Hej Kolego:)))jak praca?wszystko dobrze?pozdrawiam:)))
Hej Kolego:)))jak praca?wszystko dobrze?pozdrawiam:)))
Alles in Ordnung ;) Dziękuje i pozdrawiam:)
Kary umowne właśnie wymyśliła sobie była PRC24, nie chcę robić zamieszania ponieważ osobiście nie widziałam ale dziewczyny dostają jakieś wewnętrzne regulaminy firmy do podpisania a tam, ło katastrofa!!! jak można coś takiego wymyśleć że po zerwaniu umowy z firmą nie można przez 4miesiące pracować w innej jako opiekunka, za co oczywiście grozi kara pieniężna. Czy ktoś już podpisywał taki regulamin? Dla mnie to opcja nie do przyjęcia, jak można tak blokować ludzi???
To faktycznie jakiś regulamin... bo z prawem to niewiele ma wspólnego ....)))))
Też tak myślę, mamy wolny rynek pracy przecież. Inaczej jak podpisuje się pisma odnośnie konkurencji że nie można wyjechać z firmy X na stelle a po np miesiącu zrezygnować z X ale zostać na stelli podpisując umowę z firmą Y, to jestem jeszcze w stanie zrozumieć.
Też tak myślę, mamy wolny rynek pracy przecież. Inaczej jak podpisuje się pisma odnośnie konkurencji że nie można wyjechać z firmy X na stelle a po np miesiącu zrezygnować z X ale zostać na stelli podpisując umowę z firmą Y, to jestem jeszcze w stanie zrozumieć.
Alles in Ordnung ;) Dziękuje i pozdrawiam:)
Drogi Prowincjuszu - dziękuję dobrze mi się pracuje w NORMALNEJ FIRMIE.
Dlaczego firmy zawierają w umowach kary i czy one są straszakami dla biednych Opiekunek ?
Z jednej strony tak a z drugiej są brzydko mówiac " dupochronem" firmy.
Dlaczego dupochronem?
Otóż dlatego, iż stają się firmami- instytucjami zaufania publicznego, ich pracownicy świadczą usługi dla ludności. Podobnie jak lekarze, banki, księża i wiele innych. Jeżeli przyjrzymy się bardzo podobne do restrykcji zawartych w naszych umowach jest w umowach pracowników banku, z tym drobnym szczegółem iż pracownik banku za złamanie poufności danych może trafić do więzienia na lat 3 ( w najmniejszym wymiarze). Będąc klientami różnych takich instytucji często nie znamy jak daleko sięgają obostrzenia w każdym kierunku działalności takiej instytucji.
Firmy, przedsiębiorstwa realizacjące zamówienia publiczne to jedna z tych działalności, która jest także bardzo mocno regulowana Prawem zamówień publicznych, ciągle ulepszanym, nowelizowanym, choć nie zawsze na korzyść Wykonawców. Tu także za niewykonanie należyte zadania, złamanie terminu, użycie innych materiałów czy też złamanie zasad czystej konkurencji jest surowo karane.
Instytucje zaufania publicznego czy też realizujace zamówienia publiczne opierają się na zaufaniu Klienta, na wypracowanej ciężko reputacji, kontaktach biznesowych.
Na tej samej zasadzie pracują firmy zatrudniające Opiekunki - na zaufaniu i reputacji.
W sytuacji złamania tajemnicy klienta tracą nie jedną niemiecką rodzinę. Tracą zaufanie niemieckich pośredników, współpracę z nimi, reputację i nie jednego a wielu klientów.
Dlatego bronią się przed takimi sytuacjami, przecież nie spotykamy się podczas rekrutacji w firmie z rekrutującymi kilka czy kilkanaście razy. Oni nas nie znają tak jak i my nie znamy ich.
Od nas zależy ich dalsza egzystencja .
My też się bronimy.