Język polski z Salazar

23 września 2016 15:39 / 5 osobom podoba się ten post
teresadd

O rany ,wystraszyłam się Twojego awatara.Nie podoba mi się.

Sorry, Tereniu. Jak się wku..rzam, to pięknieję w oczach, taki lajf :D.
23 września 2016 18:28 / 6 osobom podoba się ten post
"Znikł" czy "zniknął"?Używam tej drugiej formy i zaskoczyło mnie ,że obie są poprawne,aczkolwiek ta pierwsza zawsze brzmi dla mnie dziwnie:)Jakiej formy Ty używasz Salazarku?
Natomiast "koleżanką i kolegą" zamiast końcówki "om"budzi mój zdecydowany sprzeciw:)Wybaczam tylko jednej osobie ,Mamuelce52,bo ona jest kochana dziewczyna:)
23 września 2016 19:41
koleżanką byłam,  kolegą będę
23 września 2016 20:14
kasia63

"Znikł" czy "zniknął"?Używam tej drugiej formy i zaskoczyło mnie ,że obie są poprawne,aczkolwiek ta pierwsza zawsze brzmi dla mnie dziwnie:)Jakiej formy Ty używasz Salazarku?
Natomiast "koleżanką i kolegą" zamiast końcówki "om"budzi mój zdecydowany sprzeciw:)Wybaczam tylko jednej osobie ,Mamuelce52,bo ona jest kochana dziewczyna:)

no i mnie tyż
23 września 2016 20:38 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

no i mnie tyż

O nie,mój drogi:)Ty masz od wybaczania Martusię:):):):)
23 września 2016 21:07 / 1 osobie podoba się ten post
Takie powiedzenie było: - złapać za wsiarz ? czy złapać za wsiasz ? W google nie znalazłam ... Skąd to przeniknęło ? Ciekawa jestem ...)))
23 września 2016 21:13 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

Takie powiedzenie było: - złapać za wsiarz ? czy złapać za wsiasz ? W google nie znalazłam ... Skąd to przeniknęło ? Ciekawa jestem ...)))

Raczej za wszarz, bo to od wesz, ktore zerują we włosach, czyli inaczej mowiąc wytargac kogos za kłaki, a skąd się wzięło , pojęcia nie mam, ale coś mi to trąci gwarą warszawską . Niepowtarzalna jest zdaje sie wierną czytelniczką Wiecha, Wiecheckiego więc moze sie wypowie. Nie wiem czy czasem nie słyszałam kiedys tego okreslenia z ust Hanki Bielickiej, a to juz chyba Targówek warszawski w  całej krasie
23 września 2016 21:14 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

Złapać kogoś za WSZARZ- za włosy (od wesz). 
23 września 2016 21:28
doda1961

Raczej za wszarz, bo to od wesz, ktore zerują we włosach, czyli inaczej mowiąc wytargac kogos za kłaki:-), a skąd się wzięło , pojęcia nie mam, ale coś mi to trąci gwarą warszawską . Niepowtarzalna jest zdaje sie wierną czytelniczką Wiecha, Wiecheckiego więc moze sie wypowie. Nie wiem czy czasem nie słyszałam kiedys tego okreslenia z ust Hanki Bielickiej, a to juz chyba Targówek warszawski w  całej krasie :-)

Mój ojciec tak mówił.., a on w Warszawy...  Ale mi się wydaje, że słyszałam to jako pisane z " i " , czyli wsiarz lub wsiasz..  To jest taki chwyt jak np, kotka swoje małe przenosi... łapie je zebami z tyły i one nie bronią się.., ale też łapanie z tyłu za kołnierz , czy za włosy ... ))))
23 września 2016 21:30
basiaim

Jesteś pewna  ?
23 września 2016 21:30 / 2 osobom podoba się ten post
nowadanuta

"Złapać kogoś za wszarz"-za włosy albo wyrzucić skądś.Mówią różnie-wszarz ,wsiarz,ja tam łapię za chabety:)hi hi hi
23 września 2016 21:31
basiaim

Jesteś pewna  ?
23 września 2016 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
nowadanuta

Mój ojciec tak mówił.., a on w Warszawy...  Ale mi się wydaje, że słyszałam to jako pisane z " i " , czyli wsiarz lub wsiasz..  To jest taki chwyt jak np, kotka swoje małe przenosi... łapie je zebami z tyły i one nie bronią się.., ale też łapanie z tyłu za kołnierz , czy za włosy ... ))))

No tak, ale to kwestia artykulacji.Latwiej wymówic wsiarz, ale pisac sie pisze wszarz
23 września 2016 21:33 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

"Złapać kogoś za wszarz"-za włosy albo wyrzucić skądś.Mówią różnie-wszarz ,wsiarz,ja tam łapię za chabety:)hi hi hi

Czyli za wsiarz tez byłaby poprawnie ?
23 września 2016 21:36 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

No tak, ale to kwestia artykulacji.Latwiej wymówic wsiarz, ale pisac sie pisze wszarz :-)

Czyli pisownia poprawna to wszarz... Chodzi mi o pisownię, a nie o wymowę...