zalazar, kochana.....u mnie nie ma przepisów .....robię wszystko jak leci...przeczytam co nie co, a robię po swojemu, rzadko też powtarzam to samo lubie rózne smaki.....
Jesli chcesz np. mieć dobry barszcz....to najlepiej ukisić buraki.....
Obrać , pokroić w plastery do dużego słoja zalać przegotowaną wodą dodać liść laurowy , ziele angielskie,i kilka zabków czosnku to tego skórkę z chleba żytniego postawić w ciepłym miejscu na trzy dni i gotowe.
Do picia można rozcieńczyć wodą, dodać sól i przyprawy.........no i dodawać do barszczu.
trochę z innej beczki.......
swieże pieczarki pokroić na grubsze plastry.........patelnię rozgrzać, trochę tłuszczu .....wrzucić i potrząsać patenią......aż się lekko zarumienią......bez soli tylko
są chupiące i bardzo smaczne.......
oczywiście potem można je dodawać do sosu, czy zupy itd.....