1.Pomidorów nie powinno trzymać się z innymi owocami i warzywami gdyż przyśpieszają proces gnilny.
2.Ziemniaki należy solić dopiero wówczas gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.
3.Jeśli chcemy szybko rozmrozić lodówkę, należy ja wyłączyć i wstawić do środka naczynie z gorąca wodą.
4.warzywa można ususzyć w piekarniku, trzeba jednak uważać, by nie rozpoczynać tego procesu od zbyt wysokiej temperatury, gdyż wtedy za szybko tracą wodę. Ponadto podobnie jak owoce, wymagają one różnej temperatury i czasu suszenia. Warzywa naciowe należy suszyć w temperaturze 50 st. C, korzeniowe ok. 65 st. C, a groszek i fasolę ok. 40 st. C.
5.Majonez ucieramy zawsze tylko w jedną stronę.
6.Sosów gorących nie należy przygotowywać na zapas z dnia na dzień, ponieważ podczas stygnięcia obsychają na powierzchni, stają się mniej smaczne, łatwiej kwaśnieją. - Sosy najlepiej jest odgrzewać w kąpieli wodnej. Garnuszek z sosem wstawiamy do rondelka z wrzącą wodą, tak by był w niej zanurzony do ok. 3/4 wysokości.
7.Aby w sosie nie powstawały "kluseczki", należy zasmażkę rozprowadzić lekko osoloną, zimną wodą.
8.Rosół wołowy, jeśli dodamy do niego dwa małe grzybki suszone, będzie miał ładny kolor i lepszy smak.
9.Kilka kropli soku z cytryny, np. do barszczu tuż przed podaniem /gdy nie będzie już gotowany/, podnosi jego walory smakowe.