Jechać zupełnie bez języka to bym się nie odważyła - nasza praca jest bardzo odpowiedzialna to nie praca na budowie.
Jechać zupełnie bez języka to bym się nie odważyła - nasza praca jest bardzo odpowiedzialna to nie praca na budowie.
Niektóre agencje wręcz się ogłaszają, że dają pracę w branży opiekuńczej bez znajomości języka.
A ja sądzę, że można uczyć się w trakcie. Przecież wiele z tych osób potrzebuje właściwie pomocy w domu. I tu firmy powinny zadziałać- kierować opiekunki bez doświadczenia i języka w takie miejsca. Jak zgłaszałam się do firm przy poszukiwaniach pracy jedna z nich przysłała mi kilka kartek z podstawowym słownictwem i zwrotami i przeprowadziła, po ustalonym terminie telefoniczny sprawdzian. Jak zajechałam to się codziennie uczyłam. Są translatory- w telefonie i komputerze. Można dać radę, oczywiście w lżejszych przypadkach, lub, jak u mnie z mężem Pdp u boku. To on wzywał pielęgniarkę w nocy- teraz dałabym radę, ale gdybym była sama i w pierwszych dniach mego pobytu to byłoby trudniej. Ale przy podopiecznych, którym się głównie gotuje i sprząta, czemu nie?
Dzisiaj mi jeden pan powiedział, że jego córka słabo znała niemiecki - tylko podstawy ze szkoły i pracując jako opiekunka w rok nauczyła się płynnie mówić i poznała język perfekt i mówiła po tym roku jak Niemka.
Nie bardzo mi się chce w to wierzyć, ale ok - znaczy się, że można? Można:)
Jest to mozliwe. Pod warunkiem, że córka tego pana miała nie więcej jak 25 lat i solidne podstawy ze szkoły. Oglądanie tv w De, czytanie gazet, rozwiązywaniew krzyzówek potrafi czynic cuda. Jak się jest młodą osobą oczywiscie. Starszej...młodziezy idzie to znacznie trudniej.:-)
Dzisiaj mi jeden pan powiedział, że jego córka słabo znała niemiecki - tylko podstawy ze szkoły i pracując jako opiekunka w rok nauczyła się płynnie mówić i poznała język perfekt i mówiła po tym roku jak Niemka.
Nie bardzo mi się chce w to wierzyć, ale ok - znaczy się, że można? Można:)
Pytanie- w jakim stopniu ten pan znał język niemiecki, aby móc to ocenić.
I tak w to nie wierzę. Musiałaby być jakimś geniuszem.
Ja się uczę tyle czasu, w Niemczech spędziłam razem biorąc kilka lat, a i tak nie znam języka perfekt i jak Niemka na pewno nie mówię. Nie wierzę więc, że komuś w rok się to uda.