Opiekunkowy kurs języka niemieckiego - dla początkujących

25 lutego 2015 09:55
MeryKy

Jest tez aufschrieben, wiec to nie blad. Moja pdp tez duzo tych rozdzielnie zlozonych czasownikow uzywa. Ale warto znac rowniez synonimy.

ja wiem ze jest..........wcale nie mowie ze nie ma................ ale tak mi sie poprstu lepiej wydaje nie wiem czemu i tak sie z taka mowa sptykam............
25 lutego 2015 09:58 / 3 osobom podoba się ten post
Aufschreiben- ,napisać'
Verschreiben- przepisać /np.krople/
25 lutego 2015 09:58 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

Podzielam Twoje zdanie i jestem absolutną fanką tego wątku. Dla mnie, jako dla osoby nie umiejącej prawie ;) pisać po niemiecku, to rewelacja.
Nie wspomnę również o tym, że można poznać nowe słówka, a jak się ich nie rozumie, to do Worerterbucha ;) i korzysć podwójna.
Piszcie, piszcie nadworne germanistki. Czekam na nieco trudniejsze zdanka.:))))))))), bo na razie to przedszkole jest, ale tez potrzebne bardzo tym raczkującym z językiem.

zawsze mozna cos podrzucic jakies zdanko i sie bedziemy rozpisywac..................
25 lutego 2015 10:02 / 2 osobom podoba się ten post
joannaxd

Morgen! Bei mir ist schon wieder ein schlechtes Wetter. Es schneit. Der Winter will nicht weg. Frueling, wo bist du?! Ich warte auf dich! So geduldig bin ich ja nicht!

Frühling♥ zgubiłas h
25 lutego 2015 10:04
Und meine Oma meint heute wieder, ich sei ihr Hausmaedchen. Sie sieht mich sogar in zwei Personen!Eine fauler als die andere:((( solch ein Doppelleben fuehre ich hier.
25 lutego 2015 10:04 / 2 osobom podoba się ten post
Der Winter will nicht weg sein.
25 lutego 2015 10:05 / 2 osobom podoba się ten post
Marta

Aufschreiben- ,napisać'
Verschreiben- przepisać /np.krople/

Gdyby aufschreiben nie uzywano jako przepisywać to wg mnie by się Niemka tak nie wyraziła? Sadzę że dobrze jest również znać potoczny język aby się bez problemu porozumiewać. Warto też poszerzać swoje horyzonty i wyszukiwać inne rozwiązania a nie stać przy zdaniu że lepiej tak czy tak. Bo to nam nic nie da w zderzeniu z rzeczywistością.
A tu link: http://pl.wiktionary.org/wiki/aufschreiben
25 lutego 2015 10:06
kasiachodziez

Frühling♥ zgubiłas h

Danke♥♥
25 lutego 2015 10:06 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Dzieciaczki , nie spocznijcie na laurach - jak to bywa z wieloma tematami . Ciągnijcie ten wózek dalej , oj , przydatny będzie , przydatny :-))))))))

Dzieciaczki:)) schoen warm, lecker suess:))) Wollen wir nicht gemeinsam den Wagen ziehen??
25 lutego 2015 10:08 / 2 osobom podoba się ten post
magdalena_k

przestaje bo nie jestem do konca wszystkiego pewna i nie iwiem czy sie nie wymadrzam :)

magdalena , das ist gut , was Du machst!!! Wenn Du sicher bist, dass ganz korrekt ist, schreib bitte weiter. :)
25 lutego 2015 10:08 / 4 osobom podoba się ten post
MeryKy

Gdyby aufschreiben nie uzywano jako przepisywać to wg mnie by się Niemka tak nie wyraziła? Sadzę że dobrze jest również znać potoczny język aby się bez problemu porozumiewać. Warto też poszerzać swoje horyzonty i wyszukiwać inne rozwiązania a nie stać przy zdaniu że lepiej tak czy tak. Bo to nam nic nie da w zderzeniu z rzeczywistością.
A tu link: http://pl.wiktionary.org/wiki/aufschreiben

kazdy sie uczyl inaczej nie jestesmy studentkami germanistyki i nie przecze ze inaczej nie jest poprawnie.................. tak sie nauczylam tak slysze w potocznej mowie i tak sama mowie
25 lutego 2015 10:08
Marta

Der Winter will nicht weg sein.

?..weg sein, oder .... weg gehen?
25 lutego 2015 10:09 / 1 osobie podoba się ten post
leni

magdalena , das ist gut , was Du machst!!! Wenn Du sicher bist, dass ganz korrekt ist, schreib bitte weiter. :)

das es korekt ist.............
25 lutego 2015 10:10 / 4 osobom podoba się ten post
Diarana

To powinno wszystko byc z tlumaczeniem.;) Niemiecki -polski.Takie moje skromne zdanie.

Diarana, das ist  eine Motiwation !!! Nich alles einfach ist :)
25 lutego 2015 10:13 / 2 osobom podoba się ten post
leni

Diarana, das ist  eine Motiwation !!! Nich alles einfach ist :)

Nicht alles ist einfach. Czasownik na 2 miejscu ;)