10 stycznia 2015 20:50 / 11 osobom podoba się ten post
amelkaNie tylko w tym. Ostatni mecz pilki noznej tez z nami przegrali :))
Zawsze się cieszę jak nasi sportowcy wygrywają i mam łzę w oku jak słyszę polski Hymn. Mistrzostwo świata dla Polaków w siatkówce!!!! Biało czerwona flaga na samą górę, duma mnie wtedy rozpierała. Widziałam łzy w oczach niejednego twardziela. Moje uczucia patriotyczne budzą się najczęściej przy występach polskiej reprezentacji. Wtedy też zbieramy się wspólnie, zakładamy biało-czerwone koszulki i dopingujemy naszą drużynę. Milkną wszelkie spory, bo najważniejsze jest wsparcie dla drużyny. Po zwycięstwach polskich drużyn na ulice wychodzą tłumy, aby móc podzielić się radością z innymi. Czy to wynika z ogromnego zamiłowania do sportu? Myślę, że nie tylko. Wszyscy są dumni z drużyny, z zawodników, ale i z tego, że to właśnie nasz kraj okazał się najlepszy. W tym wspieraniu polskich drużyn również tkwi ogromna miłość do ojczyzny i duma z bycia Polakiem. Czy jestem obojętna gdy Polakowi wręczają Nobla? Nie, nie jestem obojętna duma mnie rozpiera, że mało nie pęknę. Historia jest ważna i nie zapominam o niej, ale nie jest jedynym powodem, dla którego wywieszam flagę, czy wstaję w czasie hymnu. Mam w sobie miłość i szacunek do mojej Ojczyzny. Szanuję mój kraj, w którym się urodziłam się i mieszkam, pielęgnuję pamięć o kulturze narodu. Jest wiele rzeczy, które kocham w Polsce i z których jestem dumna. Czym tak naprawdę przejawia się moja miłość do Ojczyzny i jak w dzisiejszych czasach okazuję mój patriotyzm? Dbam o rodzinę, rozwijam i pielęgnuję wiedzę o moich korzeniach, interesuję się historią mojego kraju, dociekam historycznej prawdy, pielęgnuję wiedzę o kulturze i tradycjach (świętach, obrzędach), dbam o czystość języka, w miarę możliwości biorę udział w świętach narodowych, głosuję w wyborach, dbam o środowisko naturalne. To nie są czyny błahe, taki jest współczesny patriotyzm. W dzisiejszych czasach, najlepszym narzędziem w walce o moją Ojczyznę jest wiedza, dbałość o tradycje, język i moja obywatelska aktywność, a nie szabla czy pałka. Miało być krótko i o sporcie, wyszedł elaborat. A w głowie jeszcze 1000 zdań w tym samym stylu.
Powiem tak po prostu: Kocham Cię Polsko!!!!!
Amen