Bus Autokar Samolot - czym lepiej?

23 września 2012 17:30 / 1 osobie podoba się ten post
Ugh, nie, to ja z kolei nienawidzę takich sąsiadów-gawędziarzy. W podróży rzadko mam ochotę na pogaduchy, a głupio mi zazwyczaj zbyć gadatliwego natręta (nigdy zresztą nie trafiłam na opiekunkę), więc udaję bardzo śpiącą :)

Zastanawia mnie natomiast, czy firmy w ogóle załatwiają przewóz do Niemiec busami, w sensie, że opłacają z góry takich mniejszych przewoźników ? Teraz też nie wiem, gdzie trafię, pewnie będę jechała pociągiem, kij wie, gdzie mi się przyjdzie tłuc, a już dawno temu straciłam resztę zaufania do DB, mam nadzieję, że uda mi się nic nie sknocić :)
24 września 2012 23:38
a ja tam wolę jednak busik -gora 7 osob + kierowca,czeste postoje,wesolutko,czasem ciasnawo ale jak czytam o tych waszych przygodach i przesiadkach......nie nie nie -tylko busik:):):)
26 września 2012 21:42
ja nie jechałabym busikiem bałabym się że jeden kierowca tak długo sam prowadzi, trochę sie nasłuchałam od niektórych jak jechali busikiem a kierowca przysypiał bo całe Niemcy prawie sam odjeżdzał zabierając od domu do domu, wolę autobusy choć na Eurobusa narzekam no ale nie mam wyjścia
26 września 2012 22:18
Wissenka, kierowca z ktorym jechalam ostatnio busikiem, w DE ostatnio osobe w piatek dowiozl o godz. 21.30 na miejsce ( bylam to ja wiec wiem ) . a o

1.30 w nocy w sobote zbieral juz ludzi na powrot do PL, a spal w miedzyczasie w tym busiku na tylnym siedzeniu, prysznic na stacji benzynowej.... .
26 września 2012 22:27
to mnie w busach przeraża, ten brak odpoczynku u kierowców. i ciasnota.
07 października 2012 22:34
No to ja dołożę coś na temat Sindbada.Jechałam z nimi kilka razy,nie mam innych doświadczeń,ale myślę intensywnie,że czas najwyższy na takowe...Otóż,ostatnio,jak wracałam z DE,najpierw czekaliśmy na przesiadkę ponad godzinę,a jak mieliśmy już ruszać,to się okazało,że jedna osoba nie ma bagażu.Staliśmy dalej jak kołki,aż telefonicznie ustalili,że walizka jedzie innym autobusem,ale ten jest już w trasie...W związku z tym musieliśmy gdzieś tam zjeżdżać z autostrady żeby spotkać się z tamtym autobusem....A czas leciiiiiiiiiiii....Ni i żeby tego było mało,w Gorzowie mieliśmy mały postój i ....zostawilismy jakąś kobietę.Trzeba było się cofać,a był spory ruch i następna godzina w ....Poprzednim razem WC było tak zawalone,że smród rozchodził się na cały autobus-ludzie zatykali nosy i usta-masakra.I kiedy wreszcie podnieśliśmy larum żeby coś z tym zrobili-stanął jeden z kierowców-wg. mnie inteligentny inaczej- i powiedział:"...a ciekawe kto tam narobił" czy coś w tym stylu...No,to było poniżej pasa...Męczarnia trwała jeszcze jakiś czas...Co do pilotów,to nie mam specjalnie zastrzeżen-chociaż robią wrażenie,ze jadą obsługiwać kierowców,a nie pasażerów czasami...Natomiast kierowcy-większość opryskliwych,niektórzy rozgadani,aż strach...-Jak by jeździli za karę.I wcale nieprawda,że nie kasują za nadbagaż,miałam 2 torby i musiałam zapłacić 5E.Takie mam doświadczenia-usilnie szukam innego przewoźnika,a najchętniej pociągu lub samolotu:)...Szerokiej podróży wszystkim!!!
08 października 2012 08:54
hania328-to zależy skąd dokąd jeżdzisz.Przewożników mamy pod dostatkiem.Może faktycznie przerzuć się na pociągi lub samoloty.Ja np nie chciałabym juz nigdy jeżdzić Eurolines ,bo zawsze były z nimi kłopoty.Na Sindbada,jako tako nie mam zastrzeżeń,a jeżdzę kilka lat z nim.
08 października 2012 13:20
Witam,

ja do tej pory jezdzilam Eurolines, masakra. Nic dodac nic ujac. Teraz estem szczesliwa poniewaz od 1 pazdziernika Lot podpisal umowe z Hanowerem i sa tanie loty do Warszawy. Cena biletu tam i powrot 118 Euro, a lot trwa 1,5 godziny. Juz kupilam bilet i 16 grudnia lece na swieta, cale 3 tygodnie!!!

Milego dnia zycze:))
08 października 2012 20:36
Dorota!

Napisz mi proszę namiary na te połączenia samolotem-może link?Pozdrawiam!
09 października 2012 12:12
Hej,

ja osobiscie rezerwowalam przez biuro podrozy w miescie gdzie mieszkam. Jest to: Schaumburger Reisebüro, Kirchplatz 9b, 31737 Rinteln. Tel. 0575143636. Zaplacilam przelewem, a bilet przyslali poczta.

Mozesz tez bezposrednio na stronie LOT-u: www.lot.com/pl/pl, albo telefonicznie - +48/225779572

Jest tez strona: http://eskypartners.com/graffstudio/loty/wybierz. Tutaj musisz dokladniepatrzec na cene poniewaz moze sie ona zmieniac z minuty na minute.

Mysle, ze najlepiej poprzez biuro podrozy, pewnie jakies jest tam gdzie mieszkasz. Im szybciej zarezerwujesz bilet tym jest on tanszy. Ja rezerwowalam 6 wrzesnia z daty wyloty na 16 grudnia i powrot 6 sycznia i zaplacilam 118 Euro.

Jak bedziesz miec problemy z rezerwacja to pisz do mnie, moze pomoge.

Miledo dnia
09 października 2012 13:04
Mile dzien dobry,
wklejam link do Bilige Flüge, jesli zamawia sie z odpowiednim wyprzedzeniem bilet jest tanszy od autobusu i kosztuje w granicach do 100€ oczywiscie zamawiam przez internet, /najtansze/ drukuje i z tym jade na lotnisko, teraz sa specjalne automaty gdzie przykladam swoj paszport i podaje kod lotu z wydrukowanego biletu, wszystko idzie sprawnie niekoniecznie liniami Lotu trzeba latac, ostatnio Lufthansa lecialam, nawet posilek skromny otrzymalismy, czego w Lot-cie od lat nie ma!!!
http://www.fluege.de/linienflug.htm?headline=billige+Fl%fcge&content=Durch+unseren+unabh%E4ngigen+Flugpreisvergleich+
Najlepiej wpisac jak na poczatku napisalam, Bilige Flüge i tam gdzie jest cena od 19€ nalezy kliknac!!!
Ostatnio latam wylacznie samolotami, naprawde warto, oczywiscie tym, ktorzy nie mieszkaja zbyt daleko od lotniska!
Pamietam pierwszy samodzielny lot, lotnisko wielkie jak miasto, ale dalam rade, najgorszy pierwszy raz!
09 października 2012 13:15
Kiedys latalam liniami Reinair /chyba tak sie nazywaly/ za pare euro ale linie ta zlikwidowano, przynajmniej do mojego miasta:( tylko, ze wowczas bagazu mozna bylo zabrac 10 kg a za reszte trzeba bylo zaplacic jako nadbagaz, przy normalnych lotach mozna miec 10 kg podrecznego i 20 kg dodatkowego.Dlaczego meczyc sie dlugotrwala podroza??? i w wiecznym strachu, pamietam, ze gdy jezdzilam autobusami, siedzialam blisko kierowcy i zagadywalam by nie zasnal!

Ostatnio widze coraz czesciej kolezanki opiekunki latajace samolotami!!!

Milego dnia
09 października 2012 14:10
Podalam oferte lotu poniewaz do tej pory z Hanoweru do Warszawy byly tylko loty z przesiadka i trwalo to od 4 godzin. Teraz jest to polaczenie wiec z niego skorzystam, a jedzenie jest tez zapewnione.

Sprawdze rowniez na tej stronie, ktora podalas, moze znajde ciekawe polaczenie:))

Pozdrawiam
20 kwietnia 2013 16:22
Witam!Ja do Hanower przyjechałam z Warszawy pociągiem z kuszetką "Jan Kiepura"relacji Warszawa-Amsterdam.Jechałam 8,5 godz.Bilet kupiłam odpowiednio wcześniej i zapłaciłam 39 eur.( zakup bliżej terminu kosztuje 69 eur..Tyle kosztuje do każdego miasta po trasie, a zatrzymuje się tylko w dużych miastach m.in:Poznań, Berlin, Hanower, Dortmund, Kolonia i jeszcze jakieś.Niestety wyczytałam ,że od lipca tego roku ten kurs zawieszają.Szukam jakiegoś sensownego transportu.Busami i autokarami jeżdziłam już dawno i mam niemiłe wspomnienia.
20 kwietnia 2013 18:10
Hej Kasiaa!! Ja mam takiego busa(powroty do Polski w pon.-środ.-piątek-0151 155 04479,drugi numer tego samego przewożnika 01601064047. Nie wiem czy jeszcze się przyda,ale nie zaglądałam tu wcześniej.