Dziś postanowiłam podgrzać lekko ciasto drożdzowe ,żeby szybciej urosło i podgrzałam ciut za mocno....Mały pożar wywołałam...
Dziś postanowiłam podgrzać lekko ciasto drożdzowe ,żeby szybciej urosło i podgrzałam ciut za mocno....Mały pożar wywołałam...
To spaliłaś 1000 kcal w 30 min...:-)
Z kapusty pekinskiej do tego marchew,lyzka majonezu, troche jogurtu i przyprawy. Przy okazji napisze zem wczoraj zrobila golabki a moja diete ch....j strzela bo nie moge sie powstrzymac. No takie dobre,ze zal nie zjesc :mniam:
Dziś postanowiłam podgrzać lekko ciasto drożdzowe ,żeby szybciej urosło i podgrzałam ciut za mocno....Mały pożar wywołałam...
Dziś postanowiłam podgrzać lekko ciasto drożdzowe ,żeby szybciej urosło i podgrzałam ciut za mocno....Mały pożar wywołałam...
Przerzuć się na drożdżowe robione na zimno,do lodówki na noc ,a rano gotowe,a jak bezpiecznie :smiech3:...no chyba , żeby prądu brakło.
Przerzuć się na drożdżowe robione na zimno,do lodówki na noc ,a rano gotowe,a jak bezpiecznie :smiech3:...no chyba , żeby prądu brakło.
Na zimno nie robiłam drożdżowego.Chyba ,że podpuszczasz nas.Wczoraj babci zopfa upiekłam Wyszedł jak zwykle dobry.
Absolutnie nie podpuszczam. Jest bardzo dobre .Korzystam z przepisów z netu,wpisuję drożdżowe na zimno.Świetne są z niego rogaliczki np.
Ciasto drożdżowe na zimno
Pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać odrobiną wody lub mleka. Poczekać aż się rozpuszczą
Rozpuścić masło Varoma 3 min. Przełozyc do innego naczynia, lekko ostudzić ( osobiście rozpuszczam w garnuszku na gazie)
Do naczynia dodac wszystkie składniki razem. Wyrabiać 3 min obr 3. ( jesli za krótko i ciasto nie jest dostatecznie wyrobione można wydłużyc czas do 5 min
Wyrobione ciasto wyłożyć na czysta ściereczkę i zawinąć, tworząć kulkę
Do wysokiego naczynia ( najlepiej miski )wypełnionego zimna wodą, włożyć zawinięte ciasto na 25 min
Po wyjęciu ciasta podzielić na 4 do 6 części ( zależy jakiej wielkości chcemy rogaliki)
Po koleji każdą część rozwałkowywać dzieląc ją na 8 trójkątów
Po środku każdego trójkąta dodawać farsz ( może być mięsny, dżemy , owoce - na co mamy ochotę).
Zawijać od dłuższej strony
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować z wierzchu białkiem z jajek
Piec ok 15-20 min , aż sie zarumienią
Jednak się je piecze...
Ciasto drożdżowe na zimno
Pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać odrobiną wody lub mleka. Poczekać aż się rozpuszczą
Rozpuścić masło Varoma 3 min. Przełozyc do innego naczynia, lekko ostudzić ( osobiście rozpuszczam w garnuszku na gazie)
Do naczynia dodac wszystkie składniki razem. Wyrabiać 3 min obr 3. ( jesli za krótko i ciasto nie jest dostatecznie wyrobione można wydłużyc czas do 5 min
Wyrobione ciasto wyłożyć na czysta ściereczkę i zawinąć, tworząć kulkę
Do wysokiego naczynia ( najlepiej miski )wypełnionego zimna wodą, włożyć zawinięte ciasto na 25 min
Po wyjęciu ciasta podzielić na 4 do 6 części ( zależy jakiej wielkości chcemy rogaliki)
Po koleji każdą część rozwałkowywać dzieląc ją na 8 trójkątów
Po środku każdego trójkąta dodawać farsz ( może być mięsny, dżemy , owoce - na co mamy ochotę).
Zawijać od dłuższej strony
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować z wierzchu białkiem z jajek
Piec ok 15-20 min , aż sie zarumienią
Jednak się je piecze...
Oczywiście,że się piecze :glupi: :smiech3: chodziło o sposób wyrastania. Lepsza , zdecydowanie, metoda bez wody,wypróbowane.:buziaki1:
Narobiłam sobie chęci na te rogaliki,może zrobie jak mnie wena najdzie..Tylko żebym nie zapomniała na końcu do gorącego piekarnika wstawić...