Opiekunka czy niewolnica?

26 lutego 2015 11:40 / 5 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Myślę , że o tej samej :-)...Nie czytałam książki , tylko oglądałam film wTV gdzieś przed dwoma laty w D. ..Wiem , że to brzmi strasznie , ale film był na robiony na faktach . Wiem , że ma się to nijak do tego wątku , ale .......to chyba nie była macica ( nie napisałam ) , prędzej jajniki , brudna , stara baba to robiła ile bylo w tym fikcji ? nie wiem . Babcia tej modelki jakimś cudem załatwiła jej paszport , zgadza się pracowała jako służąca nielegalnie , musiała się ukrywać ........film był straszny , wyłam na nim razem z moją Babciunią ........a w Somalii ? słyszałaś chyba o niebezpiecznych napadach na statki przez somalijskich piratów ? i nie tam kiedyś przed Japońską Wojną , ale w teraźniejszych czasach ....Jeszcze dużo rzeczy może nas zaskoczyć , nie mieści nam się w głowach , ale jednak :-(((((
A , jeszcze mi się przypomniało : robiono to dziewczynkom w wieku 3-4 lat !!!!! Okaleczali , żeby były bezpłodne , żeby mogły uprawiac prostytucję.....nieeeee , straszne to wszystko , wróciły wspomnienia , widzę jak matka ( bezradna ) wędruje z nią na bosaka do tej baby , jak ją tuli , zabawia a póżniej przeraźliwy krzyk dzicka , krążące nad nimi jakieś ogromne ptaszyska czekające na " mięso " , jak już ucieka nocą , kaleczy stopy o kamienie , żeby się dostać do babci do której dociera wyczerpana , głodna .........Czy to książka , czy film warte do czytania , oglądania ......niestety , podobno jeszcze " dziś " się to tam praktykuje .....

Ja czytałąm książkę "Kwiat pustyni" o dziewczynce, która według tamtejszego zwyczaju była poddana obrzezaniu, nie wycięciu narządów wewnętrznych - tego by na pewno nie przeżyła. Robiono to też w strasznych warunkach, brudnym tempym nożem. Wycinano całą zewnętrzną część genitaliów kobiecych i otwór zaszywano prawie całkowicie. Robiono to z powodu zacofanych zwyczajów. Obrzezana dziewuszka jest najbardziej atrakcyjną kandydatką na żonę. Facet ma wielką frajdę w przebijaniu zaszytego dziewictwa ....... brrr......... straszne. Duża część dziewczynek tej masakry nie przeżywała, wykrawawiając się, gdyż po takim "zabiegu" pozostawiana była w odosobnieniu na kilkanaście dni. Właśnie ta książka opisuje prawdziwą historię znanej modelki, której udało się przeżyć i wydostać do cywilizacji. Jej nazwisko teraz nie mogę sobie przypomnieć
26 lutego 2015 11:46
Wlos sie jezy nie tylko na glowie,co te dziewczynki musialy i musza przezywac,straszne
26 lutego 2015 12:12 / 3 osobom podoba się ten post
Zofija

Lawenda ta babuleńka na Twoim awatarze to fotoprojekcja na przyszłość???

Nie, raczej rozpaczliwa próba wyjścia z czarnej dziury.:(
Tak ze mną marnie,że musze się tak głupio rozweselić.
26 lutego 2015 12:21 / 5 osobom podoba się ten post
Powstały w oparciu o bestsellerową powieść "Kwiat pustyni", film jest autobiografią Waris Dirie. Urodzona w Somalii, w jednej z koczowniczych osad, w wieku 5 lat zostaje poddana rytualnemu obrzezaniu, w wieku 13 lat sprzedana mężczyźnie za żonę, by w końcu zostać amerykańską supermodelką. Obecnie pracuje jako rzeczniczka Organizacji Narodów Zjednoczonych, przeciwdziała praktykom obrzezania na całym świecie.
cały cywilizowany świat o tym wie i niestety ale bardzo trudno jest to zwalczyć.
26 lutego 2015 14:29 / 1 osobie podoba się ten post
Lawenda

Nie jest wazne, jaki avatar. Najwazniejsze to zachowac kolorystyke )
Glowa do gory. Lawenda, nie ma sytuacji bez wyjscia. A te trudne, ktore niestety takze w naszym zyciu bywaja, nie trwaja wiecznie..

26 lutego 2015 15:42 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Lawednka no co ty!! wiosna idzie zaraz będziesz nam pięknie kwitnęła :) nooooooo uśmiechnij się :))))
26 lutego 2015 18:45 / 1 osobie podoba się ten post
kasiachodziez

Lawednka no co ty!! wiosna idzie zaraz będziesz nam pięknie kwitnęła :) nooooooo uśmiechnij się :))))

Lawendowe polaZnalezione obrazy dla zapytania kwiaty lawendy obrazy wiosna
lawendowe pola na tle błękitnego nieba budzą tęsknotę wspomnienia uczucie piękna natury lawendowe rzędy biegną dookoła aż po horyzonty kres dają w rażenie głębi urzekają malarzy pędzlem na płótnie przenoszą krajobrazy
wspaniałej Prowansji
26 lutego 2015 19:02 / 1 osobie podoba się ten post
Dziękuję, dziewczyny. :)
Przesilenie wiosenne mnie dopadło. Chyba na gwałt potrzebuję urlopu. 
Slonik, przeczytałam ten wiersz z linka. Bardzo fajny, dziękuję ci za niego.

26 lutego 2015 19:08 / 5 osobom podoba się ten post
Lawenda

Dziękuję, dziewczyny. :)
Przesilenie wiosenne mnie dopadło. Chyba na gwałt potrzebuję urlopu. 
Slonik, przeczytałam ten wiersz z linka. Bardzo fajny, dziękuję ci za niego.

E tam ! Po co Ci urlop , szkoda - gwałt to rach ciach i po zawodach !.... Chyba , że chodzi o takie dłuższe , długoterminowe gwałty .....musi Ci o takie chodzi i dlatego ten urlop ))))))))
26 lutego 2015 19:16 / 2 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

E tam ! Po co Ci urlop , szkoda - gwałt to rach ciach i po zawodach !.... Chyba , że chodzi o takie dłuższe , długoterminowe gwałty .....musi Ci o takie chodzi i dlatego ten urlop :-)))))))))

Uśmiałam się.
Może i takie by się przydały, kto wie...
Duszę się -  i , żeby trzymać sie tematu, czuję się zniewolona przez cały świat i samą siebie. :)
Ja jestem człowiek otwartych przestrzeni, do bólu niezależny, mnie nosi, a ta robota....no same wiecie, co ja wam będę mówić. Uśmiechy na siłę,aż szczękościsku można dostać, ciamkanie na siłę, całe to fanzolone życie jest na siłę.
A do d...py to wszystko.

26 lutego 2015 19:24 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Uśmiałam się.
Duszę się -  i , żeby trzymać sie tematu, czuję się zniewolona przez cały świat i samą siebie. :)
Ja jestem człowiek otwartych przestrzeni, do bólu niezależny, mnie nosi, a ta robota....no same wiecie, co ja wam będę mówić. Uśmiechy na siłę,aż szczękościsku można dostać, ciamkanie na siłę, całe to fanzolone życie jest na siłę.
A do d...py to wszystko.

w tym sedno sprawy jest-w tej robocie wolnosc zakradzion jest,ja tez z natury niepokorna jestem,wolnosc cenie ponad wszystko...dlatego tak trudno mi wytrzymac w de dluzej niz miesiac...ech zycie,gdybys ty mialo dupe.....
26 lutego 2015 19:26 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Uśmiałam się.
A do d...py to wszystko.

Lawenda raz,dwa wyłaż z doła...widzę Cię...no już..hop na górę...
Zniewolone to śmiem podejrzewać,że czuje się 90 %opiekunowa, nie jestes odosobniony przypadek a powiem nawet więcej z tego  się wychodzi...to tylko na chwilke i z własnej nie przymuszonej woli jest :) Jesteś wolnym człowiekiem i zawsze możesz zrezygnować jak już sił zabraknie:) , ale myślę że az tak zle nie będzie.Lawenda jutro będzie nowy , piękny dzień , ponieważ o jeden dzień krócej w pracy :) Trzymaj się !
26 lutego 2015 19:33
ania52

w tym sedno sprawy jest-w tej robocie wolnosc zakradzion jest,ja tez z natury niepokorna jestem,wolnosc cenie ponad wszystko...dlatego tak trudno mi wytrzymac w de dluzej niz miesiac...ech zycie,gdybys ty mialo dupe.....

a co nie ma ??? ha ha
26 lutego 2015 19:34 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

a co nie ma ??? ha ha

jakby mialo,tobym je kopnela...nieraz....szczegolnie tu w de
26 lutego 2015 19:34 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

a co nie ma ??? ha ha

jakby mialo,tobym je kopnela...nieraz....szczegolnie tu w de