Wyłowione z sieci 1

21 maja 2013 21:00 / 3 osobom podoba się ten post
Czytałaś Margolcia , jaki samosąd nad Polakami zrobili ? Jest na poprzedniej stronie - ja jestem zbulwersowana !
21 maja 2013 21:03 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Umieszcze urywki art.pt"Samosad na Polakach" w niewielkiej miejscowosci Kremmen,polozonej 38 km na polnoc od Berlina doszlo w poniedzialek do szokujacych wydarzen.Pieciu mezszczyzn,mieszkancow Kremmen,dotkliwie pobilo i przywiazalo do drwenianych palet dwoch Polakow,pracownikow sezonowych zatrudnionych przy zbiorze szparagow.Powodem ataku na Polakow bylo wlamanie do jednego z domow jednorodzinnych przy Neuruppiner Strasse.Okolo godz.9.20 nieznani sprawcy wlamali sie do mieszkania w jednym z domow w Kremmen,poinformowal szef policji Toralf areinhard.Wlamywacze zostali sploszeni prze wlascicielke posesji,po czym zbiegli do pobliskiego lasu.Kobieta zawiadomila policje.Pierwsze podejrzenie padlo na pracujacych na Polach szparagow Polakow-podala niemiecka stacja RTL.Ten trop jednak nie potwierdzil sie i funkcjonariusze po zbadaniu sprawy uznali,ze Polacy nie mogli byc sprawcami wlamania.Jak podala "Berliner Zeitung" dziesiec godzin pozniej policjani zostali ponownie wezwani do gospodarstwa kobiety,gdzie samozwancza straz obywatelska uwiezila dwoch Polakow 23 i 36-latek wracajac wieczorem z pracy,zostali napadnieci,wepchnieci do samochodu i przywiezieni na podworko gospodarstwa.Trzeciemu z mezszczyzn udalo sie uciec.Mieszkancy Kremmen zwiazali Polakow i przymocowali do drewnianych palet.Dopiero pozniej zawiadomili policje,ktora po przybyciu na miejsce stwierdzila u ofiar obrazenia twarzy-trzeba je bylo opatrzec ambulatoryjnie.....................itd jest opracowany art, przez Pania   Lidia Solarek na podstawie Berliner Zeitung,Markische Allgemeine oraz RTL.de    prosze o komentarz do powyzszego

Okolice Berlina , Brandenburg, najwieksza kolebka faszyzmu, nacjonalizmu, ciagle manifestacje w ktorych dochodzi do brutalnych rozrob. Tam strach odezwac sie w innym niz niemiecki, jezyku, brrrrrr.
21 maja 2013 21:06 / 2 osobom podoba się ten post
mozah aM

Czytałaś Margolcia , jaki samosąd nad Polakami zrobili ? Jest na poprzedniej stronie - ja jestem zbulwersowana !

Ja tez, i chyba w tym momencie pasuje stare powiedzenie naszych dziadow " Jak swiat swiatem, Niemiec Polakowi nigdy nie bedzie bratem" Amen
21 maja 2013 21:07
Po części zgadzam sie z Toba Margolcia,tzn z tym ,ze sie Niemcy lubia wtrącac w nasze sprawy. jednak czy w PL nie mamy tego samego/Kosciół mamy na każdym kroku,kler wtrąca się we wszystko-politykę ,in vitro, edukację-czy za te pieniadze wydawane na kolejny wielki kosciół nie byłoby lepiej wybudować szpital dla dzieci czy inna tego typu placówkę???Albo przeznaczyć je na dożywianie dzieci w szkołach.Na cos co jest potrzebne i pożyteczne.Czy za mało w kraju kościołów????
21 maja 2013 21:14 / 2 osobom podoba się ten post
Kasia63, ja nie pochwalam tego co robi nasz kosciol, masz racje, tez drazni mnie ta ich zachlannosc, ale z dwojga zlego wybieram nasze koscioly, bo bez tych naszych fanatycznych katolikow, pewnie bylibysmy juz dawno tak jak Niemcy, malym Instanbulem. Kasia nie jestem zwolenniczka kleru jak juz pisalam, jestem jak najbardziej za opodatkowaniem kosciola, tak jak kazdej instytucji, zagonieniem spasionych ksiezy do roboty, przeciez to zdrowe chlopy!
02 czerwca 2013 17:19
Zastanawiałam się kiedyś, czy nie spróbować pojechać do opieki do Szwajcarii, wszystko kończyło się na planowaniu. Na forum przewijał się wątek o pracy  Szwajcarii. Zobaczcie co właśnie znalazłam http://www.sfora.pl/Szwajcaria-zamyka-granice-Ma-za-duzo-imigrantow-a56239
02 czerwca 2013 17:42
Mozah ,ty jestes na miejscu -co myślisz?Mi się zdaje ,ze im chodzi raczej o imigrantow ,którzy sie tam osiedlają a nie imigrantow zarobkowych,którzy sa tam na okreslony czas -tez rozmyślam nad Szwajcarią jako plan C lub D:)
02 czerwca 2013 17:55
Jest tak , jak myślisz . Jeśli ktoś chce pracować jako np kelnerka - czyli cały czas minus urlop to limity są już od roku. My , bez zezwolenia takiego pełnego możemy być np delegowane na 3 miesiące i przekroczyć tego nie wolno nawet o 1 dzień - ale możesz wrócić za jakiś czas znowu na 3 miesiące . Ja jestem przez firme ale indywidualnie też jakos załatwiają . Ja się tym wszystkim nie martwię - jak nie będzie Szwajcaria to będą De lub co innego - coś się w Holandii rusza i przyjmują z dobrym niemieckim lub angielskim , tak samo Anglia i to za bardzo dobrą kasę .
02 czerwca 2013 23:57
mozah aM

Jest tak , jak myślisz . Jeśli ktoś chce pracować jako np kelnerka - czyli cały czas minus urlop to limity są już od roku. My , bez zezwolenia takiego pełnego możemy być np delegowane na 3 miesiące i przekroczyć tego nie wolno nawet o 1 dzień - ale możesz wrócić za jakiś czas znowu na 3 miesiące . Ja jestem przez firme ale indywidualnie też jakos załatwiają . Ja się tym wszystkim nie martwię - jak nie będzie Szwajcaria to będą De lub co innego - coś się w Holandii rusza i przyjmują z dobrym niemieckim lub angielskim , tak samo Anglia i to za bardzo dobrą kasę .

Oj interesujacy temat cos pomagam corce szukac jak bys mogła cos o tej angli to na jakij stronie?oczywiscie jak bys mogła podpowidzic:) z gory dziekuje
04 czerwca 2013 14:37 / 1 osobie podoba się ten post
Podzielam Twoją opinię o księżach i podatkach. Moim zdaniem powinno się ograniczyć udział kościoła w życiu społeczeństwa z tego powodu, że ogromna większość obywateli nie ma zbyt wiele wspólnego z kościołem katolickim mimo tych wszystkich statystyk. Kościół powinien być dla tych, którzy wierzą.
04 czerwca 2013 16:57 / 1 osobie podoba się ten post
Ale jednak ludzie apostazji masowo nie dokonują.
04 czerwca 2013 19:27 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63 - mocne słowa, na pewno nie umiałabym tak na forum się wypowiedzieć... Nie miałabym odwagi... Mam jeszcze bardziej zdecydowane poglądy niż przez Ciebie ujawnione. Wichura apostazji nie będzie bo ludzie jak nie mogą zrozumieć tego co się dzieje muszą ufać, że to ma jakiś wyższy sens, którego po prostu nie mogą dostrzec. Widzę to nawet u mojej mamy (chorej na raka), która ucieka do wiary bo świat konwencjonalny nie jest w stanie jej wytłumaczyć dlaczego porządny człowiek choruje i umiera w taki sposób... Sama wiem, że jak mamy popełnić błąd to jednak lepiej z dobrej intencji. I mam nadzieję, że wyrachowane zło dostanie takie samo ludzkie ciało, żeby mogło zmierzyć się ze wszystkim co dla ludzi stworzono. Zło - stań się wszystkimi, których skrzywdziłeś i bądź nimi, a wtedy będziemy mogli być razem. Przepraszam, bo jednak nie jest to tekst nawet na takie forum....
04 czerwca 2013 19:31
Odniosłam się do wypowiedzi poprzedniczki, która mówi, ze udział Kościoła w życiu społecznym powinien być ograniczony, ponieważ większość obywateli nie ma z nim dużo wspólnego. No niby nie ma dużo wspólnego, ale jednak z Kościoła nie odchodzą. Czyli coś ich tam trzyma - tradycja, wiara wyższy sens, strach - nie wiem - mnie trzyma tradycja i niechęć przed wyrządzeniem przykrości rodzicom.
04 czerwca 2013 20:08
Wichurra dziękuję za szczerość i jest ok
05 czerwca 2013 09:30
nowadanuta

Wichurra dziękuję za szczerość i jest ok

halo ,ja też tu jestem od kilku dni,i  mam podobnie jak Ty--DUŻE  problemy z kompem tzn prawie analfabetka !!! weszłam na Twój profil i  zaczęłam sie dosłownie śmiac ,bo właści wie  mogła bym sie poniżej podpisać!!!! różnice są minimalne!!!Zycze miłego słonecznego dnia papa