Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

22 lutego 2014 11:34 / 8 osobom podoba się ten post
Sorry ale mysle dokladnie tak samo jak Andrea, nie do konca jest z Toba wszystko cacy, masz dziwne zapedy, takich ludzi jak Ty brali kiedys do SS i czuli sie tam jak ryba w wodzie. Nie myslalas o zmianie zawodu? po samej maturze nie jestes jakos ukierunkowana wiec jestes wolnym strzelcem, pomysl o tym
22 lutego 2014 11:43 / 11 osobom podoba się ten post
To jakie ty dalas sobie prawo do wydawania opinii, o tych co pracuja na czarno. To kazdego prywatna sprawa !!! Decyzja i ryzyko, tez. Co ci do tego, nie twoj cyrk i nie twoje malpy. Uczciwa wielka, ciekawe za co ty mitte placisz w Niemczech i za co zyjesz. Mieszkanie w niemczech min 270(nawet maly metraz)+oplaty i zycie(np bilet miesieczny na przejazdy ponad 100eu), myslisz, ze my tu z pierwszej lapanki jestesmy? Widac, ze wielka inteligencja tez nie grzeszysz pracujac tylko tak, zeby przezyc. I te wszystkie dociekliwe pytanka, a gdzie, a za ile a dlaczego? Co cie to obchodzi?

Ja powoli nabieram podejrzen, ze ty z jakiejs agencji, albo szpieg z finamzamtu jestes.
22 lutego 2014 11:53 / 7 osobom podoba się ten post
Jako, że zostało mi tylko 9 dni, mogę pozwolić sobie na pewne podsumowania dot. mojej pracy na czarno. Minął drugi rok takiego układu i przyznaję, że jeśli miejsce jest wystarczająco sprawdzone, naprawdę nie widzę żadnych minusów takiej pracy. Kasa zdecydowanie większa, zwrot za ubezpieczenie miałam, nikt nigdy nie pytał co robię i dlaczego na czarno, sąsiedzi przemili i pomocni.
Jedynym minusem, który właściwie pojawił się w związku z postępującą demencją mojej PDP jest fakt, że czuję na sobie większą odpowiedzialność gdyby nie daj Boże coś się stało. Dlatego też zostało ustalone z socjalem, że będą starali się załatwić PDP opiekuna prawnego. Mnie to już nie zahaczy na szczęście ;-)
Wiem, że teraz się powtórzę, ale każdej poniżej czterdziestki, która ma niewiele lat pracy w kraju- nie liczmy na emeryturę z ZUS, nie mamy na to naprawdę większych szans. Jeśli któraś ma możliwość ubezpieczenia zdrowotnego przy mężu (jak teraz ja) nie warto zabijać się o umowę-zlecenie lub umowę o pracę w agencjach,lepiej zawierać umowy bezpośrednio z rodzinami będąc na gewerbie lub DG. Albo szukać sprawdzonych miejsc na czarno ;-)
To takie moje małe podsumowanie w tym temacie, a każda ma prawo zrobić jak zechce i tak jak jej akurat pasuje ;-)
Żyjmy i pozwólmy po swojemu żyć innym.
22 lutego 2014 11:54
Margolcia . Pracujac tylko tak zeby przezyc ? Z choinki sie urwalas ?
I nie wymyslaj i nie dopowiadaj klamstw i spekulacji.
22 lutego 2014 12:17 / 3 osobom podoba się ten post
Athenka

Margolcia . Pracujac tylko tak zeby przezyc ? Z choinki sie urwalas ?
I nie wymyslaj i nie dopowiadaj klamstw i spekulacji.

Ja nie będę spekulowała, ale to co wypisywałaś było dla mnie dziwne i śmieszne...Może Ty jesteś typem wojownika? sama nie wiem.....W jednym z regionów PL, w czasie wojny nie było żadnej partyzantki....a wiesz dlaczego?.....bo nie wolno było ,bo Niemcy zakazali....:))))))
22 lutego 2014 12:47
kasia63

Jak jeszcze byłam z firmy to sie tez oczywiście przez 4 mce nie doczekaąłm na EKUZ.....Pierwsze 2 miałam turystyczny anastepne 2 firma mnie ubezpieczyla w HDI i jeszcze chcieli,zebym za to płaciła!!!!Ręce opadają.Ciekawe czy sa takie osoby ,któe wyjeżdżają z EKUZ pracowniczym w ręce????Halo halo-odezwijcie się!

Kasiu ja jestem drugi raz a dokumenty i karte EKUZ dostalam przed wyjazdem. Co do tego nie moge nic powiedziec zlego, moja koordynatorka wiedziala ze nigdzie nie pojade jak nie bede miala czarno na bialym, wiec jak sie chce to mozna :)
22 lutego 2014 12:50 / 2 osobom podoba się ten post
Sluchaj Beatko, mamy nawet wolny wakat na prezesa, i co reflektujesz? Ja chetnie objełabym ta funkcje, ale po pracy na bialo jade na czarno, po to zeby znow popracowac na bialo i tak w kołko, jeden zapierdziel.
22 lutego 2014 12:55 / 4 osobom podoba się ten post
margolcia

Sluchaj Beatko, mamy nawet wolny wakat na prezesa, i co reflektujesz? Ja chetnie objełabym ta funkcje, ale po pracy na bialo jade na czarno, po to zeby znow popracowac na bialo i tak w kołko, jeden zapierdziel.

Hast Du Recht!Ciężkie te życie;)Ja tam moge konserwatorem powierzchni płaskich zostać,bylebym miała łyk-end wolny i cobyście mnie uczciwie podatek odprowadzały,bo ja ino na umowe;)A jak se jaką magisterke z tego napisze to Niemcy same bendom za mnom latać;)
22 lutego 2014 13:00 / 4 osobom podoba się ten post
tina 100%

Hast Du Recht!Ciężkie te życie;)Ja tam moge konserwatorem powierzchni płaskich zostać,bylebym miała łyk-end wolny i cobyście mnie uczciwie podatek odprowadzały,bo ja ino na umowe;)A jak se jaką magisterke z tego napisze to Niemcy same bendom za mnom latać;)

A piszta se nawet jakie doktoraty,ino rzeby z synsem byli i ućciwe....i podatki do mniemieckiej skarbufki otprowadzajta :))))))))))))))
22 lutego 2014 13:00 / 3 osobom podoba się ten post
tina 100%

Łykendy masz jak w banku do prywatnej dyspozycji, ale po co Ci ta magisterka, entelegętnych ci u noc dostatek, a co do skladek, tooo wiesz my agencja lekkich przekretasow jestemy, z nami nic na 100%
22 lutego 2014 13:04 / 6 osobom podoba się ten post
margolcia

Łykendy masz jak w banku do prywatnej dyspozycji, ale po co Ci ta magisterka, entelegętnych ci u noc dostatek, a co do skladek, tooo wiesz my agencja lekkich przekretasow jestemy, z nami nic na 100%

Tak mata uczciwie odprowadzać,cobym dużo zwrotu dostała,reszta mię wisi,bo te paniusie z Finanzamtu ino kubature zajmują,nawet porzondnego szpiega wysłać nie potrafiom,tylko jakiś niedorobiony za 400 eur basis,tak im kasy szkoda;)A magisterka po to,bo ja odebrała sygnał z nadajnika,że technicznym wiencej płacom.
22 lutego 2014 13:04 / 3 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

A piszta se nawet jakie doktoraty,ino rzeby z synsem byli i ućciwe....i podatki do mniemieckiej skarbufki otprowadzajta :))))))))))))))

A co ja komu rodzine wybila? Rze muszem jeszcze za swojom ciezkom prace haracze nimcom placic, ha ha ha . Jam slyszala, ze nawet jakbymy , kazden Polak, po jedym aócie w niemcach ukrat, to i tak dlugu nie wyrownamy za 2 wojne, tak siem ony u nas oblowily, te bestyje.
22 lutego 2014 13:50 / 9 osobom podoba się ten post

Przypominam czego dotyczy temat i przywołuję do porządku. Bo widzę że kilka osób tutaj się trochę zagalopowuje.

edit:

Temat zamykam, bo widzę, że w obecnej formie jego istnienie nie ma większego sensu.
edit: otwieram.

24 października 2016 18:23 / 3 osobom podoba się ten post
Hej! Dopiero zaczynam swoją przygodę z wyjazdami jako opiekunka, dlatego potrzebuje pomocy od nieco starszych i bardziej doświadczonych koleżanek :)
Mam pytanie, czy któraś z Was pracowała, bądź zna i wie coś na temat współpracy z panią Izabelą Sobocinski z Kassel?
(PCK Pflege Centrum Kassel Ambulanter Pflegedienst 24h/ 1A Izabella Sobocinski)?
Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedz i wskazówkę ! :)
24 października 2016 22:29 / 1 osobie podoba się ten post
Jagodzianka33

Hej! Dopiero zaczynam swoją przygodę z wyjazdami jako opiekunka, dlatego potrzebuje pomocy od nieco starszych i bardziej doświadczonych koleżanek :)
Mam pytanie, czy któraś z Was pracowała, bądź zna i wie coś na temat współpracy z panią Izabelą Sobocinski z Kassel?
(PCK Pflege Centrum Kassel Ambulanter Pflegedienst 24h/ 1A Izabella Sobocinski)?
Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedz i wskazówkę ! :)

Witaj.Chyba nikt tej kobiety nie zna .Zresztą może ,ktoś coś jeszcze napisze.