Internet w Niemczech

21 stycznia 2014 16:31
Możecie mi coś podpowiedzieć?
Teraz korzystam z tego WLAN-a ale jak wróce do dziadeczków musze znowu przejśc na stik.Przez ten czas nie korzystałam z tej karty,która ma ważność po zarejestrowaniu na rok.Czy żeby znowu korzystac z niej wystarczy tylko ponownie ja doładować?
21 stycznia 2014 16:41
ja bardzo dlugo ze sticka nie korzystalam ale w miedzyczasie doladowalam sobie karte za 15e tym samym przedluzajac na kolejny czas.....
21 stycznia 2014 16:50
Ale ja nie doładowałam.I co teraz? Nowy starter?
21 stycznia 2014 16:58
agama

Ale ja nie doładowałam.I co teraz? Nowy starter?

wiesz co tak naprawde nie mam pojecia na ile czasu przedluza doladowanie kiedy ladowalas?
21 stycznia 2014 17:15
W grudniu.Miałam wazne do 07.01
21 stycznia 2014 17:49 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Powinnas się połączyć ....ale za 30 min. Ci podam, jak dojść do hasła (już kiedyś to pisałam). W tej chwili muszę coś pilnego załatwić .....

Jesli chcesz znać hasło - na wszelki wypadek, albo np. do internetu w komórce/smartfonie itp. :)

1) rozwiń listę połączeń w prawym dolnym rogu ekranu (klknij lewym przyciskiem myszki w ikonkę zasięgu),
2) najedź myszką na właściwe połączenie i kliknij prawym przyciskiem myszki - otworzy się małe okienko: Rozłącz, Stan, Właściwości,
3) kliknij lewym przycikiem na Właściwości - otworzy się osobne okienko o nazwie tej sieci z dwoma kartami: Połaczenie i Zabezpieczenia,
4) kliknij z kartę Zabezpieczenia; na niej masz 3 większe okienka i ostatnie małe (puste) Pokaż znaki,
5) zaptaszkuj (kliknij) "Pokaż znaki"
6) w okienku wyżej (tam, gdzie były kropki) pokaże się hasło ....spisz je b.dokładnie - tu rolę gra wszystko...małe/duże znaki itp.
7) KONIECZNIE odptaszkuj to ostatnie okienko - znów pokażą się kropki   i naciśnij OK (okienko się zamknie).

Effka, jesli masz hasło do tej drugiej sieci - to też je zachowaj (na wszelki wypadek).
Ale masz wygodę !!!

21 stycznia 2014 18:24
agama

W grudniu.Miałam wazne do 07.01

Agama - nie bardzo rozumiem.....
To chyba była ważność internetu 30dniowego, a nie doładowania (jeśli ładowałaś w grudniu).

Tu są terminy ważności startera i doładowań:    
- Aktivitätsfenster für das Startguthaben von 10,00 €:12 Monate
- Aktivitätsfenster für die Aufladung von   5,00 €:   4 Monate
- Aktivitätsfenster für die Aufladung von 15,00 €: 12 Monate
- Aktivitätsfenster für die Aufladung von 30,00 €: 24 Monate
Prawdopodobnie jest  dodatkowo 1-2 mce na "odbiór" -tzn. wtedy też można jeszcze doładować.  

Jesli masz jakieś wątpliwości - to najprościej włozyć kartę SIM do komórki i zadzwonić pod *100# - na ekranie pokaże się jaką masz kwotę i data ważności, albo zadwonić pod 1155 i odsuchać (oba numery bezpłatne z DE).
22 stycznia 2014 16:01
Jestem taka zielona w sprawach technicznych,że proszę WAS o pomoc :
byłam dzisiaj u znajomej i rodzina kupiła jej coś co nie wiemy jak to nazawać-ma wielkość telefonu komórkowego
i jest to podłączone do kontaktu.Pytanie co to jest RUTER? Na kartce ,która napisał syn babki jest napisany numer
ale taki jakiś dziwny -krótki? zaczęłysmy kombinować klikać pisac no i sie udało połaczyć.ma internet.
pytanie moje co to jest -bezprzewodowy internet Wi-Fi zaznaczam,że w tym domu nie ma internetu więc skąd te cyfry
od sąsiada ? Ile to urządzenie może kosztować?
Proszę nie śmiejcie się z mojej niewiedzy.
22 stycznia 2014 16:10
W wielu krajach, tylko nie w Polsce, Wi-Fi jest za darmo. Internet taki działa zazwyczaj do około 100 cm od nadajnika czyli rutera. Każdy ruter ma hasło dostępu, u mnie np. są to cztery cyfry które wpisuje się celem uruchomienia.
22 stycznia 2014 16:17
anmar powiedz mi gdzie to można w DE kupić i ile to kosztuje!!
22 stycznia 2014 16:18
nutka43

Jestem taka zielona w sprawach technicznych,że proszę WAS o pomoc :
byłam dzisiaj u znajomej i rodzina kupiła jej coś co nie wiemy jak to nazawać-ma wielkość telefonu komórkowego
i jest to podłączone do kontaktu.Pytanie co to jest RUTER? Na kartce ,która napisał syn babki jest napisany numer
ale taki jakiś dziwny -krótki? zaczęłysmy kombinować klikać pisac no i sie udało połaczyć.ma internet.
pytanie moje co to jest -bezprzewodowy internet Wi-Fi zaznaczam,że w tym domu nie ma internetu więc skąd te cyfry
od sąsiada ? Ile to urządzenie może kosztować?
Proszę nie śmiejcie się z mojej niewiedzy.

To jest urzadzenie wzmacniajace sygnal wi-fi. Byc moze dogadal sie z sasiadem i ten udostepnil.
Ja mam w domu router od neostrady, a lapek, komorki i tablet lapia w calym domu i w promieniu ok. 50-80 metrow poza domem. 
Wzmacniacz taki mialam kiedys zalozony w miejscu, gdzie w mieszkaniu PDP nie bylo neta, ale w sasiednim domu corka z zieciem miala. Niby bez tego lapal czasem, ale slabo, kulili wzmacniacz (nie pamietam, jakies 30-40 euro to kosztowalo) i juz u mnie bylo dobrze.
22 stycznia 2014 16:32
nutka43

anmar powiedz mi gdzie to można w DE kupić i ile to kosztuje!!

Nie ma czegos takiego, jak darmowe wi-fi. Jest za darmo, owszem, ale jak juz sie ma np. w domu router do internetu (czyli wykupiona usluge na internet), wtedy inne, domowe urzadzenia, lub goscie - moga korzystac, jesli sa w zasiegu. Do polaczenia potrzebne jest jednak haslo. I to wi-fi jest "za darmo", bo placi sie abonament za dostawe neta do domu.
Istnieje siec tak zwanych hot-pointow, ale baaardzo trudno znalezc naprawde darmowy dostep. Przewaznie trzeba wykupic czas dostepu, tak np. ma orange w swoich hot-pointach.
22 stycznia 2014 16:44 / 2 osobom podoba się ten post
emilia

Nie ma czegos takiego, jak darmowe wi-fi. Jest za darmo, owszem, ale jak juz sie ma np. w domu router do internetu (czyli wykupiona usluge na internet), wtedy inne, domowe urzadzenia, lub goscie - moga korzystac, jesli sa w zasiegu. Do polaczenia potrzebne jest jednak haslo. I to wi-fi jest "za darmo", bo placi sie abonament za dostawe neta do domu.
Istnieje siec tak zwanych hot-pointow, ale baaardzo trudno znalezc naprawde darmowy dostep. Przewaznie trzeba wykupic czas dostepu, tak np. ma orange w swoich hot-pointach.

Jest darmowe Wi-fi jak trafisz np. na nietechnicznego sąsiada z TP-linkiem bez hasła. Tzw. sieć niezabezpieczona :)
22 stycznia 2014 16:47
MeryKy

Jest darmowe Wi-fi jak trafisz np. na nietechnicznego sąsiada z TP-linkiem bez hasła. Tzw. sieć niezabezpieczona :)

Zgadza sie, tylko trudno trafic na taka siec. 
22 stycznia 2014 16:49
Tak też myślałam bo gdyby to było takie proste nikt nie kupowałby stika i doładowań do niego.
Dzieki emilia-rozwiałaś moje marzenia o darmowym necie ;-0