W przyszłym tygodniu jade prywatnie do Niemiec do opieki, bez znajomości jezyka... Boje sie strasznie!!! :(
W przyszłym tygodniu jade prywatnie do Niemiec do opieki, bez znajomości jezyka... Boje sie strasznie!!! :(
powodzenia życzę,nie ma co sie bać:-)
Jak to nie ma się co bać...jak najbardziej,jest czego sie bać...Bez języka jest bardzo trudno.Osobiście nie wyobrażam sobie bez znajomości języka choćby w podstawowym zakresie,wyjechać
Ale wiem że panie wyjeżdżają no wiec jakoś to jest...
no własnie a wyjazd w odwrotną stronę. Jak się przygotować na wyjazd z DE gdy bagaże się kurczą a Pana Kleksa z magiczną pigułką brak?? :randka2::tanczy::randka2:
Zależy czym podróżujesz... bo jak na przykład Sindbadem... To zamiast bulić za nadbagaż opłaca się zamówić kuriera (lub busik) albo posłać pocztą karton z częścią rzeczy :yo:
czytałaś co napisałam w innym wątku ??? to auto się skórczyło ! cholera --- a myślałam , że blach się nie kurczy ?!:-)
no własnie a wyjazd w odwrotną stronę. Jak się przygotować na wyjazd z DE gdy bagaże się kurczą a Pana Kleksa z magiczną pigułką brak?? :randka2::tanczy::randka2:
czytałaś co napisałam w innym wątku ??? to auto się skórczyło ! cholera --- a myślałam , że blach się nie kurczy ?!:-)
Pewno ze skóry było to i się " skórczyło" :-):-):-)
Gratuluję odwagi 2X. 1-że prywatnie, ale rozumiem, że legalnie? 2-że bez znajomości języka.
Jak 1 raz jechałam przez agencję to miałam komunikatywny wpisany, taka kurczę byłam pewna tego poziomu że hej. Jak się później okazało przez 3 tyg nie wiedziałam o czym do mnie p...... To zabrałam się do nauki, od początku. Ale zaznaczam, że wyjechałam legalnie , więc nie musiałam się martwić o cokolwiek.
Natomiast za którymś razem przdarzyły mi się sytuacje w Niemczech w których musiałam sobie radzić sama i to w kwestiach medycznych i nie tylko.
Prawda jest taka , że kiedy opiekunka ma problemy to najczęściej musi sobie sama radzić w Niemczech, a bez języka się nie da, takie są fakty.
Rozumiem, że musisz wyjechać, tak jak większość tu na forum. Radzę każdą wolną chwilę poświęcić na naukę i powodzenia życzę.
Proszę o radę gdzie przewozić laptop? W dużej torbie w bagażniku autobusu czy w torbie małej podręcznej?