24 października 2013 00:15
wichurraObrażacie mnie przypisując mi germanizację.
Patriotyzm to nie jest fanatyczne zaślepienie.
Mam zaprzeczać oczywistym faktom?
Nie wydaje mi się, żebym tutaj cokolwiek o średniowieczu napisała - o co Ci z nim chodzi? Nie analizujemy tutaj, kto miał największe wpływy poczynając od śreniowiecza, tylko porównujemy dorobek dwóch narodów w dziedzinie kultury, nauki i biznesu.
Co mają rozbiory do tego?
Francja zawsze była kolebką mody, od wielu wieków, kogo było stać na dalekie morskie wyprawy zza ocean? a rozbiory? Poczytaj historię Niemiec, czasy kiedy Niemcy nie były jednym państwem, od kiedy są i dlaczego wspomniałam o rozbiorach.
Reasumując, żeby się nie rozdrabniać, a ja przynajmniej tego uczyłam się w liceum, a więc o dorobku literackim przede wszystkim Angli, Francji, trochę Niemiec. A dlaczego? Bo pierwsze 2 państwa zawsze były znaczące gospodarczo w Europie, później dołaczzyły do nich Niemcy. To był też trzon UE, to tylko na marginesie. A co za tym idzie od wieków miały pieniądze na rozwój. Miały wpływ na inne państwa i obojętnie jakby to nazwać, nadawały trend, zmienialy dzieje.
Zawsze, obojętnie jaka to dziedzina trzeba mieć na to kasę. Dlatego wspomniałam o historii. O tradycjach..........
Mało jest historii o biedakach, którzy z niczego czegoś się dorobili. No dziś można wygrać w totka, jak się ma szczęście.
Kto najwięcej się bogaci? Ten, który już i tak ma dużo. Kto ma pieniądze na badania, na rozwój, na zatrudnienie odpowiednich ludzi.To jest dorobek biznesu. I oczywiście odpowiednie znajomości i koligacje,
Byłam w maju w Luwrze........pięknie, ale żeby dorobić się takiej kultury, trzeba też było mieć sporo kasy. Mnie poraził blask złota na bramie wejściowej do Wersalu. Wiesz co pomyślałam? Że teraz przynajmniej rozumiem dlaczego tylu arystokratów straciło życie na gilotynie.
Tu opiekun de ma racje, w dziedzinie literatuy współczesnej mamy parę sławnych nazwisk.
Faktem oczywistym, że kilka krajów w Europie zawsze miało wpływ na każdą dziedzinę życia i były to od wieków kraje najbogatsze.
Więc miały od zawsze kase, żeby się więcej rozwijać.............
I myślę, że pod tym względem rację mi przyznasz.