Wypieki #2

16 marca 2018 06:40 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

cieszę się.Zemsta tesciowej" jest tak smaczna ze żadna synowa sie nie oprze. Jeszcze mam jedno ulubione :mniam:"cycki murzynki" czyli tzw. " pijak" bo sie nasącza alkoholem.Ja nasączam sokiem z cytryny:):mniam:

Mam w zapasie kilka słoiczków wiśni w alkoholu - ciekawe czy by też wyszło?
Będę musiała w domu spróbować
 
16 marca 2018 07:37 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

Mam w zapasie kilka słoiczków wiśni w alkoholu - ciekawe czy by też wyszło?
Będę musiała w domu spróbować:piecze ciasteczka:
 

Pytanie:) wiśniw wykładasz a w zalewie maczasz biszkopty mniam
16 marca 2018 09:36 / 1 osobie podoba się ten post
Bardzo dziękuję za przepis na biszkopt roladowy.Mam dylemat wg którego przepisu zrobić?
Sorry Alaska ale Michasia jest moim " guru".
Ale twój też innym razem wypróbuję .Choćby dla porównania
16 marca 2018 09:39
Aha,jeszcze pytanko,nie widzę w żadnym przepisie proszku do pieczenia? Nie daje się?
No,chyba nie.Nie pomyliłyby się przecież obie.
16 marca 2018 13:55 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Pytanie:) wiśniw wykładasz a w zalewie maczasz biszkopty mniam

Tak własnie robię, 
16 marca 2018 13:56
Marta2

Aha,jeszcze pytanko,nie widzę w żadnym przepisie proszku do pieczenia? Nie daje się?
No,chyba nie.Nie pomyliłyby się przecież obie.

Ja nie daję,Alaska tez chyba nie
16 marca 2018 13:57 / 5 osobom podoba się ten post
16 marca 2018 13:58
Wrzućcie proszę, kochane, jakiś przepis na sernik w niemieckich warunkach.
Tzn. taki, który na ichniejszym quarku wyjdzie (z objaśnieniem dokładnym, jaki to quark).

Aha, i nie na zimno, proszę.
16 marca 2018 14:06
michasia

Tak własnie robię, :-)

Spróbuję w domku ;-)
A tutaj tylko apfelkuchen popełniłam. Teraz się studzi...
16 marca 2018 14:14
michasia

Tak własnie robię, :-)

ale ja zakręcona:spadaj:
16 marca 2018 14:14 / 1 osobie podoba się ten post
michasia

Tak własnie robię, :-)

ale ja zakręcona:spadaj:
16 marca 2018 15:12 / 2 osobom podoba się ten post
basiaim

Wrzućcie proszę, kochane, jakiś przepis na sernik w niemieckich warunkach.
Tzn. taki, który na ichniejszym quarku wyjdzie (z objaśnieniem dokładnym, jaki to quark).

Aha, i nie na zimno, proszę.

Ja robię z tego tylko na dużo tortownice.musiałabys poszperać tu w przepisach bo kilka razy pisałam przepis duzo porcja mozesz podzielić na pół jak chcesz to Ci napisze zpamięci:
- 1250gr quark
-10 jaj
-1 bydyń lub 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- kostka masła-
1.1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka porszku do pieczenia 
cytryna
ubijam żółtka z cukrem na puch, dodaję quark, bydyń sok z cytryny proszek do pieczenia.Nasteonie ubijam bialka z odrobina soli i leciutko drewniana łyzką dodaje białka i mieszam.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 190 st i piekę pół godziny, nastepnie zmniejszam temperature na 150 st i piekę 20 minut, zmniejszam na 125 st i piekę pół godziny. Wyłączam piekarnik i 20 minut zostawiam sernik w piekarniku zamkniety.
 
16 marca 2018 15:59 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

A ten przepisik to kaj?

Jabłecznik
 
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
50g smalcu 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
1 op.cukru  wanilinowego
1 jajko
 
Masa
 
1.50 jabłek
0.5 łyżeczki cynamonu
Cukier puder.
 
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zagnieść ciasto kruche:
Do mąki dodać pokrojone masło i smalec, 
Proszek do pieczenia ,cukier,cukier wan.
Siekać składniki nożem lub wyrobić ręką na kruszonkę.
Dodać jajko i połączyć w jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180 'C.
Piec około 40 min.
16 marca 2018 16:58 / 6 osobom podoba się ten post
A oto mój dzisiejszy placek:
25 marca 2018 18:51 / 3 osobom podoba się ten post
Mój wczorajszy sernik  .