Co dzisiaj gotujesz na obiad ? #2

02 stycznia 2015 10:48 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

A ja dzisiaj własnie kończe gotować zupe pt."SOLJANKA" jest to zupa ruska.Moje dzieci jak były małe to prosiły mamo ugotuj tą zupe najlepszą pod słońcem.
Jest ostra, pozywna po zjedzeniu jest się sytym na dłużej a smak- tego nie okresle słowami,bo brak mi słow.

A coś więcej ,jakiś przepis,to może i ja ugotuję.
02 stycznia 2015 10:48 / 2 osobom podoba się ten post
didusia

Tyciek a kto to zje z 2 kg ziemniaków ,przeciez to na całe osiedle -ja robie podobnie ale bez proszku ,spróbuje dodac i zobaczymy.

A może Tycius obiera grubo ziemniaki, tak na frytke? Co wtedy zostaje z 2 kg? Czepiacie sie.....hahahaha.
02 stycznia 2015 10:49
Pyza

Ja mam ochote na nasz Polski rosolek......ech

i ja...............ach rosołek
02 stycznia 2015 10:52 / 1 osobie podoba się ten post
ivetta

A coś więcej ,jakiś przepis,to może i ja ugotuję.

Napisze, ale za chwile mam termin u fryzjera.Jak wróce to napisze warta polecenia.
02 stycznia 2015 10:52
Gosiap

i ja...............ach rosołek

O, co za slicznotka na avatarku :-DD Chyba o rosolku marzy :-DD
02 stycznia 2015 10:55 / 1 osobie podoba się ten post
Pyza

O, co za slicznotka na avatarku :-DD Chyba o rosolku marzy :-DD

o rosołku w moim domku ..............
i o wielu innych sprawach..........
Tak sobie siedze, gapie się w okno, hen przed siebie............i marzę
02 stycznia 2015 11:04
Nic:)Mam wczorajszą pomidorową:)
02 stycznia 2015 11:09
tyciek

A Twoje geldy ząbki jako takie mają ? to zrób placki ziemniaczane .... kto się im oprze ? A teraz ( tylko dlatego że lubię Opiekunkowo) sprzedaję patent na bardzo dobre placki :( z ok 2 kg ziemniaków) ziemniaki po utarciu dość dobrze odcisnąć , do ziemniaczanej papy  dorzucić ze 2 duże cebule starte na tarce i tyleż samo cebul posiekanych drobno , 3-4 ząbki zgniecionego czosnku , 1 jajo i 1 żółtko , mleko ( w miejsce odciśniętej wody ) łychę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia , sól i świeżo zmielony pieprz.... pulchniutka pychotka wychodzi... z chrupiącymi brzegami....

Tybiek.Ząbki mają plastikowe,na stałe do sztucznego podniebienia przytwierdzone.Codziennie sprawdzają,czy wszystkie mocno siedzą(bo zdarza sie:))),że sie chwieją);
Za takie placki,to musiałabym wietrzyć mieszkanie dzień i noc  przez kilka dni.
Placki ziemn. moje geldy jedzą tylko poza domem-bo pieczenie ich baardzo smierdzi i choć lubi je straszecznie,to smród zwycięża i nie jada ich w domu.
02 stycznia 2015 11:50 / 1 osobie podoba się ten post
A u mnie się nie gotuje-haha. Moje geldziki preferują gotowce od Frostmena :)Też dobrze...
Ale mam nieodpartą ochotę na polskiego schabowego :) Wrzuciłaby takowe jadło do wyposzczonego brzuszka :)
02 stycznia 2015 11:52
A ja mam niby tj przepis pory ein topf do szybkowara ale ja nie mam wiec robie w zaroodpornym naczyniu
25 dag ziemniakow
wedzony boczus lub szynka
1 por
ze 3 lyzki startego sera
szklanka rosolku
i lycha masla
do piekarnika,mysle ze godzina wystarczy- 200 stopni Celsjusza.i chyba wyjdzie zapiekanka
02 stycznia 2015 12:06
Kto mnie uswiadomi stara jestem ale wsyd mnie sie przyznac : jak robi sie ta marchewke zasmazana? ,bo ja dodaje troche maki z woda i juz, a to jak sie robi ????
02 stycznia 2015 12:29 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

Kto mnie uswiadomi stara jestem ale wsyd mnie sie przyznac : jak robi sie ta marchewke zasmazana? ,bo ja dodaje troche maki z woda i juz, a to jak sie robi ????

Droga Magdaleno ! Ja gotuje marchewkę w wodzie osolonej , jak się robi miękka - odlewam wodę i dodaję masła , troszeczkę ją próżę w tym maśle , dodaję trochę cukru ( rzecz gustu ) i to wszystko ! Jak Ci wyjdzie za rzadka , możesz posypać szczyptą mąki i przemieszać ....Ostatnio  robiłam ją jak była Senga  , zachwycił ją smak jak by to było Bóg wie co ? bo ona robiła zawsze w " słupki " , dodawała cebulę i było nie dość ,że twarde to nie smaczne ! Ja kroję w cienki " talarki " i jest pychota -:)
02 stycznia 2015 12:45
Haneczka47

A ja mam niby tj przepis pory ein topf do szybkowara ale ja nie mam wiec robie w zaroodpornym naczyniu
25 dag ziemniakow
wedzony boczus lub szynka
1 por
ze 3 lyzki startego sera
szklanka rosolku
i lycha masla
do piekarnika,mysle ze godzina wystarczy- 200 stopni Celsjusza.i chyba wyjdzie zapiekanka

to npisz czy wyszła :)
02 stycznia 2015 12:51
kurczak na ostro, salata i do tego chrupiaca bulka czosnkowa
02 stycznia 2015 12:55 / 2 osobom podoba się ten post
magdzie

Kto mnie uswiadomi stara jestem ale wsyd mnie sie przyznac : jak robi sie ta marchewke zasmazana? ,bo ja dodaje troche maki z woda i juz, a to jak sie robi ????

Ja gotuje marchewkę (lub marchewkę z groszkiem) w lekko osolonej niewielkiej ilosci wody.
 
Odcedzam,wodę z gotowania zostawiając.
 
Robię zasmazke z masła i mąki, dodaje odrobinę mleka zagęszczonego lub słodkiej śmietanki. Jeśli jest za gęste rozrzedzam odrobiną wody z gotowania i wrzucam do tego marchewkę. Mieszam,doprawiam do smaku (nie lubię na słodko,wiec sol,pieprz)