A jak i czym mozna czy powiin sie czyscić przypalone żelazko?No,to mi sie przytrafiło,o matko,czym ja to wyczyszcze?
A jak i czym mozna czy powiin sie czyscić przypalone żelazko?No,to mi sie przytrafiło,o matko,czym ja to wyczyszcze?
A jak i czym mozna czy powiin sie czyscić przypalone żelazko?No,to mi sie przytrafiło,o matko,czym ja to wyczyszcze?
Mój dzisiejszy trik.
Piekłam opciom na pożegnanie babeczkę,
zabrakło mi mąki kartoflanki.
Zamiast niej dałam budyń waniliowy,
o dziwo babka wyszła większa i lepsza niż zazwyczaj.
Jak komuś braknie kartoflanki, to polecam, sprawdzone.
Jak by co, to mogę podrenować :-DDD.
1.Pomidorów nie powinno trzymać się z innymi owocami i warzywami gdyż przyśpieszają proces gnilny.
2.Ziemniaki należy solić dopiero wówczas gdy woda się gotuje, wtedy sól dokładnie się rozpuści.
3.Jeśli chcemy szybko rozmrozić lodówkę, należy ja wyłączyć i wstawić do środka naczynie z gorąca wodą.
4.warzywa można ususzyć w piekarniku, trzeba jednak uważać, by nie rozpoczynać tego procesu od zbyt wysokiej temperatury, gdyż wtedy za szybko tracą wodę. Ponadto podobnie jak owoce, wymagają one różnej temperatury i czasu suszenia. Warzywa naciowe należy suszyć w temperaturze 50 st. C, korzeniowe ok. 65 st. C, a groszek i fasolę ok. 40 st. C.
5.Majonez ucieramy zawsze tylko w jedną stronę.
6.Sosów gorących nie należy przygotowywać na zapas z dnia na dzień, ponieważ podczas stygnięcia obsychają na powierzchni, stają się mniej smaczne, łatwiej kwaśnieją. - Sosy najlepiej jest odgrzewać w kąpieli wodnej. Garnuszek z sosem wstawiamy do rondelka z wrzącą wodą, tak by był w niej zanurzony do ok. 3/4 wysokości.
7.Aby w sosie nie powstawały "kluseczki", należy zasmażkę rozprowadzić lekko osoloną, zimną wodą.
8.Rosół wołowy, jeśli dodamy do niego dwa małe grzybki suszone, będzie miał ładny kolor i lepszy smak.
9.Kilka kropli soku z cytryny, np. do barszczu tuż przed podaniem /gdy nie będzie już gotowany/, podnosi jego walory smakowe.