardzo dużo energii i wspieramy niemiecka gospodarkę, że to powinno nam się należeć.
Zbieram się do kontaktu z Panem E.Saj z Expresu R...aby poruszyć temat naszej pracy i o tym jakie mentalne granice dzielą nas pl. od de.wiem że u nas reportaż pokażą, w de.np.Stern Tv już niekoniecznie(bo sami by sobie wstydu narobili) a potrzebują nas! Musiałyby być nagrane przez opiekunki extremalne sytuacje (jak się ktoś zwraca poniżając itp.)Uważam że trzeba naświetlić problem żeby Opiekunowie nie musieli cierpieć,np. bo ok 30%szteli nie powinno być obsadzanych z racji braku odp.warunków architektonicznych dla ciezko chorych Seniorow, pomocy rodzin opiekunom-wspierania, odciążania.Kazda bardzo ciężka sztela gdzie pdp.wymaga 24h.powinna mieć 2opiekunki na 2zmiany(dzień noc)inaczej przejmuje rodzina.Za uszczerbek na zdrowiu należy się Opiekunowi odszkodowanie od Firmy oraz rodziny.
Chodzi o łamanie praw do przerw, złe traktowanie, marne porcje żywieniowe idp.najczesciej tam gdzie jest słaby jezyk.Celowo! O tym ma być reportaż.Niby nikt nie zmusza, ale jeśli w ręce wpada ulotka z kwotą do 1600 to łatwo dać się "złapać" np.na ofertę przy 2osobach gdzie niby ta jedna jest samodzielna(często nie jest lub nie chce być).Przecież jest opiekunka! Itd.takich roznych...ryzyku przemeczenia i obciążeniu psychicznym.Na razie zbieram materiały, jeśli ktoś się zechce anonimowo wypowiedzieć to będzie ok, ale nie jest to konieczne.Sama pracuję już trochę..i wiem o czym należy ludziom opowiedzieć,
uświadomić na przyszłość.Bedzie to zawód tak powszechny jak kiedyś piekarz:piecze ciasteczka:Zarowno na zachodzie jak i w pl.I jeszcze będą się nam kłaniać z wdziecznisci.:kwiatek dla ciebie1: