Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #6

29 stycznia 2016 16:13 / 3 osobom podoba się ten post
Ola55

Mój Pop uwielbia pastę z avocado zamiast masełka :-) Tylko owoc musi byc dojrzały. Dodaję do tego jajko na twardo, troszkę majonezu, cytrynę oraz sól i pieprz do smaku. Pyszne i zdrowe :-)

Zgadzam się , nie mówię , że nie  jest dobre , tylko , że Babciunia nie znała się na rzeczy , bo dla niej masło albo margaryna i kropka . Pisałam o tym , że nie zawsze można kogoś na siłe " nowoczesnościami " uszczęsliwiać , bo jak ktoś przez 80 i kilka lat jadał kartoffelnsalat to po co go zmuszać do jedzenia krewetek , krabów , homarów ?
29 stycznia 2016 16:15
Ola55

Mój Pop uwielbia pastę z avocado zamiast masełka :-) Tylko owoc musi byc dojrzały. Dodaję do tego jajko na twardo, troszkę majonezu, cytrynę oraz sól i pieprz do smaku. Pyszne i zdrowe :-)

Mam ostatnio fazę na avocado,zjadam z pieczywem chrupkim Wasa bez niczego. 
29 stycznia 2016 17:37 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Mam ostatnio fazę na avocado,zjadam z pieczywem chrupkim Wasa bez niczego. 

To tak jak mój mąż - ale on dba przede wszystkim o cholesterol
29 stycznia 2016 18:35 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Zgadzam się , nie mówię , że nie  jest dobre , tylko , że Babciunia nie znała się na rzeczy , bo dla niej masło albo margaryna i kropka . Pisałam o tym , że nie zawsze można kogoś na siłe " nowoczesnościami " uszczęsliwiać , bo jak ktoś przez 80 i kilka lat jadał kartoffelnsalat to po co go zmuszać do jedzenia krewetek , krabów , homarów ? :-)

wlasnie tez nawykow zywieniowych moich podopiecznych nie zmieniam,zawsze probuje wypytac co lubia a czego nie
teraz na tej steli mam problem pdp Helga po udarze i nie mowi,wiem ze pochodzi z prusow wschodnich ,wiec tak na czuja ugotowalam kapuste z grochem,
wiecie jaka byla radosc w jej oczach gdy jej mowie ze dzis jemy itu powiedzialam po polsku ,,kapusta z grochem,,albo placki ziemniaczane.albo pieczona kaczka
29 stycznia 2016 18:45 / 2 osobom podoba się ten post
U mnie to jest mały problem z gotowaniem niektórych potraw. Babcia z racji choroby Parkinsona straciła węch,nie czuje aromatu potraw w związku z tym lubi wzystko mocno posolone,ostre,kwaśne albo bardzo słodkie. Nie może też jeść twardych rzeczy,papek nie lubi w związku z tym najlepiej smakują jej ostre zupy typu: pomidorowa,marchewkowa,ale smakuje jej też rosół z dużą ilością warzyw i makaronem.Jeśli na obiad jest ryba to dosala ja jeszcze ale nie zajada się zbytnio.
Chętnie ugotowałabym np.kapuste z grochem,ale raczej by jej nie zjadła. Tym sposobem jestem na diecie razem z babcią
29 stycznia 2016 18:59 / 2 osobom podoba się ten post
No to też masz dietkę,a potem się dziwimy skąd tak ładnie i młodo wygladamy,nie?
30 stycznia 2016 08:50 / 1 osobie podoba się ten post
Chyab zupke pomidorowa zrobie cos mnie sie jakos zachciało,jogurt i herbatka
30 stycznia 2016 08:53 / 1 osobie podoba się ten post
Makaron w sosie pieczarkowy plus sałata zielona
30 stycznia 2016 08:53 / 2 osobom podoba się ten post
A ja sie pochwale : nalesniki z mandarynkami ??, no to se babcia wymyslila
30 stycznia 2016 09:41 / 6 osobom podoba się ten post
magdzie

A ja sie pochwale : nalesniki:-) z mandarynkami ??, no to se babcia wymyslila :-)

U mnie dzisiaj luzik - wczorajsza zupa " śmieciówka z buraczkami " , Pani powiedziała , że pyszna i chętnie zje ją jeszcze dzisiaj to w nagrodę zrobię jeszcze jabłko w cieście ..........chyba  , że nie będzie mi się chciało ? a to wtedy zapodam jogurta , niech ma ! ......Nie no , musi mi sie chcieć , bo Pani wszystko smakuje , chwali naszą polska kuchnię to dla kogoś tak miłego gotuje się z przyjemnością .Nikt mi nie dyktuje , przepisów " poniemieckich " jak było U Pusi nikt mi nie podrzuca - tak to lubię
30 stycznia 2016 10:07 / 4 osobom podoba się ten post
U mnie kaszanka (z dobrego źródła ),ziemniaki ,ogórek kiszony .Taki zestaw to tylko w domu .Pycha .
30 stycznia 2016 10:44 / 4 osobom podoba się ten post
Wariacje na temat mięsa, warzyw i pieczarek. Misz masz własnie się wolniutko pyrkoli i pachnie obłędnie.
Z piekarnika zapach ciasta: keks z mąki orkiszowej. Wyszły mi bakalie i orzechy w cieście - jak odpowiednio się upiecze powinno smakować dobrze.
W zimnym pokoju stoi gotowy tort bezowy - tym razem z orzechami, daktylami o posmaku kawy.
Smacznego.
30 stycznia 2016 10:47 / 3 osobom podoba się ten post
U mnie dzisiaj zupa pieczarkowa,więc zjemy tylko z Pdp, bo syn -rolnik z bratem pojechali kupić jakic traktor i wrócą dopiero wieczorem:)) ale wstawiłam do piekarnika ciasto z wiśniami i bezą na wierzchu:)
30 stycznia 2016 11:40 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Wariacje na temat mięsa, warzyw i pieczarek. Misz masz własnie się wolniutko pyrkoli i pachnie obłędnie.
Z piekarnika zapach ciasta: keks z mąki orkiszowej. Wyszły mi bakalie i orzechy w cieście - jak odpowiednio się upiecze powinno smakować dobrze.
W zimnym pokoju stoi gotowy tort bezowy - tym razem z orzechami, daktylami o posmaku kawy.
Smacznego.

Boże .Ty faktycznie gości masz.Takie cuda naszykowałaś.
Smacznego.
30 stycznia 2016 11:45 / 2 osobom podoba się ten post
Jezu,Aleś smaku  narobiła.Przed BN kupiłam połówkę świniaka i upust był do woli .Świezoneczka ,móźdzek,flaszeczka.pyychota.