Promedica24 Zobacz profil firmy

Zarobki
5 / 5
Warunki umowy
5 / 5
Jakośc obsługi
5 / 5
Dopasowanie oferty
5 / 5
Liczba oddziałów
5 / 5
23 lipca 2012 18:58
Witam wszystkie opiekunki:)

Chciałam się dowiedzieć jak wygląda rekrutacja ze strony Promedici??

W piątek wysłałam mailem zgłoszenie, dzisiaj oddzwoniłam mi pani i przeprowadziła ze mnia rozmowę po niemiecku. Po dwóch godzinach oddzwoniła mi i umówła mnie na jutro na spotkanie.

Powiedzcie mi czego mogę się jutro spodziewać??

Mam dość spore doświadczenie w opiece lecz niemiecki lekko zapomniany:)
25 lipca 2012 14:53
Nie odniosłam takiego wrażenia. Przechodziłam rozmowy w trzech firmach zanim się na jedną zdecydowałam (w promedice między innymi też). Wszędzie wyglądały one dosyć podobnie i były proste...
25 lipca 2012 14:57
Ania, nic się nie bój. Spytaj tylko, na ile ocenili Twój niemiecki, jest skala 1-5, piątka najlepsza. Ja mam 2,7, co daje mocny podstawowy, ewentualnie komunikatywny strefa dolna. Ta firma mało płaci, ale niezależnie od wszystkiego poniżej 1000 euro nie schodź, powiedz że w Aterimie tyle dostaniesz z mety. Potem z podwyżkami u nich trudno. Podpiszesz stos papierów i tyle. Składki odprowadzają od najniższej pensji w kraju, więc za jakiś czas znajdź lepszą firmę. Dziewczyny jak się trochę otrzaskają w D. to często z Promediki wieją. Ale poza forsą ja jestem z niej raczej zadowolona. Przejrzyj sobie nasze posty na jej temat, w topiku mamy tu coś takiego.Kurczę, teraz widzę, że jesteś już po rozmowie, moje pisanie wiele Ci nie da. Zatem - jak było?

Tomasz, czasem Promedika potrzebuje ludzi tylko z dobrym niemieckim, bo ma takie zlecenia, ja przeszłam z marnym rok temu.
25 lipca 2012 18:49
mi powiedziano że lepiej niż podstawowy, fakt kasy nie proponują dużej ale od czegoś muszę zacząć:) stawiając zarobki w polskich domach opieki to i tak wychodzi dużo, wiem z własnej autopsji po 7 latach pracy i zrobioną szkołą w tym kierunku ledwo wychodziłam 1000 zł a szczerze robota wyglądała tak że przez 12 godzin nie było czasu usiąść żeby odpocząć, pomijajac fakt że jako opiekunka robi się dosłownie wszystko łącznie z myciem kibli. :)

zaczynam z prm24 może też dlatego że siedziba jest najbliżej mojego miejca zamieszkania.
25 lipca 2012 18:53
a poza tym prm24 ma teraz duże zapotrzebowanie na opiekunów bo tak babka co mnie rekrutowała powiedziałą że zaczynają się urlopy

tomasz2424 może rzeczywiście jeśli nie przeszedłeś rekrutacji powód moze być inny, masz już jakieś doświadczenie??
25 lipca 2012 19:38
Jak wysyłałam swoje zgłoszenie do promedici zadzwonili do mnie dwa razy. Za pierwszym razem pani powiedziała, że mój niemiecki jest ok, ale nie wie, czy będą mogli ze mną podpisać umowę ze względu na mój wiek (że niby za młoda jestem i raczej zatrudniają kobiety od 30 lat). Za 4 dni zadzwonila znowu z informacją, że mój wiek nie stanowi problemu, ale ja w tym czasie zdążyłam przejść jeszcze dwie rozmowy w innych firmach i z jedną z nich podpisać umowę niemalże od ręki :)

Tomasz a powiedzieli Ci, że to przez niemiecki? Może faktycznie tak jak mówi Ania, to kwestia zbyt małego doświadczenia?

Jeśli przez niemiecki, to dziwne...bo promedica jest jedną z tych firm, która kursy niemieckiego też ma w swojej ofercie. Chyba wpłaca się jakąś kaucję, ale po pierwszym wyjeździe oddają (taki motywator, żeby chodzić na zajęcia ;)). No i udział w takim kursie gwarantuje podpisanie umowy i wyjazd ponoć (na koniec jest jakiś mały egzamin z przerobionego materiału).

Jeśli chodzi o praktykę, to zawsze możesz zahaczyć się na jakiś miesiąc w ramach wolontariatu do hospicjum, czy domu opieki. Wystawią Ci zaświadczenie, że odbyłeś praktyki.
27 lipca 2012 09:08
Promedika oddaje 200 zł za kurs niemieckiego, jeśli przepracuje się u nich 3 miesiące, wiem bo to moja firma i tak miałam. Giunta ma rację, powinieneś Tomasz spytać dlaczego Cię nie przyjęli, a najlepiej wypełnij formularz na arbeitlandia i firmy same się do Ciebie zgłoszą, nawet 3 dni nie miną. Wtedy masz większe szanse na pracę, sam wybierasz najlepszą ofertę. Zobaczysz też jak wygląda egzamin z języka, choć jest na ogół podobny, to jednak nabierzesz pewności. Natomiast jeśli nie masz doświadczenia w opiece, to rzeczywiście idź gdzieś na miesiąc jako wolontariusz, choćby popołudniami,na 2-3 godzinki, bo to jest ważne.
27 lipca 2012 15:26
Romana ile czekasz w prm24 na potwiedzenie wyjazdu. mi wczoraj dzwonili z propozycją wyjazdu na miesiąc , teraz czekam na zgodę rodziny i nie wiem ile to trwa bo wybieram się pierwszy raz a termin wyjazdu byłby na 1.08:)
27 lipca 2012 15:28
czytam z zaciekawieniem wasze posty. wlasnie tak mysle zeby tez jechac z Promedica. Minusem jest termin wyplaty, ze dopiero po miesiacu masz na koncie, no ale najwazniejsze ze sa wyplacalni. Wiem, ze w necie sa tez nieciekawe opinie o tej firmie ALE na pewno dzialaja poprawnie , bo w innym razie nie utrzymaliby sie tak dlugo na rynku.
A jeszcze ktore firmy maja siedzibe w Wawie ? Ja jestem z Wawy.
27 lipca 2012 15:52
Czesc Ania . Moja kolezanka rowniez w tym tyg. byla w Promedice, i czeka na potwierdzenie 4ty dzien.

ciekawi mnie jak ta firma , bo sama zamierzam jechac. Dla mnie wazne :legalnie.
27 lipca 2012 19:51
Ania, zgoda rodziny to 2-3 dni, jak wybiorą kogoś innego, to musisz dalej czekać. Ale dzwoń i dopytuj się, czasem Pr24 ma bałagan, Ty czekasz, a tu oferta nieaktualna, tylko zapomnieli Ci powiedzieć. Ale ogólnie nie jest źle.
03 sierpnia 2012 20:15
Romana, i inne dziewczyny z Promedicy - Co grozi za rezygnacje z wyjazdu na dzien przed wyjazdem ? Moja kumpela miala jechac z nimi jutro,wszystko ustalone ale dostala lepsza finans. oferte z innej firmy i chce zrezygnowac z wyjazdu z Promedica. Myslicie ze moze Promedica sie wkurzyc i jej cos zarzucic ??? Martwie sie o nia . Mam nadzieje ze Promedica zrozumie. Ale w sumie to tak glupio w ostatniej chwili sie wycowac, nie fair.

Help
04 sierpnia 2012 11:50
Andrea, wiem to nie fair, ja tez bym tak nie mogla sie wycowac - byloby mi strasznie glupio. Tylko ze do niej wczoraj zadzwonili z innej firmy ze jest taka i taka oferta od 7.08. - to sie nie rozdwoi i wybrala te stelle gdzie wiecej pieniedzy. No ale ladnie to nie wyszlo.
04 sierpnia 2012 16:29
Kaya, nie mam pojęcia co do konsekwencji. Myślę, że Pr24 przerobiła już niejedną taką historię, ale z drugiej strony mają za swoje - ścibolą kasę, to im dziewczyny wieją, gdzie jest lepiej, czyli sami sobie trochę winni. Resztę argumentów wypisała Andrea, więc nic nie wymyślę. Napisz, czy kumpeli każą zapłacić za bilet, czy nie.
04 sierpnia 2012 22:49
Romana, wlasnie sie pytalam i - nie, nie kazali jej zwracac za bilet. W sumie to umowa-zlecenie... . Formalnie mozna sie wycofac ... , a czy to ladnie czy nie , to kazdy ma swoje sumienie.