Mam pytanie i proszę o informację .Czy ktoś miał PDP z depresją jak do tego podejść.
Chyba zasługuje na osobny temat. Przeniosłem. Moderator
Mam pytanie i proszę o informację .Czy ktoś miał PDP z depresją jak do tego podejść.
Aj, trudna sprawa, zależy jak ta depresja jest nasilona. Tacy podopieczni często się koncentrują na własnym smutku, krzywdzie, ciężko do nich dotrzeć. Nie wiem, nie ma jednej metody. Może spróbuj małymi kroczkami, ale nie na siłę, odwracać uwagę od ich emocji. Dobrą metodą jest wyłapywanie okazji w codziennym przebywaniu z pdp, aby jakoś chorą osobę zaktywizować, ale nic na siłę. Niejednokrotnie się nie da.
Podjęłam się tego zlecenia z PDP mieszka mąż .Mam nadzieję że poradzę, wiem że to trudne wyzwanie.Dlatego pytam na forum o doświadczenia jakie miały moje koleżanki z dluzszym stażem.Trochę czytałam na ten temat,ale życie na codzień z takim PDP do doświadczenie i informacja bezzcenna.
Podjęłam się tego zlecenia z PDP mieszka mąż .Mam nadzieję że poradzę, wiem że to trudne wyzwanie.Dlatego pytam na forum o doświadczenia jakie miały moje koleżanki z dluzszym stażem.Trochę czytałam na ten temat,ale życie na codzień z takim PDP do doświadczenie i informacja bezzcenna.
Chyba wszystkie tu jesteśmy silne.Na co dzień widzimy choroby śmierć i jesteśmy bezradne możemy tylko pomóc w trochę lepszej egzystencji PDP.Jestem osobą pozytywnie patrzącą na ludzi,lubię wyzwania a to dla mnie poniekąd będzie jadę tam 27 grudnia.W życiu moim życiu kolejne doświadczenie.Mam tylko nadzieję że moja PDP bierze antydepresanty i jest pod opieką psychologa ,ale tego muszę się dowiedzieć.Starość nie jest łatwa.
Kiedyś czytałem artykuł na temat depresji. Podane były dane jaki procent społeczeństwa w Europie na to cierpi. Nie mogę sobie przypomnieć ile to było, ale nie zdawałem sobie sprawy, że aż tyle.