Wyłowione z sieci 1

05 czerwca 2013 11:07 / 1 osobie podoba się ten post
Panika - Ty używasz słowa komp, ja jeszcze kilka miesięcy temu grzecznie bym się zapytała czy komp znaczy to samo co komputer? Tak zrobiłam ze słowem "net". Chciałam się tylko upewnić, a syn zrobił duże, niebieskie oczy...No i szlak trafił mój autorytet... Znalazłam dobrego korepetytora, który zachowuje się profesjonalnie nawet jak mu mocno ciśnienie podniosę. Teraz niestety mam utrudniony do niego dostęp. Jak widzę, jak nasze dziewczyny poruszają się po tym forum to myślę, że bogu nie tylko starość się nie udała, ale nowadanuta też...
05 czerwca 2013 12:51
Nowadanuta ze mną i komputere4m bylo podobnie , ale teraz nawet sobie radzę. Najbardziej nie lubie zmian . Jak bylam teraz w Polsce , to nie moglam sie na nowo ogarnać z allegro , bo kupowalam pare rzeczy a tam tyle pozmieniali że myslalam że zwariuje . Oglądam kuchenke , a tam nagle mi sie z góry opony na cały sezon otwierają na całą strone.
05 czerwca 2013 16:08 / 1 osobie podoba się ten post
W Polsce toczy się dosyć nawet ożywiona dyskusja o dniu wolnym od handlu, nie piszę niedziela , bo sferę religijną zostawiam na stronie, to prywatna sprawa, jak koleżanki/ koledzy widzą ten problem? Ja jestem za dniem wolnym od handlu.
05 czerwca 2013 16:30
Tym razem chodzi o galerie, duże centra handlowe. Miałyby być ustawowo zamknięte, tak jak w Niemczech, Francji-- tutaj w De nic nie kupisz w Edece, Lidlu etc?
05 czerwca 2013 16:42
dorotee

W Polsce toczy się dosyć nawet ożywiona dyskusja o dniu wolnym od handlu, nie piszę niedziela , bo sferę religijną zostawiam na stronie, to prywatna sprawa, jak koleżanki/ koledzy widzą ten problem? Ja jestem za dniem wolnym od handlu.

Ja też.Kiedyś nie było centrow handlowych i w niedzielę,inne wolne dni czy swięta było wszystko pozamykane i jakoś wszyscy żyli.Można w D to i w PL można.Dorabiałam kiedyś w Makro -światek,piątek....Nie nie-ostatnie zakupy można w sobotę zrobić i się świat nie zawali:)Jeszcze jak pracowalam w PL w pon. przychodziłyśmy do pracy i każda mówiła,w "którym kościele"(czytaj: galerii )w niedzielę była.W PL to sie zrobiła swoista rozrywka.......Zamiast  z dzieciakami do lasu czy parku to sie do galerii handlowej jedzie.....
05 czerwca 2013 16:49
Tez jestem tego zdania co Ty Kasiu.Ja prowadze swoja walke z dniem handlowym w niedziele i nie chodze do sklepow,galerii.Wole taki dzien spedzic tylko z rodzina.Teraz jest to nie mozliwe bo wyjezdzam.Jednak jak jestem w PL ,to wlasnie albo wspolna wycieczka na rowerach,albo slodkie leniuchowanie w domu.Ja tak zostalam wychowana i nie bylo w niedziele nic otwarte.
Niedziele z dziecinstwa bardzo milo wspominam.Wtedy wszyscy byli w domu,albo sie szlo w odwiedziny do ciotki,dobre ciacho,spacer,lody,mnozna bylo sobie dluzej pospac.Caly tydzien rodzice pracowali,a niedziela dla nas.
05 czerwca 2013 17:31 / 2 osobom podoba się ten post
Galerie pomału zabijają życie rodzinne.Zamiast na spacer czy w odwiedziny do rodziny lub znajomych -do galerii.Dzieciaki totalnie znudzone,rozdrażnione,rodzice podenerwowani.Uważam ,że zamknięcie galerii w niedzielę to bardzo dobry pomysł.Zaraz odezwą się głosy,że bezrobocie wzrośnie,ale to tylko woda na koło młyńskie.Przecież ci pracownicy w galeriach są wykorzystywani do maksimum więc taki wolny dzień to dla nich wybawienie.
05 czerwca 2013 18:13
A wiesz koleżanko jaki urok ma Monachium w dzień wolny od handlu, ludzie gdzieś giną, a tak w moim rodzinnym mieście monotonia, 7 dni taki sam krajobraz, korki, tlumy?
Wypadlo mi z glowy , kogo to , iz nie nalezy uszczesliwiac na sile, ale moze czasem warto, ze wzgledu na tzw koszty spoleczne
05 czerwca 2013 18:31
Tylko Andrea żeby jeszcze te panie, które w galeriach pracują miały też taki wybór. A tu w niedziele największy ruch, więc wszystkie ręce na pokład, a później w tygodniu możesz wolne mieć. Ale na co wolne w tygodniu, jak mąż w pracy, dzieci w szkole.
05 czerwca 2013 19:25
Ja uważam, że czasami ludziom nie powinno się dawać wyboru. Drzwi zamknięte i koniec ... Na razie tylko pieniądz wygrywa, więc nie wierzę żeby pozamykali te molochy handlowe w niedziele. I wcale bym się nie zdziwiła gdyby jakiś kościół był ukrytym właścicielem jakiejś sieci sklepów, już tak było (chyba z prezerwatywami?), tu zabraniano, a tam handlowano...
05 czerwca 2013 19:51 / 2 osobom podoba się ten post
Opiekunka ma standardowy zakres obowiązków :

Opieka na podopieczną (pomoc w ubieraniu, higienie osobistej ect)
Utrzymywanie czystości w domu podopiecznej
Przygotowywanie posiłków
Spacery

Drogie Panie, co my będziemy Wam pisać, Wy doskonale wiecie jak opiekować się podopiecznymi i prowadzić im dom

O kurcze ale tekst,moze w koncu Firma,ktora docenia opiekunki,ha,ha
05 czerwca 2013 20:31
BEA

Opiekunka ma standardowy zakres obowiązków :

Opieka na podopieczną (pomoc w ubieraniu, higienie osobistej ect)
Utrzymywanie czystości w domu podopiecznej
Przygotowywanie posiłków
Spacery

Drogie Panie, co my będziemy Wam pisać, Wy doskonale wiecie jak opiekować się podopiecznymi i prowadzić im dom

O kurcze ale tekst,moze w koncu Firma,ktora docenia opiekunki,ha,ha

BEA - skąd to wzięłaś ?
05 czerwca 2013 20:34
Z Senioporu.Wlasnie wydaje Mi sie,ze jest to jaks nowa Firma.
Przez jakies 3miesiace monituje wszelakie stronki w poszukiwaniu pracy i jeszcze ich nie widziala,.
A i zarobki maja niezle.Ale co to za firma nie znaju.
06 czerwca 2013 19:33 / 3 osobom podoba się ten post
Z  naszej prasy- (urywek)
Co druga kobieta i co trzeci mezczyzna w Niemczech musi liczyc sie z tym,ze zachoruje na demencje.Barmer GEK (odpowiednik naszego Narodowego Funduszu Zdrowia)obliczyl,ze 29% mezczyzn i az 47 % kobiet powyzej 60 roku zycia,ktorzy zmarli.,mieli zdiagnozowana demencje.Jest to  wskaznik na niespotykana dotad tendencje wzrostowa.Angora opr.Radoslaw Araszkiewicz

06 czerwca 2013 19:41
Ciekawe.. kto zlecil i kto poniosl koszty przeswietlen rezonansowych /bo chyba takie tylko ujawniaja chorobe/...
ciekawe... ciekawe... napisz mleczko47 /jakas ty mloda/ gdzie znajde ten artykul...
:)))