Każdej początkującej opiekunce przyda się krótki poradnik na temat opieki nad osobami starszymi:
https://promedica24.com.pl/opieka-nad-osobami-starszymi-poradnik/ Dla osób, które są w tym zawodzie od kilku lub kilkunastu lat to wszystko może wydać się banałem, ale jeśli ktoś jest początkujący to wszelkie wskazówki są na wagę złota.
Pamiętam jak jechałam pierwszy raz to wszystko mnie przerażało. Najbardziej bałam się bariery językowej i że nie będę mogła porozumieć się ze swoją podopieczną i jej rodziną. Na początku rzeczywiście było trudno bo mówiłam niemieckim wyuczonym w szkole oczywiście dbając o poprawną gramatykę i styl. Z czasem nauczyłam się mniej zwracać na to uwagę i osuchałam się z językiem.
Drugą rzeczą była obawa czy nie będę czuła się samotna z dala od rodziny. U pierwszej pani do której trafiłam miałam zajmować się tylko zapewnieniem jej rozrywki i spędzać z nią jej wolny czas. Kładła się wcześnie spać i wstawała póżno więc miałam dużo czasu na zwiedzanie okolicy i poznawanie tubylców. Poznałam wtedy takie same jak ja dziewczyny które pracowały jako opiekunki. Te znajomości pozwoliły mi w przyszłości zdobyć pracę już bez niczego pośrednictwa.
Najważniejsze to na początku nie zrażać się. W tej pracy trafiają się trudne momenty i jeśli na początku poddamy się nigdy nie osiągniemy niczego jako opiekunki