Dlaczego zarejestrowałaś/eś się na forum?

19 kwietnia 2024 14:41 / 1 osobie podoba się ten post
stanislawn

Cześć wszystkim. Trafiłem tu bo w internecie szukałem jakiegoś forum dla opiekunów, tak żeby pogadać z kimś, poznać znajomych, którzy zajmują się tym samym. Mam wrażenie, że bardzo mało jest facetów w opiece. Są tu w ogóle jacyś? :) 

Są, są - ale akurat urlopują.
19 kwietnia 2024 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
BarbaraBasia

Cześć wszystkim!
Jestem Basia i przypadkiem, kilka lat temu trafiłam tutaj na forum, za pierwszym razem gdy jechałam do Niemiec. Byłam tu aktywna, ale niestety po latach nie potrafię odszukać tych lanych do logowania. Jestem z nowym kontem. Dziekuję za moje dzieci, że mi to orarneły. To właśnie tutaj, w dniach spędzonych z Wami, zaczęła się moja aktywność. Zaczęłam odliczać dni tutaj, bo czułam, że mam tu swoje miejsce. Dzieliłam się tu swoimi radościami i smutkami, czytałam Wasze wpisy i znalazłam wiele przydatnych informacji. To dzięki Wam przetrwałam te wszystkie wyjazdy, bo czułam się mniej sama, wiedząc, że mam Was, do których mogę się zwrócić o pomoc. Teraz, kiedy jestem w stanie, również będę się staraqła pomagać. Dziękuję, że jesteście tutaj wszyscy :) To forum to nasza mała społeczność, ludzi, którzy mają podobne doświadczenia i chcą się nimi dzielić. Dzięki Wam czuję się jak w domu.

A czy pamiętasz swój Nick? Bo np Maluda to dawniej Kruszynka, która też zgubiła swoje hasło...
19 kwietnia 2024 14:48 / 1 osobie podoba się ten post
bozena1234

BarbaraBasia ale milo sie Ciebie czyta.. bardzo sie ciesze ze jest tu takie bezpieczne miejsce do rozmow z opiekunami.. grupy na fejbsuku są straszne.. mało tam wsparcie, malo ciepla, tylko wieczne pretensje i sztele miny.. ja jESTem Bozena i szukam forum dla opiekunow gdzie sie tak normalnie rozmawia :) :) :)... czasami na zleceniu mam wiecej czasu to chetnie cos poklikam. a i w domu jak jestem w Polsce to wiadomo że jak sie człowiek odrobi z gotowaniem, sprzataniem i zakupami to ma wiecej czasu.. a dzieci juz na swoim.. znajomych coraz mniej :)

My się tutaj wspieramy, chociaż czasem też sprowadzamy na ziemię, a czasami dajemy kopa w cztery litery
20 kwietnia 2024 07:41 / 1 osobie podoba się ten post
BarbaraBasia

Na opiekunkowych grupach Facebookowych są czasem Panownie:) 

jakie to grupy? szukam tez miejsca aby pogadac z inymi, moze ktos z mojego egionu sie znajdzie, na kawe wyskoczy
20 kwietnia 2024 11:08 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

My się tutaj wspieramy:aniolki:, chociaż czasem też sprowadzamy na ziemię:wiking:, a czasami dajemy kopa w cztery litery:walka plci:

Mnie już doopa boli 
20 kwietnia 2024 20:48
BarbaraBasia

Cześć wszystkim!
Jestem Basia i przypadkiem, kilka lat temu trafiłam tutaj na forum, za pierwszym razem gdy jechałam do Niemiec. Byłam tu aktywna, ale niestety po latach nie potrafię odszukać tych lanych do logowania. Jestem z nowym kontem. Dziekuję za moje dzieci, że mi to orarneły. To właśnie tutaj, w dniach spędzonych z Wami, zaczęła się moja aktywność. Zaczęłam odliczać dni tutaj, bo czułam, że mam tu swoje miejsce. Dzieliłam się tu swoimi radościami i smutkami, czytałam Wasze wpisy i znalazłam wiele przydatnych informacji. To dzięki Wam przetrwałam te wszystkie wyjazdy, bo czułam się mniej sama, wiedząc, że mam Was, do których mogę się zwrócić o pomoc. Teraz, kiedy jestem w stanie, również będę się staraqła pomagać. Dziękuję, że jesteście tutaj wszyscy :) To forum to nasza mała społeczność, ludzi, którzy mają podobne doświadczenia i chcą się nimi dzielić. Dzięki Wam czuję się jak w domu.

A jaki miałaś nick ?
21 kwietnia 2024 05:39 / 1 osobie podoba się ten post
Janka333

jakie to grupy? szukam tez miejsca aby pogadac z inymi, moze ktos z mojego egionu sie znajdzie, na kawe wyskoczy

21 kwietnia 2024 13:22
Mleczko

Siedzę w domu , od czasu do czasu skoczę na krótko . Austrię jako miejsce pracy wspominam b. dobrze  Widocznie miałam szczęście do ludzi .Pracowałam w kilku miejscach w Wiedniu też , jednak pracę opiekunki na wsi wspominam częściej , bo tam miałam raj . Dosłownie.  Porządek, szacunek i zarobki na medal .Nie korzystałam z usług agencji . Kontakty utrzymuje do tej pory i nawet odwiedzamy się wzajemnie  Tam każda pora roku jest cudna to jedyny kraj gdzie bym mogła mieszkać po za Polską . Pracowałam tam długo  nie raz myślę, że niepotrzebnie zmieniłam na pracę w Niemczech .

Czy możesz napisac w jakich miejscowościach w Austrii pracowalaś ? :)
21 kwietnia 2024 15:33
Halka

Czy możesz napisac w jakich miejscowościach w Austrii pracowalaś ? :)

Pierwsza praco to okolice Gmunden  potem skakałam po Austrii
Nie miałam problemów ani z płacą ani z rodzinami z którymi współpracowałam . W większości i z wyboru były to wioski .Austryjacka natura urzekła mnie na amen .Taka mała osada Unterhejadach i rodzina podopieczne została w mojej pamięci na zawsze . Pracowałam też w mieście nad samym Dunajem i teraz wiem dlaczego Strauss skomponował utwór " Nad pięknym modrym Dunajem ". 

22 kwietnia 2024 08:46 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

My się tutaj wspieramy:aniolki:, chociaż czasem też sprowadzamy na ziemię:wiking:, a czasami dajemy kopa w cztery litery:walka plci:

brzmi zachecająco..  jakie wątki tutaj polecacie do śledzenia? powiedzcie kilka słów o tym forum bo troszkę się czuję zagubiona
22 kwietnia 2024 13:51 / 1 osobie podoba się ten post
Malgi

A z jakiego regionu jesteś?
Nawet tutaj są tematy: Szukam koleżanki
https://www.opiekunki24.pl/forum/temat/2831/poznajmy-sie/szukam-kolezanki-5,
albo
https://www.opiekunki24.pl/forum/temat/3533/poznajmy-sie/kod-miejscowosci-i-do-kiedy-jestescie-2

o nie widziałam. to tam coś naskrobie
24 kwietnia 2024 09:10
Mleczko

Pierwsza praco to okolice Gmunden  potem skakałam po Austrii
Nie miałam problemów ani z płacą ani z rodzinami z którymi współpracowałam . W większości i z wyboru były to wioski .Austryjacka natura urzekła mnie na amen .Taka mała osada Unterhejadach i rodzina podopieczne została w mojej pamięci na zawsze . Pracowałam też w mieście nad samym Dunajem i teraz wiem dlaczego Strauss skomponował utwór " Nad pięknym modrym Dunajem ". :-)

Gratuluje sentymentu :)

Lubie  Wieden, od lat tam jeżdzę,  znajomych  mimo to  mam chłodniejsze spojrzenie.
W Wiedniu czuje sie już jak prawie w domu, jednak bardziej z tego powodu że to lata spowodowały iz znam w Większosci jak to wszystko "funguje". Wieden jest tez fajny, jest wszystko w zasiegu przysłowiowej reki tak ze na nawet na basen mozna wyskoczyc jak sie skołuje troche czasu a lokalizacja daje i poczucie wsi :) jesli sie chce i miejskiego zycia. To sprawia iz ciagle tam orbituje...ludzie w Wiedniu tez już maja inną mentalnośc niz na wsiach, powiedziałabym nawet że diametralnie, te stelle sa bardziej do zniesienia, przynajmniej dla mnie. Z tego co słysze wiekszośc garnie sie za wszelka cene do Wiednia.
Ale widze, ze nie ma jedank na tym forum osób z Austrii?
pozdrawiam
Halina
24 kwietnia 2024 15:47 / 1 osobie podoba się ten post
BarbaraBasia

Na opiekunkowych grupach Facebookowych są czasem Panownie:) 

Tak, tak. Należę do kilku i faktycznie trafiają się inni opiekunowie - faceci, ale to nadal garstka... :) 
07 maja 2024 12:40 / 1 osobie podoba się ten post
Jestem tu nowy

Szukam nowego zajecia. Znam triche niemiecki bo kestem starej daty. 

Pytanie czy to praca dla mnie.. co robic, jak wogole zacząć w branży 
21 września 2024 23:17
Witam serdecznie czy mógłby mi ktoś pomóc...jestem 3xdzien na szteli w Austrii, moja poprzedniczka jest z pochodzenia Rumunka,była tu już 2 raz....co dziwne dla mnie było że jej niemiecki bardzo slaby,moj komunikatywny...więc byłam ciekawa jak ona sobie radzi z językiem Austrii...co die okazuje,ja pracowałam ponad 5 lat w Niemczech oraz tam mieszkałam więc mój niemiecki jest bdb..I nikt mi nie wciśnie kitu że babka mówi dialektem...babka mówi po rumunsku. .więc nie rozumiem co do mnie mówi...mam nagrania głosowe,które potwierdzają moje słowazn babka nie rozmawia ze mna po niemiecku ,więc.. teraz wszystko jasne dlaczego moja zmienniczki już tu2 raz jest...co mam zrobić w tej sytuacji? Mam założona Gewerbe przez firme polska w Austrii..babka definitywnie pokazuje że jestem głupia Polka i jej mam służyć...każe mi pić wode z kranu,soki są jej...mam dosyć czy zgłosić to do ambasady w Wiedniu? Pozdrawiam serdecznie