Narcyz czy niepoprawny optymista ???
Narcyz czy niepoprawny optymista ???
napisz Iveta jak robisz tą zupe :-)
napisz Iveta jak robisz tą zupe :-)
Ja dostalam taki przepis od kolezanki,tez jest dobra,ciekawe jaka gotuje Ivetta ? Käse suppe mit hackffleisch 400gr.mielonego, 2pory, 2,5 litra wywaru warzywnego, 2 szt. po 200gr. Serki topione np: ziołowe. Mielone podsmazam, dodaję drobno pokrojoną porę, dalej podsmazam ,zalewam bulionem i gotuję ok godzinki. Po tym czasie dodaję serek topiony ew. doprawiamy pod koniec do smaku... Emotikon smile
Ten przepis jest na dużą porcję.
mięso mielone ok 50 dkg
jedna cebula
marchewka ,pietruszka ,kawałek selera,
1duży por ,lub 2 mniejsze
serek topiony 10 dkg ,lub 2 male ,
śmietana ok 200 mililitrów
Cebulę pokroić w kostkę lekko podsmażyć na oleju i dodać mięso mielone ,podsmażyć i mieszać, aby były małe kawałeczki.
Do garnka z wodą dać pokrojonego pora na ok 1cm ,dołożyć mięso z patelni i jarzyny utarte na tarce na grubych oczkach .
Gotować ok 1godz .Smietanę z serkiem i gorącą wodą zmiksować (można dodac troszkę mąki ) i wlac do zupy.
Przyprawić do smaku .Ja do gotowania wkładam listek laurowy i daję troszkę przypraw.
Podawać z pieczywem .
Smacznego !
Dzieki Basiu kazdy przepis jest ciekawy. Poczekamy na Ivette :)
ostatnio jadłam warzywa z malymi kulkami z mielonego.
Marchewka
Por
Cebula
Papryka
Pomidory
Ogorek zielony albo cukinia + przyprawa turecka ostra.Sól i inne jakie lubisz. To podsmazasz jak malo sosu to odrobina wody i te male kulki z mielonego. Bardzo smaczne.
Dzięki, zapisalam. Ja jak mi się chce to do tej zupy robię kuleczki i podsmażam.
Dzięki, zapisalam. Ja jak mi się chce to do tej zupy robię kuleczki i podsmażam.
A dlaczego mialby sie wykrecac..? Bedzie stal prosto i czekal.
napisz Iveta jak robisz tą zupe :-)
Ale ostatnio Ci się nie chce, bo dzisiaj tylko rosół ugotowałaś.
A gdzie te piękne dania?? he, hee:-)
Ona_Lisa i tak nie mogę wstawiać zdjęć: (
Brakuje mi tych zdjęć:-)
Jeżeli to to samo to na mazurach jest to zupa kanadyjska.Z mielonego robi się małe pulpeciki, wrzuca na wywar, listek , ziele , pokorojone świeże pieczarki, pokrojony por, ja daję ząbek czosnku/cały/ , pózniej zaciąga się serkami topionymi/ roztrzepane /i doprawiam do smaku, Podaję z bagietką, masłem czosnkowym i kleksem gęstej śmietany na talerzu:-)lub nie:-)Bagietka zapieczona.:-)