Jest tez aufschrieben, wiec to nie blad. Moja pdp tez duzo tych rozdzielnie zlozonych czasownikow uzywa. Ale warto znac rowniez synonimy.
Jest tez aufschrieben, wiec to nie blad. Moja pdp tez duzo tych rozdzielnie zlozonych czasownikow uzywa. Ale warto znac rowniez synonimy.
Podzielam Twoje zdanie i jestem absolutną fanką tego wątku. Dla mnie, jako dla osoby nie umiejącej prawie ;) pisać po niemiecku, to rewelacja.
Nie wspomnę również o tym, że można poznać nowe słówka, a jak się ich nie rozumie, to do Worerterbucha ;) i korzysć podwójna.
Piszcie, piszcie nadworne germanistki. Czekam na nieco trudniejsze zdanka.:))))))))), bo na razie to przedszkole jest, ale tez potrzebne bardzo tym raczkującym z językiem.
Morgen! Bei mir ist schon wieder ein schlechtes Wetter. Es schneit. Der Winter will nicht weg. Frueling, wo bist du?! Ich warte auf dich! So geduldig bin ich ja nicht!
Aufschreiben- ,napisać'
Verschreiben- przepisać /np.krople/
Frühling♥ zgubiłas h
Dzieciaczki , nie spocznijcie na laurach - jak to bywa z wieloma tematami . Ciągnijcie ten wózek dalej , oj , przydatny będzie , przydatny :-))))))))
przestaje bo nie jestem do konca wszystkiego pewna i nie iwiem czy sie nie wymadrzam :)
Gdyby aufschreiben nie uzywano jako przepisywać to wg mnie by się Niemka tak nie wyraziła? Sadzę że dobrze jest również znać potoczny język aby się bez problemu porozumiewać. Warto też poszerzać swoje horyzonty i wyszukiwać inne rozwiązania a nie stać przy zdaniu że lepiej tak czy tak. Bo to nam nic nie da w zderzeniu z rzeczywistością.
A tu link: http://pl.wiktionary.org/wiki/aufschreiben
Der Winter will nicht weg sein.
magdalena , das ist gut , was Du machst!!! Wenn Du sicher bist, dass ganz korrekt ist, schreib bitte weiter. :)
To powinno wszystko byc z tlumaczeniem.;) Niemiecki -polski.Takie moje skromne zdanie.
Diarana, das ist eine Motiwation !!! Nich alles einfach ist :)