Dlaczego zarejestrowałaś/eś się na forum?

24 września 2024 12:53 / 1 osobie podoba się ten post
Nikita1984.

Witam serdecznie czy mógłby mi ktoś pomóc...jestem 3xdzien na szteli w Austrii, moja poprzedniczka jest z pochodzenia Rumunka,była tu już 2 raz....co dziwne dla mnie było że jej niemiecki bardzo slaby,moj komunikatywny...więc byłam ciekawa jak ona sobie radzi z językiem Austrii...co die okazuje,ja pracowałam ponad 5 lat w Niemczech oraz tam mieszkałam więc mój niemiecki jest bdb..I nikt mi nie wciśnie kitu że babka mówi dialektem...babka mówi po rumunsku. .więc nie rozumiem co do mnie mówi...mam nagrania głosowe,które potwierdzają moje słowazn babka nie rozmawia ze mna po niemiecku ,więc.. teraz wszystko jasne dlaczego moja zmienniczki już tu2 raz jest...co mam zrobić w tej sytuacji? Mam założona Gewerbe przez firme polska w Austrii..babka definitywnie pokazuje że jestem głupia Polka i jej mam służyć...każe mi pić wode z kranu,soki są jej...mam dosyć czy zgłosić to do ambasady w Wiedniu? Pozdrawiam serdecznie 

Gadaj z tym co cię wysłał do pracy . Pracowałam w Austrii dość długo tzn ok 7 lat tak mi się wydaje i nie narzekałam .Też miałam zezwolenie na pracę , ubezpieczenie i meldunek ..Nigdy nie krytykowałam zmienniczki a ocena znajomości języka nie do mnie należy . Czasem wystarczy empatia i zrozumienie problemu, żeby się dogadać .Jeśli znasz język b.dobrze ,to rozmawiaj z rodziną podopiecznej i posiłkuj się umowa .Tak bywa , że starszym ludziom ( ogólnie ) włącza się jakiś dodatkowy zmysł niery zawsze dobry dla współmieszkajacych .Nie zostawiamy tego " tak sobie " masz swoje prawa  i korzystaj z nich 
Powodzenia .
26 września 2024 08:48 / 2 osobom podoba się ten post
Krzysiek15

Jestem tu nowy

Szukam nowego zajecia. Znam triche niemiecki bo kestem starej daty. 

Pytanie czy to praca dla mnie.. co robic, jak wogole zacząć w branży 

No w końcu jakiś facet! Moi znajomi na początku się bardzo dziwili, że jeżdżę na zlecenia, a teraz jest to dla nich normalne, że tak zarabiam i nawet poleciłem kiedyś w Aterimie z którą jeżdżę jednego kolegę i też zadowolony. W domu się tych pieniędzy nie wysiedzi, a niekiedy z pracą ciężko zwłaszcza w niewielkich miejscowościach. Odezwij się Krzyśku do nich, zobacz sobie na stronę. Ja jestem zadowolony. Ogólnie praca opiekuna moim zdaniem jest bardzo przyjemna, bo to takie codzienne życie. Gotowanie, pranie. Jak to w domu po prostu. To że znasz język to super. Zresztą na początek wystarczy podstawowe słownictwo "jeść", "pić", "obiad" itd. a reszty się nauczysz. Powodzenia ci życzę! 
12 października 2024 17:54 / 3 osobom podoba się ten post
Jezdziłam przez 4 lata do opieki kilka lat temu, pożniej 5 lat przerwy, sprawy rodzinne, Chciałabym wrócic do tego zajęcia bo w sumie mi się podobało i na sztelach mnie lubili, ale latka leciały i nie wiem czy w moim wieku 66 mam jeszcze szansę na pracę, Nadmienię ze jestem zdrowa, sprawnam nie biore żadnych leków, co o tym myślicie?
12 października 2024 18:16 / 2 osobom podoba się ten post
nusia2302

Jezdziłam przez 4 lata do opieki kilka lat temu, pożniej 5 lat przerwy, sprawy rodzinne, Chciałabym wrócic do tego zajęcia bo w sumie mi się podobało i na sztelach mnie lubili, ale latka leciały i nie wiem czy w moim wieku 66 mam jeszcze szansę na pracę, Nadmienię ze jestem zdrowa, sprawnam nie biore żadnych leków, co o tym myślicie?

Witaj a gdzie Twój awatar?Pamiętam Ciebie chyba, że to zbierznosc nicków 
Jedz, co tam lata , ważne . że jesteś zdrowa i chcesz pracować 
Powodzenia.
14 października 2024 13:01 / 1 osobie podoba się ten post
nusia2302

Kochana jeżeli lubisz tą pracę to jedź.,z tego co opisałaś to jesteś zdrowa jak rydz w tym wieku żadnych tabletek to okaz zdrowia więc jeżeli czujesz się na siłach że podołasz to oczywiście możesz jechać .Wiek nie gra roli znam starsze osoby które jeżdżą  i sobie chwalą a pieniążki się przydają .
17 października 2024 08:23 / 2 osobom podoba się ten post
nusia2302

Jak jechałem ostatnio to w busie gadałem z panią. która powiedziała, że ma ponad 70. Myślę, że wszystko zależy nie od samej liczby, tylko od tego, czy się ktoś czuje na siłach. Jeśli lubiłaś tę pracę to tym bardziej jedź. Osoby z powołaniem to najlepsi opiekunowie moim zdaniem. 
17 października 2024 13:10
Zarejestrowałam się na forum w czasach już archaicznych , bo byla taka potrzeba ..Potrzebowałam wsparcia, porad i wqurwienia  kogoś.Niby dlaczego tylko ja nie moglam odnaleźć się w nowej roli .Porady chłonęłam jak gąbka , uczyłam się opiekunstwa na forum . To było kiedyś....za górami , za lasami ten czas . Obecnie porady nie są stosowne a nawet   niektorzy sie obrażają . Teraz to taki plac zabaw i nic tresciwegoz z forum nie wynika . Wszyscy no prawie wszyscy ,wszystko wią  .
21 października 2024 17:23
BarbaraBasia

Cześć wszystkim!
Jestem Basia i przypadkiem, kilka lat temu trafiłam tutaj na forum, za pierwszym razem gdy jechałam do Niemiec. Byłam tu aktywna, ale niestety po latach nie potrafię odszukać tych lanych do logowania. Jestem z nowym kontem. Dziekuję za moje dzieci, że mi to orarneły. To właśnie tutaj, w dniach spędzonych z Wami, zaczęła się moja aktywność. Zaczęłam odliczać dni tutaj, bo czułam, że mam tu swoje miejsce. Dzieliłam się tu swoimi radościami i smutkami, czytałam Wasze wpisy i znalazłam wiele przydatnych informacji. To dzięki Wam przetrwałam te wszystkie wyjazdy, bo czułam się mniej sama, wiedząc, że mam Was, do których mogę się zwrócić o pomoc. Teraz, kiedy jestem w stanie, również będę się staraqła pomagać. Dziękuję, że jesteście tutaj wszyscy :) To forum to nasza mała społeczność, ludzi, którzy mają podobne doświadczenia i chcą się nimi dzielić. Dzięki Wam czuję się jak w domu.

A czy czasem to Pani miała nick Barbarella 😁😁, ja dawno temu wyjeżdżałam i też pamiętam wiele osób, których już tu nie ma, mnie w sumie też tu nie widać.