Mnie przysłali na niemiecki adres po ok. 6 tygodniach pracy..mimo, że ten wyjazd był planowany już 2 miesiące temu, no ale to już taka firma..O wszystko trzeba sie upominać niestety. Za to mam kartę EKUZ wydaną na okres 1 roku.
Mnie przysłali na niemiecki adres po ok. 6 tygodniach pracy..mimo, że ten wyjazd był planowany już 2 miesiące temu, no ale to już taka firma..O wszystko trzeba sie upominać niestety. Za to mam kartę EKUZ wydaną na okres 1 roku.
można zadzwonić na infolinię ZUS 0048 22 560 16 00 - numer przeznaczony do obsługi połączeń z telefonów komórkowych oraz stacjonarnych krajowych i zagranicznych.Konsultanci są dostępni:w dni robocze pon. - pt.: godz. 7.00 - 18.00 http://www.zus.pl/ podać NIP agnecji i swój pesel i Pani poda telefonicznie czy jest się osobą ubezpieczoną i ma się odprowadzone jakiekolwiek składki.Na platformie można się zalogować, ale najpierw trzeba pójść do oddziału ZUS osobiście i uwierzytelnić konto. Na ubezpiecznu zdrowotnym turystycznym można tylko się leczyć do wysokości kwoty ubezpieczenia i jego zakresu..W przypadku pracy w DE można z niego korzystać tylko podczas pobytu do 3 mc. Nie życzę nikomu wypadku, czy karetki, bo może się okazać,że ubezpieczenie jest za niskie, bo jest np w złotówkach, a ceny w EU są dużo dużo wyższe za leczenie.Generalnie nie ma ono zbyt wieles wspólnego z kartą EKUZ, jak sama nazwa wskazuje jest ubezpieczeniem turystycznym.Koszt często przy ubezpieczeniu grupowym nie przekracza 100zł mc w zależności od firmy ubezpieczniowej.
Kiedyś,gdy jeszcze pracowałam "normalnie" w Pl podlegałam grupowemu ubezpieczeniu. Teraz nie mam żadnego dodatkowego (oprócz oczywiście podstawowego).Chciałabym załozyć sobie polisęa życie. Taką,która też zabezpieczy mnie podczas pobytu za granicą.Myslę,że nie bedzie to reklamą,jak napiszecie,czy macie jakieś (na pewno),jakie firmy polecacie?
W agencji w której pracuję mamy polisę na życie i od nieszczęśliwych wypadków,pobyt w szpitalu i inne,za 60 zł miesięcznie.Na początku jak wyjeżdżalam to w Warcie wykupowalam ubezpieczenie.Chyba bałabym się wyjechać bez polisy.
Mam w Alianz,własnie z opcja pracy za granicą:)Wrócę do domu to napiszę dokładniej jak w papiery zajrzę,bo szczegółów niw pamietam,płace miesięcznie 65zł składki.
Może tu coś znajdziesz ?
Dzięki :super1:
Mam takie ubezpieczenie na 100.000 leczenia , Nw i 50.000 szkody wyrzadzonej komus.W razie w mam w tym transport .Zwrot kosztow poniesionych na leki , dentyste - 200 e na miesiac.
Co do szkody wyrzadzonej zawsze myslalam , ze chodzi o dom u pdp., ale sa rozne przypadki , jezdzimy rowerami , porysujesz auto komus - i wydatek murowany , a tak idzie z ubezpieczenia .
Gdzie takie masz ?