16 lutego 2014 12:13 / 6 osobom podoba się ten post
MalgiJa też wożę ze sobą całą torbę leków. Bez nich nie mogłabym egzystować, a w ankietach do firm zaznaczam, że nie wolno mi dźwigać ciężkich osób, ani żadnych ciężkich prac wykonywać. Jestem jednak dobrą opiekunką i zawsze (jeżeli stan zdrowia PDP zgadza się z opisem) potrafię dobrze wykonywać swoje obowiązki. Agencje zatrudniają też na umowę-zlecenie dlatego, bo w polskim prawie pracy są narzucone normy, które może wykonywać kobieta. Na zleceniu to nie obowiązuje, a szkoda. Opiekunka wytrzymuje wszystko, bo... potrzebuje kasy. A że potem wyda więcej na leczenie to już żadnej agencji nie interesuje.
Ale też sama podejmuje takie ryzyko-nikt do wyjazdów nie zmusza nikogo.Kolezanka pojechała z aktywnymi wrzodami/pisałam na forum o tym/ w pracy wrzody pękły,ubezpieczyciel nie uznał roszczenia, bo choroba wrzodowa to choroba przewlekła i spłaca teraz 7.500 euro za szpital!!!!Warto było?!Oczywiście jeździ dalej bo inaczej skad kasa....aż do następnego razu.Nie mówię,że to glupie postepowanie chorym do pracy jechać ,bo byc może kiedys sama będe w podobnej sytuacji,ale ryzyko jest ogromne....Moja zmienniczka,ta z torbą leków, okazało się jest bardzo powaznie chora-nie ma sie za co leczyć ,rodzina oburzona ,ze juz jeździć nie może -jedna wielka masakra.....
Ja póki co zdrowa jestem ,ale w razie W ,dziś nie wiem jak sie zachowam ,bo kasa potrzebna -kredycik sam sie nie spłaci.Mam plan B:),który jesli się powiedzie to uwolni mnie od wyjazdów i da dochody przyzwoite:)No i jestem w o tyle komfortowej sytuacji ,że zawsze,w ostateczności, możemy się z mężem zamienić rolami:)Uczy sie pilnie niemieckiego:)
Reasumując - mając jakies dolegliwości,schorzenia wybór jest trudny ,ale kto nam da w PL godnie zarobić???Dlatego jeździmy zarabiać za granicę.Jakby nie patrzył ponosimy koszta i straty w pełnym wymiarze-zyskiem są tylko pieniądze,bo te uboczne sprawy typu umiejętności językowe,to co uda nam sie zwiedzic zobaczyc też sa ok, ale jesc nam nie dadza i dziutr w budżecie nie połatają.